fbpx

8 ting du bør sjekke før du starter skisesongen!

Før du kaster deg rundt i siste liten, glemmer alt hjemme og rusher ut på ski: Hold deg selv og skikompisene trygge ved å sjekke at du er “skredklar” før skisesongen virkelig starter!

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Den obligatoriske sjekklisten

Å vite hvordan man skal håndtere og minimere fare og risko for skader og snøskred er selvsagt et «million dollar spørsmål» – det finnes ikke et perfekt og helt korrekt svar. Men det man kan si sikkert, er at det består av å gjøre alle de små tingene riktig. De lille detaljene, som kan skille en god tur fra en dårlig tur.

Det vil alltid være farer i alpine miljøer, i fjellet og på bilveien for den saks skyld. Og på samme måte som at man tar gode valg og respekterer været, føret og fart på bilveien – så starter trygghet i fjellet med respekt for – og forståelse for farene i naturen. Om du har dette på plass, så er du godt i gang med prosessen. Å vise respekt for naturen og skredfare på ski handler om å være oppmerksom på detaljene. «The devil is in the details», som vi sier.

Tenk på offpist skikjøring på samme måte som en klatrer tenker når de knyter seg inn i tauet, eller som en pilot som forbereder seg på takoff. Ved å danne seg en obligatorisk sjekkliste og kameratsjekk er en bra rutine å komme inn i!

Hva du velger å tillegge denne «sjekklisten» er opp til deg selv. Men vi anbefaler som minimum å ta til seg de punktene som kommer på rams nedenfor her.

“Snødumpene som kommer tidlig på sesongen er fantastiske fordi ventetiden er over, men det er superviktig å vite at snøskred enkelt kan oppstå allerede som følge av de første store snøfallene.”

Åsnes Academy Ekspertpanel

Her er sjekklisten vi har innarbeidet, og som vi gjør hver sesong før vi starter sisesongen og klikker inn i toppturbindingene. Dette er ikke noe som tar lang tid og gjør at man ungår minimale feil som kan får store konsekvenser.

Ingenting slår dager som dette. Men vi skal komme trygt hjem igjen, og ikke glemme det essensielle før turen heller.
Foto: Sondre Folkedal

1. Utstyrsjekk!

Sett i nye batterier i sender/mottaker (skredsøkeren), sørg for at batterirommet i søkeren er skinnende og ren (noen ganger korroderer batterier og kan ødelegg eller lage dårlig kontakt). Gå også over bindinger, sko og skifellene.

Det er også lurt å ha noe ekstra utstyr i bilen, som f.eks ekstra skredutstyr, skifeller, batterier, solbriller, solkrem og likende. Det har skjedd før, og det skjer igjen, at noen i turgruppa glemmer viktige ting. Det sparer mye tid og styr om man slipper å returnere for å hente viktig utstyr, eller i verste fall, finner på å dra på tur med uten utstyret uansett.

2. Ro ned litt og ta deg god tid

Gi deg selv tre ganger så mye tid som vanlig til å gjøre deg klar til turen. Det er alt for lett å glemme ting i starten av sesongen, og vi har alle opplevd det. Ved å roe ned litt rekker man en god frokost, ta seg til til å sjekke at alt er med og man er mer opplagt når man setter seg i bilen. Ikke rush, stress eller forhast den første turen – på den måten gjør du alle de små tingene riktig.

3. Øvelse gjør mester

Vi liker å kjøre noen oppvarmingsturer i skianlegget før sesongen starter. Det er rett og slett bedre å finne tilbake til skiformen ved å carve litt, enn ved å stresse ut på heller tvilsomt underlag med snø. Du sparer kanskje skiene for noen riper fra stein i tynt snødekke også.

Så snart det er snø på bakken eller når man er i skianlegget for å «varme opp» til skisesongen, så er det også en super mulighet til å trene litt på kameratredning og bruk av skredsøkeren. Spesielt viktig er dette om skipartneren har investert i nytt skredutstyr eller ikke har så mye erfaring med dette fra før!

4. Skaff deg lokalkunnskap

Før du flyr avgårde inn i fjellene, gå inn på nettet og sjekk kartet, gjør forarbeidet ditt ved å lese skredobservasjoner og les skredvarselet på www.varsom.no. Gjør deg kjent med de lokale skredforholdene og finn ut hva skredproblemet og trendene i snødekket er.

Forhåpentligvis har du sjekket været og værvarselet de siste 48-72 timene for å se om det har være store forandringer i solforhold, vind eller snøfall. Sjekk skredvarselet og finn ut hva faregraden er, før du graver litt dypere i informasjonen for å se på skredaktivitet, skredproblemene og hva varselet sier om snødekket. Skredvarselet peker også på hvilke skredproblemer man må håndtere, sørg for å gjøre rutevalg både opp, og ned igjen, som unngår disse problemene.

5. Konsensus om planen

Kom på samme bølgelende som de du skal på tur med. Sørg for at alle er inneforstått med hvor dere skal og hva plan B og C er om plan A ikke fungerer. Gode forventningsavklaringer til hva turens mål er, risikoaksept og at alle er inneforstått med sikkerheten og rutinene er essensielt.

6. Parkeringsplass sjekken

Når du parkerer bilen før start på turen, sjekk at alle har en sender/mottaker med minimum 60% batteri og at gjør en to-veis kameratsjekk for å være sikker på at skredsøkerene fungerer både i SEND og SØK. Sjekk også at alle har den på seg på en ordentlig måte, under et lag med klær.

Å sjekke at søkestangen og spaden fortsatt er i sekken, og ikke i bagasjerommet eller garasjen etter du gravde ut bilen er også en god rutine!

7. Sørg for at skredsøkeren oppbevares riktig

Ha sender/mottakeren (skredøkeren) på riktig plass. Om du har den i en sele, så ha minimum et lag med klær over den. Ofte når det blir veldig varmt på tur, så kan noen like å ha den i en lomme med god og solid glidelås – men ikke ha den i en borrelås lomme. Sørg da for at det ikke er noe annet i den lommen, slik at glidelåsen holdes lukket hele dagen. Ikke vær lat å putt solkrem, en hals eller sjokolade i samme lomme. Når du trenger skredsøkeren, så er den den du trenger – ikke sjokoladen.

8. Ta det rolig

Skikjøring etter de første snøfallene betyr også godt gjemte steiner og grunt snødekke. Ikke være hel galemathias, men kjør litt forsiktig i starten av sesongen og bruk hjelm!

Lær kart og kompass

Ha alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det.

Vet du ikke hvordan du bruker kart og kompass, eller trenger du en liten oppfrisking? Lær deg kart og kompass på 1-2-3 her!

Les mer »

8 grunner til å trene på kameratredning og ta et kurs

Kameratredning er en avgjørende ferdighet alle som beveger seg i skredterreng trenger. Du vil helst aldri få bruk for disse ferdighetene, men den gangen du trenger det bør det sitte i ryggmargen! Det viktigste målet er selvsagt å unngå å havne i et skred i første omgang, men om noe skulle skje, så er det viktig å vite nøyaktig hva man skal gjøre. Dette krever trening, trening og mer trening. I slike tilfeller teller hvert sekund. Et kurs og egentrening er derfor essensielt.

Les mer »

Slik fôrer du jakthunden

Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.

Les mer »

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy.

Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »