fbpx

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.

For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på - så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte. Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over. Og vi anbefaler at du får en forhandler eller sportsbutikk med et godt verksted til å gjøre jobben for deg, for da skal du kunne være sikker på at jobben blir gjort skikkelig. Det vil også være en utfordring knytt til garanti og reklamasjoner om du monterer binding selv, gjør feil med montering eller ikke klarer å forsegle hullene du forborer når du skrur på bindingen.

For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte.

Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Valg av binding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Finn balansepunktet på skien

For å finne balansepunktet, også kalt («3-pin Line» eller «Pin Line») må man balansere skien. Dette gjør man ved å legge skien på en høykanten av en metallvinkel, linjal eller ryggen på en kniv, for så å finne det punktet hvor skien ligger helt i balanse av seg selv. Da har man «balansert» skien. Dette må man gjøre på begge skiene, da det kan være litt forskjell på balansen i ski. Deretter markerer du gjennomsnittet av disse to punktene likt på begge skiene, slik at du har et likt utgangspunkt. Man merker gjerne denne linjen på oversiden av skien med en blyant, penn eller tusj.

Når du har funnet og merket balansepunktet, så kan du bruke en monteringsjig eller papirmal til å måle ut hvor du skal bore hullene.

Monteringslim

På Åsnes ski skal det brukes Polyurethane (PU-lim) enkomponent, løsemiddelfritt lim i skruehullene ved bindingsmontering. Polyurethane er utviklet som et universallim spesielt for liming av tre mot ulike andre materialer. Som f.eks metall, plast, gummi, og også tre mot tre. PU-lim herder ved hjelp av luftfuktighet, fuktighet i materialet- og materialene som blir limt sammen. Limet ekspanderer også under herdingprosessen, noe som gjør limet spesielt egne til å forsegle de forborrede hullene man monterer skibindinger i. Forsegling av skruehullene er essensielt, slik at man unngår at vann trenger inn i skiens konsruksjon, ødelegger fuktighetsbalansen i trekjernen og gjør skade. Om man skrur løs en binding fra en gammel ski, vil man typisk se brune skruehull forårsaket av råte og rust om det ikke har vært forseglet skikkelig.

Grunnlaget for vår anbefaling av lim

Tester og lang erfaring fra alle ski vi har levert til ekspedisjoner, hardt fjellbruk og militære NATO styrker tilsier at PU-lim fungerer mye bedre enn vanlig trelim. PU-lim har vist seg å ha i snitt 20% bedre egenskaper knyttet til skruenes hold i skien og i styrke. Siden PU-lim også herder i kontakt med fuktighet, har det faktisk vist seg at styrken og holdet kan være enda sterkere om det sprayes lett med vann over limet før man monterer bindingene på ski. Viktigst av alt er nok at PU-limet har bedre egenskaper enn vanlig hvitt trelim til å forsegle skruehullene, fordi limet ekspanderer og har en sammensetning som er mer motstandsdyktig mot vann.  

Boring av hull til montering

Til boring av hull, så bruker vi som standard et Ø3,6x9mm borebits med stopper, laget for montering av skibindinger. Leverandører som Wintersteiger, Rottefella, Montana og andre lager slike bor til bruk på skiverksted.

Bruk en jig når du monterer

For din egen del, og for sikkerhets skyld anbefaler vi alltid å bruke en borejig når man skal forbore hull til bindingskruene. Sjekk alltid at boret står er i henhold til både bindingprodusenten og ski produsentens anbefaling før du borer.

Sjekk skruene som følger med bindingen

Før du borer og skrur fast bindingen på skiene, så må du sjekke at skruene som følger med bindingen er riktig og at de f.eks ikke er for lange. Spesielt på barneski og kortere ski bør man være veldig obs på at skruene ikke er for lange. Dette er den som monterer sitt ansvar å sjekke før montering! Det er ikke en reklamasjon om man skrur en skrue igjennom en ski.

Når du skrur til bindingen

Skru fast skruene til bindingen for hånd, eller med lavt moment på drillen først, før du skrur til med skrujern for hånd . Om du skrur til for hardt, så kan du risikere å skru rundt skruen i hullet, og det er ikke bra. Skruene skal skrus til slik at de sitter, men ikke så hardt at de går rundt i hullet.

Åsnes Expedition Amundsen 2020 – Rapport fra Team Åsnes-Fjellsport

Sur vind river tak i kroppen. Hetten trekkes godt over hode og snøres sammen. «Nok en motbakke.», sukket jeg i mitt stille sinn. Det er mørkt. Kroppen er sliten etter 12 timer på ski med pulk. Pulken er noe lettere enn ved start, men veier likevel mere enn 40 kg. Kroppen vil bare sove. «Krype i en varm sovepose. Det hadde vært digg.», tenkte jeg. Det er tross alt flere timer siden midnatt. «Smågodt? Nei takk. Selv ikke sjokolade. — Vil bare sove.» I sidesynet ser jeg små fjellbjørker passere sakte forbi. Innimellom dukker det opp noen hytter. Først en sort tømmerhytte. Deretter en rød. «Åh, den hytta var stor!», tenkte jeg. Jeg skvetter nesten til og flytter hodelykta raskt etter for å se bedre. «Nei, det er ikke noe hytte der.», sier jeg til meg selv. Vi er på 1300 meters høyde, midt på Hardangervidda. Det er konkurranse. Ikke bare mot andre, men først og fremst en konkurranse mot deg selv, været og naturen. Det er Åsnes Expedition Amundsen 2020.

Les mer »

Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

10 tips for en bedre opplevelse med skifeller

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette.

Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »