fbpx

Hva skal du ha i topptursekken?

Litt ekstra klær, hodelykt og ekstra batteriet til skredsøker er noe som bær være med i topptursekken, men hva trenger man ellers da? Vi spurte Tindevegledere, guider og diskuterte i vårt ekspertteam for å finne fram til hva som bør være i sekken. Her får du våre råd og tips om topptursekk og hva som bør være i den.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Topptur sies å være den nye folkesporten. Selve begrepet er kanskje nytt, men fenomenet om å gå opp på topper av fjell kan vel sies å være ganske gammelt. Selve toppturbegrepet er etter hvert utvannet, og er etter vår mening, kanskje også misvisende. Litt som at ordet «pudder» ikke er like hellig som det en gang var. Men nok om det.

Man må nemlig ikke opp på toppen for å få god skikjøring. Mange av våre beste skidager har faktisk aldri innebåret å besøke toppen, men heller flere runder i det terrenget som har hatt mest og best snø – gjerne i skogen. For å ikke gjøre dette mer komplisert enn det trenger, så velger vi å fortsette å bruke begrepet topptur. Og med det mener vi turer hvor nedkjøring er i fokus, og man gjerne beveger seg i mer alpint terreng. Dette er også da ensbetydende med at man kan bevege seg inn i det som defineres som skredterreng.

Skredterreng

Skredterreng defineres som terreng i naturen hvor det er bratt nok til å gå snøskred (rundt 30grader og brattere), samt det terrenget hvor skredet kan løsne og utløpe (dette kan være under 30grader, men i tilknytning til heng som er 30grader eller brattere).

Det viktigste man kan gjøre for å unngå snøskred er å unngå skredterreng. Dersom du likevel skal bevege deg inn i skredterreng, så bør du 100% sikkert kunne gjenkjenne skredterreng og hvordan man skal håndtere dette, gjenkjenne bratthet og terrengfeller. Har du ikke denne kjennskapen, så anbefaler vi deg å oppsøke en kvalifisert guide, Tindevegleder, Skivegleder eller NF-utdannet instruktør som kan gi deg god opplæring. Alternativt kan du finne deg en kvalifisert mentor, venn eller bekjent som har utdanning og vet hva han/hun driver med, og ikke bare har «erfaring. Bli med de på tur og sug til deg kunnskap som en svamp!

Den Norske Turistforenings fjellsportgrupper og Røde Kors har også fine nybegynnerkurs. Alle disse kan også gi deg mange nyttige tips, triks og lære deg både navigasjon og skredforebyggende ferdigheter.

Innholdet i topptursekken er viktig

Altså, skal man bedrive topptur, så vil man mest sannsynlig komme til å bevege seg i skredterreng. I tillegg til dette er heller ikke usannsynlig at man vil være litt utenfor allfarvei og i fjellet hvor hjelpen ikke nødvendigvis kommer – eller kommer så lett til.

Alt dette må vi ha i bakhodet når vi skal velge sekk og pakke det vi skal ha med oss på topptur. Så hva skal være i topptursekken?  

Vær forberedt på det uventede

Det er lurt å ha med et ekstra skift med undertøy, sokker, lue og hansker/votter. Rikelig med mat er viktig både for å opprettholde turglede og energi utover dagen, tro oss. Har du vørt på tur med «hangry» venner eller barn før, så vet du dette. Et gammel sitteunderlag kommer også godt med i lunsjpausen.

De vi har snakket med vil si at ansvarlige toppturfolk har i sekken:

Kameratredningsutstyr for skred er obligatorisk. Vindsekk, litt tau til skikjelke og reparasjoner, reservedeler, multiverktøy, godt førstehjelpsutstyr, kart og kompass og mobiltelefon er ting man bør ha med i topptursekken.

På toppturer er ofte hjelpen langt unna, derfor bør man må være trygg på kompetansen og utstyret til gruppa. Erfarne fjellfolk, redningsmannskaper og profesjonelle guider overlater minst mulig til tilfeldighetene når de pakker sekkene sine.

Vi går litt videre inn i detalj og oppsummerer det vi har kommet fram til. Generelt er det fornuftig å tenke over om det man tar med seg i topptursekken er lett, tåler en støyt og gjerne dekke flere bruksområder. Dette er et «triks i ludo» som erfarne fjellfolk ofte vektlegger.

Sportstape, Gladpack (plastfolie), en søppelsekk og multiverktøy er eksempler på ting som kan brukes til både mange ting, som f.eks både i førstehjelp, reparasjoner, gi varme og til oppbevaring.  

FØRSTE BUD: Husk Skredsøker (S/M), Spade og Søkestang

«ASSS – Alltid Spade, Skredsøkar og Søkestang»

Du har kanskje hørt huskeregelen «ASSS – Alltid Spade, Skredsøkar og Søkestang»? Dette er en god huskeregel. Det betyr, ganske selvforklarende, at man alltid skal ha med seg spade skredsøker (sender/mottaker) og søkestang om man skal i fjellet.

Før vi snakker om noe annet, er det viktig å påpeke at dette skal være med på topptur, uansett. Det er egoistisk å dra på topptur med venner uten å ha dette utstyret i sekken. Du, og de andre du drar på tur med bør alle kunne hjelpe hverandre om uhellet skulle være ute. En stor bonus ved at flere har slikt utstyr med seg på tur er at beredskapen generelt i fjellet blir bedre.

Om alle har slikt utstyr og kunnskapen i orden når de ferdes i fjellet, så kan alle bidra om noen i nærheten skulle bli tatt av skred eller skader seg.  

Skredsøkeren skal våre påslått og på kroppen, alltid under et lag klær til enhver tid. Husk å gjøre en kameratsjekk (kontroll av skedsøker) gruppevis før dere legger ut på tur. Dette bør skje på parkeringsplassen eller før man beveger seg innover til snødekte fjell.

Ha alltid minimum 70% batteri på skredsøkeren når du legger ut på tur, eller bytt batteri med en gang. Batterindikatoren kan lure deg, og batterilevetiden vil falle fort i kaldt vær.

Skredsøkeren din bør også være av en litt nyere sort, helst med 3 antenner. Sørg også for at den har oppdatert programvare og ikke har blitt tilbakekalt det siste året (det skjer at produsentene tilbakekaller enheter jevnlig).

Er du usikker, så forhør deg med din lokale fagbutikk eller noen du kjenner som har peiling. Det viktigste med en skredsøker og sikkerhetsutstyret generelt, er uansett at man tar vare på det, sjekker jevnlig at det fungerer som det skal og at man gjør seg godt kjent med det. Tren ofte og mye på kameratredning og bruk av sender/mottaker, det kommer godt med når det brenner på dass. Det er ikke kult å pakke ut søkestangen av butikkplastikken når man trenger den. Det er faktisk vist at bare 30 minutter trening med skredsøkeren for nybegynnere korter ned søketiden med 60% – det er mye!

Spaden bør være solid, ikke av plastikk, carbon eller noe slikt. Det er ikke her du sparer vekt. Om man har gravd i et skred før, så vet man at snøen er hard og tung som betong og at det kan være isklumper i snøen. Det verste som skjer er at spaden går i stykker når noen av dine kjære ligger begravd under snøen. Vi foretrekker også en spade som kan forlenges og har et «D-håndtak», da dette er mer komfortabelt å grave med over tid og om man har votter på.

Denne bør også være solid, slik at den ikke brekker eller går i stykker. En del enkle søkestenger har også en litt dårlig mekaniske for å låse stangen som lett ryker, prøv å unngå disse. Ellers bør søkestangen optimalt sett være 240cm eller lengre.

Det blir naturlig å skrive litt om valg av topptursekk også. Da dette ikke nødvendigvis er rett fram. Men kan selvsagt bruke en hvilken som helst sekk som er komfortabel og som er stor nok til å få med seg det man skal ha med. Men skal man ferdes mye i fjellet, spesielt på alpine toppturer, så er det noen klare fordeler med sekker som er designet for dette bruket.

En topptursekk bær være på mellom 35-50 liter, litt avhengig av bruket. Hva man har i sekken vil variere med årstid, sted og om man f.eks er guide eller går med turfølge. Den bør i hvert fall være romslig nok til sikkerhetsutstyr, førstehjelpsutstyr, matpakke, vann, litt ekstra klær og eventuelt tau, isøks og stegjern om dette er nødvendig.

Lett, slitesterk, komfortabel og funksjonell er gode stikkord ved valg av sekk. Vi liker sekker med topplokk hvor småting som skal være lett tilgjengelig kan ligge, og ellers gode reimer til feste av ski ved bæring og funksjonelle lommer som gjør organisering av utstyret lettere. Spesielt foretrekker vi sekker som har en egen lomme til skredustyret (spaden og søkestangen) og som kan åpnes selv om topplokket er igjen. Dette gjør det lett å få fram skredustyret om et skred skulle gå. Når et skred går og noen blir tatt i skred, så vil man ha mest mulig tid til å grave – for det er det som statistisk sett tar mest tid.

Ved trening kan man bli god på å finne begravede med skredsøker og søkestang, men gravingen vil ta mest tid uansett. Det er også konsensus om at en sekk hvor det er lett å sette på skiene, gjerne med diagonalt skifeste også er å foretrekke.

Funksjoner

Gode, solide festeanordninger til skiene er viktig. Diagonalt skifeste er behagelig fordi da tar ikke skiene så lett borti hælen på skoen når man bærer ski på ryggen. Det ble også nevnt at et lyst stoff på innsiden av sekken er praktisk, fordi man lettere finner fram og ser ting i sekkerommet da.

Inngang i sekken som på en bag, fra ryggen, er også praktisk fordi man kan legge ned sekken og enkelt finne fram og organisere ved pakking. Ikke minst er det plasseffektivt å pakke på denne måten. Spennene på sekken bør være konstruert slik at de ikke fryser og drenerer vekk snøen.

Pustende nettingstoff i ryggen, eller er bæresystem som ventilerer er også behagelig slik at man ikke blir svett på ryggen. Hoftebeltet bør også sitte godt og være solid, gjerne med en lomme til kompass, sjokolade og/eller snusboksen.

Ellers er en fin huskeregel at man kan velge en sekk uten for mye mikkmakk, som er lett, komfortabel, funksjonell og slitesterk. En god sekk vil stort sett vare i mange år, så legg derfor energi i å velge en god sekk.

En ballongsekk er en vanlig ryggsekk, som også har et integrert ballongsystem, som kan blåses opp om man blir tatt av skred. Ballongen løses vanligvis ut ved å dra i et håndtak som er tilknyttet en utløsermekanisme. På grunn av hvordan et skred fungerer og beveger seg, vil en slik sekk i oppblåst tilstand kunne hjelpe med å holde en skredtatt person nær overflaten eller over overflaten av skredsnøen.

Ballongsekker (eller skredsekker) er det eneste utstyret som faktisk kan være til hjelp og aktivt bidra til at du ikke blir begravd i et snøskred. Sammen med nevnte skredsøker, spade og søkestang er slike sekker anbefalt. De er kostbare, men det er en rimelig investering i det store bildet om uhellet skulle være ute.

Det er viktig å påpeke at sikkerhetsutstyret på ingen måte kan erstatte kunnskap og risikobevissthet når man beveger seg i fjellet, og ulykker viser at uavhengig av hvor mye sikkerhetsutstyr man har, så kan man bli begravet dypt i snøskred.

Sikkerhetsutsyr

Hjelm

Hjelm er (heldigvis) for det fleste blir kult, og er ansett som standardutstyr ved skikjøring. Nye hjelper er både lette, behagelige og kan være fler-godkjent og dermed fungere til både ski og klatring.

Hjelm beskytter mot hodeskader og slag mot hodet, noe som kan være livsviktig i et snøskred. Finn en hjelm som passer ditt hode, fungerer til ditt bruk og som gjerne passer godt sammen med skibrillene. Ta gjerne med skibrillene når du prøver hjelmen på i butikk.  

Førstehjelpsutstyr og annet livreddende stæsj

Man kan ikke regne med at redningsmannskaper kommer fram til oss i fjellet, og om de gjør det kan det ta lang ting før de kommer. Førstehjelpsutstyr og noe for å holde varmen kan derfor være essensielt for å gjøre oss i stand til å håndtere uventede situasjoner eller skader.

Vindsekk og dunjakka

Biuvakksekken (også kalt vindsekk) kan pakkes rundt skadde for å forhindre hypotermi. En varmejakke kan også brukes som pute, til polstring eller som f.eks nakkekrage om dette er nødvendig ved transport av en skadet. Rask nedkjøling er en realitet og en fare i fjellet, i så måte kan disse tingene redde liv.

Videre kan vindsekken brukes til å transportere skadde i.Vindsekken er dessuten veldig, veldig hendig om det blåser og er ruskevær, den blir nemlig til rene saunaen om man setter seg sammen inne i den og tar lunsj der i ly.

Plastfolie

GladPack er genialt å ha med som en del av førstehjelpustyret. Det vi gjør, er å sage en rull med GladPack i to, så tar vi med oss den ene halvdelen. Den veier lite og tar lite plass, men kan brukes til så veldig mye. Blant annet til reparasjon av ting.

Det fine med GladPack er at den ene siden, den som er klebrig, stort sett alltid vil være ren nok til å bruke på skader. Det vil si, den kan brukes til å pakke inn store åpne kutt, forsegle punkteringer på huden, pakke inn brannsår, spjelke, som støttebandasje og til så mye annet.

Om noen er veldig nekjølt, så kan du surre dem inn i den også, så blir de fort varmere. Spadeskaft, staver og søkestenger fungerer fint som spjelker ved bruddskader.

Skistoppene

De ski stroppene av gummi, som både Åsnes og mange andre lager, er helt geniale. De kan brukes til alt mulig. F.eks til tourniquet (til å stoppe blødninger med), til reperasjoner, spjelking, til å henge opp ting etc.

Søppelsekk

Søppelsekken kan brukes til mye av det samme som vindsekken og GladPack, så den er ikke dum å ha med den heller. Dessuten kan du plukke med deg søppel, bruke den som nødsovepose eller putte ned i skoa om du blir våt. Den veier praktisk talt INGENTING, så det skader ikke å ha den i sekken.

I utgangspunktet kan man med litt kreativitet og løsningsorientert innstilling kunne behandle veldig mange skader med relativt få gjenstander i utstyrssatsen. Finn løsninger hvor ting har flere bruksområder, ta noen kurs i førstehjelp og lær deg improviseringens kunst med det du har.  

Førstehjelp på tur

Kan du det som trengs, om uhellet skulle være ut? Alt handler om å være litt forberedt. Helst gjennom planlegging før turen og fornuftig pakking av sekk. Om man da i tillegg har drillet litt førstehjelp og er utstyrt til å få kontakt med nød-etatene, så er man i hvert fall litt forberedt om uhellet skulle være ute.

Her er en liste over hva du som minimum bør har i førstehjelpspakken din (pakket vanntett):

 • Noen smertestillende tabletter
 • Sterile kompresser
 • Sportstape
 • GladPack og 1stk søppelsekk
 • Compeed gnagsårplaster
 • Fyrstikker
 • En brødpose (fyll med vann, lag et lite hull og bruk som trykkspyler på kutt og sår etc)

Alternativt kan du ta med dette også:

 • Trekanttørkle eller støttebandasje
 • Redningsfolie (trengs ikke om du har med søppelsekk eller GladPack egentlig, men er litt mer hendig)
 • Sårservietter og/eller Pyrisept
 • Øyerens
 • Sikkerhetsnåler
 • Saks
 • Sterile engangshansker
 • Plaster
 • SAM-spjelk

Vi har alltid med hodelykt, uansett hvor vi skulle måtte gå. Blir det mørkt, så er det skikkelig dumt og ikke ha den. Den er også gull verdt om man må reparere noe – eller noen. Ved førstehjelp er hodelykten et nyttig verktøy uansett, selvsagt også nødvendig når det blir mørkt.

Noen runder Duch-tape på staven, tau, stålwire, et par strips og viktige reservedeler til bindingen (som f.eks noen skruer) er sammen med multiverktøy uvurderlig. Det meste kan fikses med dette, og det tar ikke mye plass.

Vi anbefaler også å ha med sportstape, litt tau og GladPack uansett – ting som kan dekke flere behov og er nyttig om man f.eks skal reparere noe. Skistropper av gummi – veldig allsidige til å feste, fikse og ordne med.

Vi tar alltid med oss fellevoks også. Dette er turglede i lommeformat, og kan redde mang en tur fra fiasko på grunn av klabber på fellene. Vi har ikke tall på hvor mange ganger vi har hjulpet turfølget med dette!  

Mobiltelefonen er hendig til båre varsling, til å ta bilder med og har gode apper som kan være hjelpsomme. Men det er likevel viktig å huske at i den norske fjellheimen er det mange steder uten dekning og at telefonen kan gå tom for strøm.

Det er også flere undersøkelser og forskning som tyder på at mobiltelefonen kan forstyrre skredsøkeren. Derfor anbefales det å ha telefonen avslått eller i flymodus lengst mulig vekk fra skredsøkeren, gjerne i topplokket på sekken. Da har du strøm til du trenger deg, og som en bonus kan du nyte turen og naturen istedenfor bildene på Instagram.

På grunn av alt vi allerede har nevnt om mobiltelefon, er det derfor fornuftig å ta med seg kart og kompass. Man vet aldri når tåka setter inn eller har behov for kartet.

Det gir også mye glede å orientere seg på kart, og man finner kanskje en spennende skilinje på kartet som man ellers ikke ville lagt merke til.

En GPS er også et veldig nyttig hjelpemiddel, men kan på lik linje som en mobiltelefon også gå tom for batteri – derfor kan den på ingen måte erstatte kartet og kompasset.

Tenk på GPS’en som et tilskudd til kartet, som gjør det enklere å finne ut hvor man er og for å gjøre navigasjon på kartet enklere og mer effektivt. Sørg for at man tilegner seg kunnskap og trener på hvordan kart og kompass skal brukes, slik at man vet hvordan det fungerer når man virkelig trenger det.

Vi anbefaler å alltid ha med matpakke på tur. Og minst 1-2 liter vann!

Topptur er slitsomt og kan tære på kropp og sjel om man ikke er forsiktig. Om det så er enkel matpakke med det pålegget som finnes i kjøleskapet den dagen. Det meste går ned når man er sliten og sulten. Frukt, bær og nøtter er bra og gir langvarig energi.

Mange liker også å ta med en Snickers eller annen sjokolade som påfyll. Babysmoothie er også et tips, som er billigere, sunnere og like energieffektivt som all slags energi-gele.

Veldig lite «supermat» er egentlig så veldig supert, så det som tradisjonelt har fungert for deg er ofte det beste. Som vi nevnte tidligere, har du med deg barn eller «hangry» venner så kan du redde dagen fra katastrofe med litt ekstra mat eller snacks. Tenk alltid at du bør klare deg ute i et døgn om noe skulle skje.

Utstyret oppsummert: 

 • Alltid ta med skredsøker, spade og søkestang
 • Finn en sekk som sitter godt på hofter og skuldre, er lett, solid og funksjonell.
 • Pakk ting i sekken som har flere bruksområder – gjerne som kan brukes til minst 3 ulike ting.
 • Ha med nok mat og drikke, og gjerne ekstra tursnacks lett tilgjengelig.
 • Ekstra klær som undertøy, sokker, lue og hansker og en varmejakke.
 • Sikkerhetsutstyr: Hjelm, varmejakke, førstehjelpsutstyr, vindsekk
 • Hodelykt
 • Reperasjonsutstyr
 • Kart og kompass

Pakkeliste – Topptursekken

 • Topptursekk (35-50L)
 • Spade og søkestang
 • Sender/mottaker (skredsøker) – på kropp
 • Kart og kompass med Clinometer og speil (helningsmåler)
 • Vindsekk
 • Sitteunderlag
 • Førstehjelpsutstyr
 • Mobiltelefon
 • Ekstra smertestillende
 • Et lite reparasjonssett med kniv, verktøy til bindinger, stålwire, strips og det du trenger
 • Sportstape
 • Skarejern
 • Feller og fellevoks
 • Dopapir og fyrstikker
 • Hodelykt
 • Ekstra batterier til hodelykt og sender/mottaker
 • Liten kikkert
 • Kamera
 • Goggles / skibriller
 • Solbriller (ikke alltid i januar/februar)
 • Vannflaske
 • Primaloftjakke / dunjakke
 • Matpakke
 • Ekstra voter/hansker i stor størrelse
 • Et klesskift
 • Stegjern og isøks hvis turen tilsier at dette kan bli nødvendig
  Breutstyr hvis turen går over bre

Tips til tur med hund

Positiv trening, positive opplevelser og en hund som arbeider for deg i for eksempel jakt eller andre disipliner vil også bli trygg og selvsikker. Når man drar på tur i fjell, skog og mark er det dog noe litt annet – spesielt om man også overnatter. Vi har derfor samlet sammen noen gode huskeregler, tips og triks slik at opplevelsen skal bli så god som mulig. Det er heller ingenting i veien for å at disse rådene anvendes i hverdagen.

Les mer »

Hjemmelaget turmat

Her kommer en enkel forklaring på hvordan du kan lage din egen turmat til turer i sommer. Det er bare fantasien setter grenser for hva du kan lage!

Les mer »

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »

Livreddene førstehjelp på tur

Kan du det som trengs, om uhellet skulle være ute?

Alt handler om å være litt forberedt. Helst gjennom planlegging før turen og fornuftig pakking av sekk. Om man da i tillegg har drillet litt førstehjelp og er utstyrt til å få kontakt med nød-etatene, så er man i hvert fall litt forberedt om uhellet skulle være ute.

Les mer »