
Vintereventyr i bakgården
Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.
Hjem » Vinterfriluftsliv
Alt du trenger å vite om fjellski, vinterturer og fjellskiturer!
Her kan du finne en stor mengde tips og triks og inspirasjon fra Åsnes Academy sitt ekspertpanel om alt som omhandler vinterfriluftsliv.
Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.
Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp.
Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.
Det første jeg vil si er at om du går med drømmer, så må du gjøre noe med det med en gang – Bare gjør det! Ikke utsett det, for er det en ting som er sikkert, så er det at du ikke kommer til å angre på det. Det er utrolig hva man kan få til når man først setter i gang.
I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel.
Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull».
Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.
Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.
Når fjellet virker helt avblåst eller oppkjørt kan det fortsatt befinne seg perler med uberørt, silkemykt pudder innenfor rekkevidde! Følg godt med her, så kanskje du kan finne gull selv når der føles som om alt håp er ute.
De færreste av oss legger ut på tur i vinterfjellet når været er dårlig og sikten elendig. Og det er nok noe vi skal være litt forsiktig med. Det er nemlig risikabelt. Når naturen viser muskler og lar kreftene slippe fri, er det best å tenke seg om.
Likevel. Vi bor i et land med mye vær og mange fjell. Hvis vi bare skal dra på tur når sola skinner, så blir det ikke mange turene på oss. Vi må våge oss ut også når været er halvgodt. Da får vi behov for å kunne finne fram med kart og kompass. Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.
De fem grunnleggende pilarene for hvordan man skal gå motbakker med skifell under skiene!
En virkelig smart, dyktig og erfaren skiguide ville sikkert sagt at det finnes rundt 20 grunnregler, men vi holder oss til 5stk for å gjøre det så konkret som mulig. Se på disse fem tipsene som de grunnleggende pilarene for hvordan man skal legge et godt skispor, og anvend dem som en sjekkliste for ting du burde huske neste gang du går på tur i fjellet.
Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy.
Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.
Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.