fbpx

Vintereventyr i bakgården

Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Foto: Jon Hunnålvatn Tøn

Foto: Sigvor D. Mala

Det var mars måned, rundt -20 grader ute og solen er begynt å komme tilbake etter en lang mørketid oppi nord. Jeg har valgt å ta studiet Arktisk Natur Guide dette året, og skal nå på tur med noen i klassen for å øve på en del av det vi har lært om vinterfriluftslivet. I pulkene pakker vi rikelig med mat, varme klær, telt, soveposer, brennere og alt vi trenger for å overleve i vinterfjellet. Det som skiller seg litt ut i våres bakgård, det er faren for isbjørn. Derfor har vi også med oss rifle, signalpistol og snublebluss for å beskytte oss mot bjørnen.

Foto: Sigvor D. Mala

Vi spaserer inn forbi gruve 7, som gir energi til hele Longyearbyen med kullet som tas ut. Så begynner stigningen opp på breene, her får vi virkelig utfordret oss selv og kjent på vekten i pulken. Det er bitende kaldt, svetten renner og magisk lys rundt oss. Første camp setter vi oppe på Fleinisen, før det neste dag bærer opp i ett pass for å komme over fjellet og ned på Svelnosbreen, her får vi utfordret oss med bratte partier opp og ned.

Foto: Sigvor D. Mala

Sammen får vi pulkene opp i passet, og må der i fra rappellere de ned for å kunne fortsette på andre siden. Dette er tidkrevende, men spennende.

Foto: Sigvor D. Mala

Vell nede går vi over på Kokbreen og begynner å komme oss oppover bakkene her. Det er ett fantastisk landskap vi beveger oss inn i, med snødekte fjell og unikt lys. Det glitrer i snøen rundt oss, knitrer under skiene og livet er herlig.

Foto: Sigvor D. Mala

Halvveis opp breen slår vi camp, det er fantastisk å få komme inn i teltet, lage varm mat og fyre primus i teltet. Varmen sprer seg ut i kroppen, mens vi prater om den spennende dagen og de kalde tærne.

Foto: Sigvor D. Mala

Vi våkner til nok en dag med strålende sol, nå bærer det videre over passet og ned Drønbreen mot Adventdalen. Solen skinner mot oss, det går lekende lett nedover bakkene og livet smiler. Med rim i håret, sol i øynene og ett hvitt landskap så langt en kan se.

Foto: Sigvor D. Mala

Nederst på breen danner vi camp, og denne natten skal jeg være isbjørnvakt. Oppgaven min er da å passe at det ikke kommer isbjørn inn i camp noen timer på natten, noe som går på rundgang gjennom hele turen så vi kan sove trygt om natten. Det er noe fantastisk med å få være oppe alene, midt på natten, se det fantastiske lyset tidlig på morgenen og nyte stillheten.

Foto: Sigvor D. Mala

Dagen etter skal vi begynne på turen tilbake gjennom Adventdalen, undervegs får vi meldinger om at det kommer inn nedbør og sterk vind i løp av ettermiddagen. Da blir det ekstra viktig for oss å sette en bra camp i forhold til vær og vind, bygge levegger og forberede oss på stormen. Temperaturene endrer seg også drastisk, fra -20 til ett par minusgrader. Det blåser kraftig og vi får virkelig utfordret oss på camp-oppsett.

Foto: Sigvor D. Mala

Etter en stormfull natt våkner vi til regn og vind. Svalbard-idyllen har sett sine bedre dager, det er i slike stunder en kan se de enorme klimaendringene som begynner å bli synlige. Det er ikke vanlig med plussgrader og regn midt på vinteren i arktiske strøk, det skal være kaldt, tørt og stabilt. Adventdalen er blitt en skøytebane med overvann, og som studenter på Arktisk Natur Guide linjen får vi undret oss over klimaendringene som kommer så nærme her oppe. Vi føler oss heldige som kan få oppleve de arktiske vintrene med kulde, hvite daler og nordlys.

Tekst og foto: Sigvor D. Mala

Hvordan velge riktig skifell?

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Les mer »

Lover og regler for friluftsliv, telting og tur

Visste du at Norge som land er veldig unikt? I friluftssammenheng, er Norge et av de frieste og mest liberale landene i verden. Vi kan slå opp telt «nesten hvor som helst». Den såkalte Allemannsretten og Filuftsloven står ekstremt sterkt i Norge, og er hovedårsaken til at vi har så mange muligheter til å bruke naturen fritt i Norge.

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke la det ligge igjen spor etter oss.

Les mer »

Planlegging før tur

Planlegging er ikke bare inspirasjon til turen, men det er også veldig lurt for å gjøre turen tryggere og dermed også gi en langt bedre opplevelse. «Bedre føre var, enn etter snar» er det noe som heter.

Les mer »

Fyring av brenner vinterstid

Ingenting vekker appetitten mer enn en lang dag på ski i vinterfjellet. Da er det en fantastisk følelse å fyre opp brenneren, koke opp litt varmt vann til toddy og kokkelere et lite gourmetmåltid på primusen! Her får du noen tips om hvordan du bør bruke brenneren vinterstid. Å tenne opp brenneren vinterstid kan være litt vanskelig, men om du kan disse triksene, så vet du hva du skal gjøre og hvordan du gjør det trygt.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette.

Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Hva skal du ha i topptursekken?

Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Les mer »