fbpx

En skal ikke sove bort sommernatten

Sommeren byr på lange lyse netter med fantastisk lys og gir derfor muligheten til utrolige naturopplevelser. Det er bare noe helt unikt med å sove ute en sommernatt i det fri, der en får med seg alle de magiske stemningene gjennom døgnets tider.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

En skal ikke sove bort sommernatten

Sommeren byr på lange lyse netter med fantastisk lys og gir derfor muligheten til utrolige naturopplevelser. Det er bare noe helt unikt med å sove ute en sommernatt i det fri, der en får med seg alle de magiske stemningene gjennom døgnets tider.

Foto: Sigvor D. Mala

Dersom du har ett favorittfjell med yndlingsutsikten din, ett favorittsted ved havet eller andre steder du kunne tenke deg å overnatte så er dette et passende sted å starte. Om sommeren er det lett å dra på telttur; man trenger ikke noe mer enn en enkel sovepose, telt eller vindsekk, primus, varme klær og god mat. Ta gjerne også med deg en god venn!

Foto: Sigvor D. Mala

Personlig liker jeg å gå til topper med flott utsikt eller sette en camp med sjøutsikt rett ved havet. Det er mange muligheter til overnattingssteder, også i nærområdet. Bruk gjerne norgeskart.no eller ut.no for å planlegge turen, det er viktig å huske at målet ikke alltid trenger å være så langt unna hjemmet eller langt å gå til. Det kan bli en like fin naturopplevelse likevel!

Foto: Sigvor D. Mala

Det som er fantastisk er at de aller fleste andre er på vei hjem når du kommer frem til teltplassen, det er en helt egen ro i fjellheimen på denne tiden av døgnet og en kan nyte alt sommernettene har å by på. Det er bare å finne seg en noenlunde flat teltplass, sørge for å ikke telte på innmark og ellers ta hensyn til dyr og natur rundt deg. Husk – sporløs ferdsel!

Foto: Sigvor D. Mala

Deretter er det bare å sette seg ned å nyte, er du heldig er det en av de nettene på sommeren der det er så varmt at en kan sitte i t-skjorte til langt på kvelden. Anbefaler å ha med noe ekstra godt å spise på sånne sommerkvelder, det meste går an å ordne på gourmetkjøkkenet «primusen» med litt fantasi.  Dersom du i tillegg oppholder deg en plass der de selger lokalproduserte drikkevarer er jo det veldig stas å nyte dette med flott utsikt! Men husk, alt veier litt – så en må greie å bære det en tar med også.

Foto: Sigvor D. Mala

Om morgenen kommer solen tidlig på teltet, eller rett i ansiktet om du sover under åpen himmel. Da er det fint å bare kunne dra med seg sovepose og liggeunderlag ut i den friske morgenluften, fyre opp primusen og lage en kopp kaffe. Det er noe helt magisk med å våkne opp til storslått norsk natur, for så å nyt en varm kopp kaffe i soveposen. Ren idyll!

Foto: Sigvor D. Mala

Så er det bare å nyte en lat sommermorgen, eller ta fatt på dagens turprosjekt. Om det er en topp i nærheten, eller ett bad i fjorden. Anbefaler alle å prøve en sommernatt ute i det fri, for det å få med seg kvelds og morgenstemning i naturen er en unik opplevelse!

Trening for langtur og ekspedisjon

En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel.

Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull».

Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette.

Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Dekktrening på 1-2-3

Kom i gang med dekktrening på 1-2-3.
Alt du trenger å vite for å kommer i gang med dekktrening. En fantastisk treningsform for ekspedisjoner og ski generelt.

Les mer »