fbpx

Guide til sliping av stålkanter!

Du kan vedlikeholde eller endre slipen på stålkantene dine om du vil ved hjelp av verktøy eller få noen til å slipe dem for deg på maskin. Kantslip er i aller høyeste grad avhengig av personlig preferanser. Men husk, det er gjerne en grunn til at de som har laget skien valgte nettopp den kantslipen som kommer fra fabrikk.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Hva er kantslip, eller «lagt grad» på stålkanten? Og hva har det å si for skiene dine?

Ski, og spesielt alpinski, kommer fra fabrikken nøye bearbeidet stålkant. Kanten er da ofte «tunet» til et spesielt formål. Normalt sett vil slipen på stålkanter være definer med et sett av to tall, hvor det første beskriver hvilken grad kanten på sålen er slipt til, og det andre tallet beskriver hvor mye kanten på siden av skien er slipt.

Når en stålkant på sålekanten er lagt med 1 grad, så vil dette si at kanten skrår 1 grad og ikke ligger helt likt som sålen på skien, med en vinkel på 1 grad vekk fra snøen. En vertikal sidekant på 1 grad, betyr at kanten på siden av skien er slipt slik at den vinkler 1 grad innover mot midten av skien.

Skidesignere spesifiserer gjerne hvordan kanten skal slipes for ulike modeller ski, avhengig av skiens tiltenkte funksjon. All-mountain og Freeride ski kommer ofte med 1 og 1, eller 1, og 2 kantslip, mens en FIS racingski derimot kanskje kommer med 0.5-0,75 og 3 grad.

Jo mer man legger kanten på baseslipen, altså kanten på sålen, jo mer tilgivelig blir skien og man får en ski som i mindre grad hugger til på kant, er lettere å «surfe» på og som føles mer «svingbar». Jo mer man sliper sidekanten, jo skarpere blir typisk kanten, noe som igjen fører til bedre kantgrep til f.eks carvingski. Ski med med skarpere gradering på kantene er som oftest ski tiltenkt å kjøre rene svinger på kant med.

Du kan vedlikeholde eller endre slipen på stålkantene dine om du vil ved hjelp av verktøy eller få noen til å slipe dem for deg på maskin. Kantslip er i aller høyeste grad avhengig av personlig preferanser. Men husk, det er gjerne en grunn til at de som har laget skien valgte nettopp den kantslipen som kommer fra fabrikk.

Husk også at slipemaskiner har et toleransenivå på +/- 0.2 grader, og at slipen kan variere fra tupp til bakski på en gitt ski. Hvis du ber en butikk eller skiutleie om å slipe kanten for deg, så bør du sørge for at skiteknikeren forstår godt hvilken slip du foretrekker.

Generelle kant-slip anbefalinger

Rekreasjons-skikjørere, amatører og middels gode skikjørere

Gjennomsnittlig skikjørerHard snøMyk snø
Basekant
Sidekant1° – 3°
Viderekommen skikjører
Basekant.5° – 1°
Sidekant2° – 3°1° – 2°

Racing-ski anbefalinger

JuniorSlalomGSSG & DH
Basekant.5° – 1°
Sidekant
WC/Elite
Basekant0° – .5°0° – .5°.5° – 1°
Sidekant3° – 4°3° – 4°

Gradene vi har listet her vil variere avhengig av snøkvalitet, fart, stryke og ferdighetsnivå. En skikjører som holder et høyt nivå, både fysisk og teknisk velger kanskje ekstremt skarpe kanter på is og harde forhold. En sylskarp kant gjør at man kanten raskt griper tak og skjærer dypere i snø/is, som rett og slett gir bedre grep og mulighet for høyere fart. En mindre erfaren skikjører vil oppleve at så skarpe kanter hugger til for raskt, og at kanten vil skjære for dypt og hardt, noe som kan være farlig og fort føre til kneskader eller verre. Vær derfor veldig forsiktig med å slipe skarpe kanter, og gjør aldri dette uten at du virkelig vet hva du driver med.

Hvordan slipe ski?

Daglig rutine på 1-2-3

  • Sjekk skiens stålkant. Se etter skader, hakk og andre uregelmessigheter på stålkanten. Fjern overflaterust og små hakk ved hjelp av et middels grovt diamantbryne. Sørg for å bruke en profil som er riktig, slik at du ikke ødelegger graden på stålkanten.
  • Dra fingerneglen forsiktig over kanten for å kjenne etter om den er sløv eller ikke. Om kanten skraper av litt av fingerneglen, så er den mer en skarp nok. Om kanten er skikkelig sløv, så kan du slipe kantene ved å følge oppskriftene lengre ned i denne artikkelen.
  • Siste steg i daglig «tuning» består av å preppe skiene med riktig voks for dagen, også er du klar!
Video: Swix School

Sliping av stålkant – generelle regler

Å slipe stålkanten under skien (base-kanten), vil som gjerne bety at man løfter denne litt opp fra snøen (0.5°-1°), slik at kanten ikke griper tak før skien er tiltet litt opp på kant. For lite grad på kanten i underkant av skien vil føre til at skiens kant kanskje griper før skikjøreren er klar, men for mye vinkling opp fra snøen vil gjerne føre til en ski som føles litt for ustabil på kant – fordi man må kante skien mye før den griper.

Sidekanten slipes som oftest til et sted mellom 1°-3°, der jo høyere grad man sliper med oversettes til en skarpere kant. Jo skarpere kant, jo dypere i snøen vil den gripe. For lite grad på sidekanten vil føre til en ski som ikke sitter like godt på kant og skrenser for mye, mens for skarpe sidekanter fører til en kant som er veldig agressiv og kanskje hugger til for mye for de fleste skikjørere.

Kantene må være skarpe fra kontaktpunkt til kontaktpunkt for carving. Ski må gripe snøen slik at de kan bøye seg inn i en svingbue. Hvis stålkantene er for sløve, så vil ikke skien gripe, svingen skikkelig og bare skrense. Hvis skiene dine hugger til for mye, kan det være du må legge opp base-kanten kanten mer i tuppene, kontra under midten for eksempel. Det kan også være at du må sjekke hvordan «canting» på skiskoen din er satt opp.

Video: Swix School

Om du ikke føler du behersker kunsten med å slipe stålkanter selv, eller synes det er en stor investering med alt utstyret, så kan du med fordel slipe og legge kantene på skiene dine en gang i året hos et servicesenter, en skiutleie eller noen som har peiling på dette!

Sliping av base-kant

Start alltid med en ski som er har fått en god såleslip og har en helt flat såle.

Fest skien i en skrustikke med basen opp og bruk de groveste verktøyene og en 8 «mill-fil for å legge den grunnleggende graden på bunnkanten. Begynn på ytterkanten med strake armer og trekk filen mot deg med 8-12» drag. Drei skien 180 ° i skrustikken for så å jobbe på den andre kanten.

Video: Swix School

HOT TIP

For de mindre erfarne, så kan man før man begynner å grovslipe kanten, markere hele kanten med en svart sprit-tusj. Når du da drar av kanten med filen, så skal hele kanten være blank når du er ferdig. Denne teknikken gir deg et godt visuelt bilde, og en god oversikt over hvor mye kantmateriale du fjerner, og ikke fjerner, i hvert drag.
Crister Næss
Åsnes potet, skiguide (tidligere alpinist) og utstyrsnerd

Sørg for at du IKKE filer inn i sålematerialet, da dette vil skape uregelmessigheter i sålen. Avslutt med polering med en middels fin diamantstein. Polering med en progresjon av finere steiner vil forbedre ytelsen.

Vedlikehold bunnkanten med veldig lett polering med diamantstein etter hvilken som helst sidekantsliping. Harde snøforhold og friksjon sliter på de ytre kantene av sålen og kan forårsake konveksitet i sålen. Det kan derfor være nødvendig med en skikkelig slip av sålen for å få denne helt plan igjen etter bruk.

Merk: Hver gang du sliper sålen, så bør stålkanten mot sålen også slipes på nytt.

Sidevegg høvling

De fleste ski er designet med forsterkning av sidevegg i plast eller aluminium rett over kanten. Denne sideveggen gir problemer når du arbeider på sidekanten, da den har en tendens til å holde filen vekk fra metallet du ønsker å slipe. Løsningen er å fjerne noe av sideveggsmaterialet med en sideveggs-høvel før du går løs på sidekanten, slik at det ikke forstyrrer arbeidet ditt.

Video: Swix School

Sliping av sidekant/skjerping

Sidekanter trenger daglig vedlikehold for maksimal skiytelse. Hold skien i et skrustikke med sidekanten opp og basen vekk fra deg, slik at du enkelt kan jobbe på sidekanten. Denne posisjonen lar deg slipe slipe/skjermpe kanten mer kontroll, siden du skyver verktøyet.

Slip med en 8 «millfil til kanten din er veldig skarp. Følg opp med en middels diamantstein for å polere kanten. Bruk en progresjon av finere steiner for «racing finish».

Skal skiene sløves foran og bak?

På eldre ski, som gjerne var lange og hadde lite innsving, svingte man i større grad ved å dreie skiene, og da ville skarpe kanter foran og bak lett hekte i snøen. Moderne ski derimot, har ofte mye innsving og er ikke ment å dreies på samme måte, de svinger ved at man «carver» med den på kant, og er laget for å kjøre på skjær i mesteparten av svingen.

Derfor bør nyere ski aller helst være skarpe langs hele kanter, og sløving skal strengt tatt ikke være nødvendig. Men om du vil, så kan du sløve fjellski i «taper» foran og bak, og om du av egen preferanse vil ha en ski som dreier rundt litt lettere, så kan du sløve kantene på topptur/freeride skiene dine litt i bøyen lengst fram på skien, og eventuelt helt bakerst.

Bruk i så fall et bryne eller slipepapir med fin korningsgrad. For ski med rocker og taper (avsmalning av tupp og bakski) kan en sløve kantene der innsvinget slutter og avsmalningen starter foran og bak. 

Maskinslip

Besøk en god servicebutikk hvis sålen din ikke er flat eller har større skader. Maskintuning eller steinsliping vil fornye skien, men setter vanligvis ikke presise kantvinkler for racing. Det kan likevel være godt nok for mange rekreasjons-skikjørere. Legg den graden du vil ha og vedlikehold riktige kantvinkler etter maskininnstilling / steinsliping med godt verktøy.

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »

Lover og regler for friluftsliv, telting og tur

Visste du at Norge som land er veldig unikt? I friluftssammenheng, er Norge et av de frieste og mest liberale landene i verden. Vi kan slå opp telt «nesten hvor som helst». Den såkalte Allemannsretten og Filuftsloven står ekstremt sterkt i Norge, og er hovedårsaken til at vi har så mange muligheter til å bruke naturen fritt i Norge.

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette.

Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Fjellvettreglene

Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og hva du ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen, valgene du tar og handlingene du gjør. Derfor er dagens fjellvettregler lagt opp som en læringssirkel: Fra planlegging, til møte med turgruppen og dagens forhold ute. Deretter justering av planene ut i fra det som møter oss på selve turen. Godt fjellvett handler om refleksjon.

Her får du en full gjennomgang med tekst og innhold i stor grad fra skaperne av de nye fjellvettreglene (2016), Røde Kors og DNT.

Les mer »

Åsnes Expedition Amundsen 2020 – Rapport fra Team Åsnes-Fjellsport

Sur vind river tak i kroppen. Hetten trekkes godt over hode og snøres sammen. «Nok en motbakke.», sukket jeg i mitt stille sinn. Det er mørkt. Kroppen er sliten etter 12 timer på ski med pulk. Pulken er noe lettere enn ved start, men veier likevel mere enn 40 kg. Kroppen vil bare sove. «Krype i en varm sovepose. Det hadde vært digg.», tenkte jeg. Det er tross alt flere timer siden midnatt. «Smågodt? Nei takk. Selv ikke sjokolade. — Vil bare sove.» I sidesynet ser jeg små fjellbjørker passere sakte forbi. Innimellom dukker det opp noen hytter. Først en sort tømmerhytte. Deretter en rød. «Åh, den hytta var stor!», tenkte jeg. Jeg skvetter nesten til og flytter hodelykta raskt etter for å se bedre. «Nei, det er ikke noe hytte der.», sier jeg til meg selv. Vi er på 1300 meters høyde, midt på Hardangervidda. Det er konkurranse. Ikke bare mot andre, men først og fremst en konkurranse mot deg selv, været og naturen. Det er Åsnes Expedition Amundsen 2020.

Les mer »