
Anders Møller Vestergård
Anders Møller Vestergård er en kar med mange talenter. Ikke bare er han aktiv i Volda-miljøet som klatrer og skikjører, men han er også en dyktig fotograf og medieprodusent. Av alle ting så er Anders dansk. Det er nokså uvanlig med danske fjellfanter, men vi setter umåtelig stor pris på å ha han med på laget.

Dette er en ganske visuell rapport, basert på en Instagram story vi har lagt ut tidligere. Vi håper du liker det!
Fakta
Sætretindane er et fjellmassiv i Ørsta kommune, Møre og Romsdal. Fjellet består av Nordre Sætretind. Det ligger mellom Follestaddalen og Standal.
Høyde over havet: 1 365 m
Fallhøyde: 1100 meter fra toppen og ned til Standalen
GPS: 362550 6907137
Tid: 3-4 timer (fra Standalhytta)
Startsted: Standalhytta
Utstyr: Isøks og stegjern kan være nødvendig det siste stykket opp på toppen.
Faremomenter: Mulig skredfare i inngangen til Kvanndalen, under Kolåsbreen og i Insterenna. Utglidningsfare de siste 50 meterne til topps. Skredfare under nedkjøring mot Flatdalen.
Kilde: UT.no
Topptur til Norde Sætretind, Sætretindane
Nordre Sætretind er en realtivt kortreist tur for Anders, som bor på Sunnmøre. Det betyr at en slik tur kan legges inn på en ettermiddag etter jobb, eller som en tur med overnatting til neste dag – slik Anders gjorde her. Dette er en klassisk sunnmørstopp, som anses som krevende.
Sætretinden har blitt et populært turmål de siste årene, men betyr ikke at dette er en veldig enkel bestigning. Spesielt de siste høydemetrene anses som krevende. Dessuten må man passe på skredfare med mulig skredfare i inngangen til Kvanndalen, under Kolåsbreen og i Insterenna. Utglidningsfare de siste 50 meterne til topps. Skredfare under nedkjøring mot Flatdalen.
Planlegg og ta alltid med skredutstyr
Som med alle turer, velg tur etter egne evner og kunnskapsnivå. Ta alltid med skredutstyr på skiturer, og planlegg turen på forhånd.

Ruten opp:
Den første delen fra Standalhytta følger samme rute som til Kolåstinden.
Følg åpningen i skogen ovenfor den dyrka marka etter Standalshytta. Denne åpningen går inn mot Kvanndalen. Deretter følger man Kvanndalen opp til «Appelsinhaugen». Herfra kan man se til Insterenna mot nord, denne renna er ruten man skal ta opp, gjerne med stegjern og skiene på sekken. Følg deretter ryggen mot sør-øst og mot Nordre Sætretind.
Om du vil opp på selve toppen, så gjøres den best med stegjern, isøks og skiene liggende igjen litt lengre nede. De siste 50meterne opp til toppen anses som krevende og krever klyving.
Ruta ned:
Nedover har man veldig, veldig fin nedkjøring i en linje fra toppen og rett mot Flatdalen i østlig retning. Det finnes også en anleggsvei som gjør at man får fin transport fra kraftverket og ned til Standalsdalen.
Alternative nedkjøringer:
Det er flere relativt bratte linjer i renner ned fra massivet og Sætretinden. Alle disse går ned i Kvanndalen, så man kan følge samme vei tilbake opp i Kvanndalen. Disse rennene bør kun gjøres under stabile snøforhold, og man bør vite hva man driver med.
Man kan også kjøre samme rute ned, via Innsterenna.
Snø, sesong og værforhold:
Sunnmørsalpene ligger har havet mot nordvest. Når nordvesten kommer med skyer, nedbør og vind gir dette mye snø. Det er ikke uvanlig med mye nedbør og store snømengder i høyden på én dag, men omerådet blir også utsatt for kystklima og mildvær.
Som i store deler av kystnorge, så betyr det overnevnte at vær, vind, temperatur og snøforhold han variere mye fra dag til dag. Så gjør forarbeidet ved å sjekke skredvarsel, planlegg godt, ta gode vurderinger underveis og vær oppdatert på nødvendig kunnskap og ferdigheter.
Sesongen vil variere, men begynner som oftest med første snøfall i oktober og slutter normalt i mai. I nordvendte sider kan det som mange andre steder, ligge snø til juni.
Det er ikke så aller verst med teltplass her, eller!?
Video: Anders Møller Vestergård
Teltet er satt opp, og det er bare å gjøre seg klar for ustikten! Kveldsmat i solnedgang, og utsikt til frokost!
Video: Anders Møller Vestergård


Foto: Anders Møller Vestergård
Dag 2 – God morgen og nedkjøring
Anders forteller at han våknet til en magisk utsikt og full innertier på være, snøforhold og alt annet som kunne klaffe. Som man kan se av bildene, så er det ingenting å utsette på dette i hvert fall!

Foto: Anders Møller Vestergård

Foto: Anders Møller Vestergård

Foto: Anders Møller Vestergård
