fbpx

Hjemmelaget turmat

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du kan lage din egen turmat til turer i sommer. Det er bare fantasien setter grenser for hva du kan lage!

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
«Masterchef» Åste Innleggen.
Foto: Åste Innleggen

Hjemmelaget turmat?

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du kan lage din egen turmat i sommer. Det er bare fantasien setter grenser for hva du kan lage!

Turmat med utsikt. Hva slår vel den opplevelsen?
Foto: Åste Innleggen

Det du trenger for å lage turmat:

 • Tørkemaskin eller stekeovn
 • Vakuumpakker – Du må ikke ha dette, men det holder maten bedre lenger og du sparer plass i sekken.

Det kan høres avansert ut å lage egen turmat, men det er ganske enkelt. Det krever bare litt tålmodighet for den bruker tid på å tørke.

Hvordan tørke?

 • Kutt råvarene/grønnsakene i ganske like biter. Da tørker de jevnt og blir ferdig samtidig
 • Smør og olje bør ikke brukes når du steker grønnsakene på forhånd. Det gjør lett turmaten harsk og dårlig. Bruk heller det når maten skal lages.
 • Grønnsaker bør tørkes på 50 grader. Tørketiden kommer litt an på hva man bruker. Bruker du stekeovn kan det være lurt å la stekedøren stå litt på gløtt. Det må beregnes litt lenger tørketid med stekeovn.
 • Vil man gjøre turmatlagingen enklere og spare tid kan du lage gryten ferdig og tørke den etterpå.
 • Skal du tørke med kjøtt så skal du bruke kjøtt med lite fett da holder seg bedre og blir ikke harskt. Kjøtt bør tørkes på ca 65-70 grader. Halveis i tørketiden er det lurt å snu kjøttet
 • Bland med krydder, tørrmelk, ris og pasta. Alt etter som hva slags gryte eller matkombo du ønsker.

Husk å kutte grønnsaker i små biter, store biter tar lang tid å tørke.

Etter du har stekt opp lar du det hvile før du smører det utover et bakepapir på brett til tørkemaskin/stekeovn. Pass på at bønnene deles opp slik at fuktigheten slipper ut. Ikke smør gryten for tykt ut da tørker den ikke skikkelig.

Forvarm stekeovn/tørkemaskin på 50-60 grader. Sett inn brettet og la det stå i ca 8 timer. Ta brettene ut og la dem hvile en halvtimes tid. Står det for lenge kan det trekke til seg fuktighet.

Etter det deler jeg det opp til fire porsjoner og tilsetter f.eks hurtigris og vakuumpakker.

Dinner with a view?
Foto: Åste Innleggen

«Sous vide»

Sous-vide (fransk for under vakuum) er en måte å tilberede mat, der maten vakuumpakkes, stort sett i plast, og varmebehandles i emballasjen.

Dette er noe som er fullt mulig å gjøre selv også! Det kan du lese mer om her!

Det som er fordelen med denne metoden, er at du kan lage skikkelig gourmet-mat og smaksette favorittmaten din på forhånd og vakuumpakke den. Da er det bare å varme maten opp i varmt vann, og vipps, så er du klar for et fantastisk måltid!

Ferdiglaget grute i vakuumpose. Enkelt, knallgodt og praktisk!
Foto: Christian Iversen Styve

Mat på tur

Her kan du lese enda mer om mat på tur, vakuumpakking og hvordan du kan forberede «gourmet» til neste oppdagelsesferd!

Chili con carne med bønner

 • 600 gram kidneybønner
 • 1,5 boks hakkede tomater
 • 1 ss tomatpure
 • 1 halv rød paprika
 • 1 halv gul paprika
 • 1 liten løk
 • 1 chili finhakket (grønn eller rød)
 • 2 stk hvitløksfedd
 • 1-2 ts spisskummen
 • 3 ts paprikakrydder
 • 1 ts sukker
 • 1 ts koriander

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy.

Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »

Dekktrening på 1-2-3

Kom i gang med dekktrening på 1-2-3.
Alt du trenger å vite for å kommer i gang med dekktrening. En fantastisk treningsform for ekspedisjoner og ski generelt.

Les mer »

Lær kart og kompass

Ha alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det.

Vet du ikke hvordan du bruker kart og kompass, eller trenger du en liten oppfrisking? Lær deg kart og kompass på 1-2-3 her!

Les mer »

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

8 grunner til å trene på kameratredning og ta et kurs

Kameratredning er en avgjørende ferdighet alle som beveger seg i skredterreng trenger. Du vil helst aldri få bruk for disse ferdighetene, men den gangen du trenger det bør det sitte i ryggmargen! Det viktigste målet er selvsagt å unngå å havne i et skred i første omgang, men om noe skulle skje, så er det viktig å vite nøyaktig hva man skal gjøre. Dette krever trening, trening og mer trening. I slike tilfeller teller hvert sekund. Et kurs og egentrening er derfor essensielt.

Les mer »

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »