fbpx

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy. Altså når foten sier "nei-takk" på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Fjellskisko

For oss ski-og vinterentusiaster er det noe spesielt med den rå opplevelsen av urørt natur i kombinasjon med å sette egne spor, ta egne valg og kjøre svinger i urørt snø. Vi lever for kontakten og nærheten til naturen og fjellet.

Som alle «skibomser» med respekt for seg selv, så er jo vi også opptatt av utstyret. Det å optimalisere utstyr til personlige preferanser er nok noe mange folk kan kjenne seg igjen i.

Funfact – det har faktisk vært en del av evolusjons historien til mennesker, og en av årsakene til at Homo Sapiens over tid utkonkurrerte Neandertalerne, på tross av at Neandertalerne var langt mer overlegne på de fleste områder (inkludert intelligens).

Men tilbake til temaet! Vi vet derfor hvor viktig fjellskisko er for opplevelsen av en skitur. Og vi vet at det er ingenting som er så ødeleggende for skiturer som feil eller dårlig fottøy. Derfor har vi laget en guide til de viktigste tingene å huske på når du skal kjøpe nye fjellskisko.

Det viktigste å huske på ved valg av sko:

  • Passform. Skoene må passe DIN fot, så glem alle mulige tips fra venner, internett og magasiner. Prøv skoen på begge beina, gå rundt med dem i butikk og prøv ulike sko til du finner det som passer deg.
  • Sko tilpasset ditt bruk. Forhør deg med fagbutikker, og folk du kan stole på. Velg sko som står i stil til ski, binding og ditt tiltenkte bruk!
  • Varme. Skal du bruke ski i vinterfjellet, så velg sko som er varme nok til bruket ditt. Det kan bety at du må ha sko med plass til kartank, innersko, sko som er litt ekstra kraftig eller som har integrert gamasj. Det er du selv som vet hvilket behov du har og hvor mye du fryser på beina.
  • Stabilitet. Jo eldre man blir, eller jo dårligere form man er i – jo mer stabile sko er man tjent med. Stabilitet spiller også en viktig rolle om man ønsker å kjøre litt mer på fjellski, enn om man bare skal gå på lange turer. Uansett, så er stabilitet stort sett din venn.
  • Komfort. Dette er jo logisk. Om man har valget, så velger man det som er mest komfortabelt. Dette går litt hånd i hanske med passform, og å finne en sko som har riktig størrelse, passer foten og ikke fører til gnagsår eller ubehag.

Sko som har bestått kvalitetstestene

Man trenger ikke være så opptatt av merker og hvem som har laget skoene, det viktigste er tross alt å finne sko som passer din fot, ditt bruk og dine preferanser. Noen vil jo selvsagt velge sko som har tilknytning til Norge, og det er forståelig. Det kan man like. Men for oss har er det viktigst å kommunisere at noen utmerker seg på skofronten, og har gjennom mange år bevist at de lager gode fjellskisko. Så derfor pleier vi å anbefale sko fra enten ALFA, Alpina, Crispi eller Lundhags (de lager ikke sko for 75mm 3-pin bindinger).

Valg av bindinger til fjellski

Her kan du lese alt du trenger å vite om ulike varianter av bindinger, styrker og svakheter ved disse bindingene. Valg av binding er ikke så avansert, men det er viktig å ha et bevisst valg til det da sko og bindinger er litt av samme sak.

1. Passform – Foten bestemmer

Du må alltid kjøpe sko basert på DIN fot og hvordan de passer til deg og ditt bruk. Ikke hør for mye på hva venner, ringrever og andre skier om ski – i hvert fall ikke før du har prøvd dem selv. Sett heller av tid til å gå inn i en god fagbutikk for å prøve sko og diskutere med de som jobber der, slik at du kommer fra til en sko som passer din fot, ditt behov og dine ønsker.

2. Riktig sko til riktig bruk

På lange, slake fjellskiturer i fjellet eller i skogen er en komfortabel sko å foretrekke.

Om skituren inkluderer brattere nedoverkjøringer eller det er isete forhold er en sko med mer stabilitet avgjørende. Stivheten i sålen samt støtten i læret på skoen avgjør hvor godt skoene vil styre skiene nedover. 

75 mm bindinger gir også mer vridningsstabile såler, noe som gir bedre styreegenskaper på skiene.

Er man på fjellskitur i påsken så kan man være heldig å få lette skiforhold på skaren. På det raske og humpete føret vil en stabil sko gi god støtte til føttene og beina. Litt ekstra beskyttelse på skoen for å skjerme læret for de den skarpe snøen er også en fordel.

I dyp løssnø kan gamasjer være en nødvendighet. For de som går de fleste av sine fjellskiturer i løssnøen er integrerte gamasjer meget praktisk. En integrerte gamasj holder snøen trygt ute fra skoen. Ettersom den er integrert i skoen kommer ikke snø opp langs skoen og inn i gamasjen, slik man kan oppleve med løse gamasjer. I tillegg gir den høye gamasjen god isolasjon for føttene og leggene.

3. Velg fjellskisko som passer din binding

Pass på at skoene du kjøper passer bindingene på skiene. Den mest brukte bindingen er Rottefellas BC binding.

Den andre bindingstypen er den tradisjonelle 75 mm bindingen.

4. Hold varmen på føttene på fjellskituren.

Et udiskutabelt krav for en vellykket fjellskitur er at du holder varmen på føttene. Fjellskisko bør være godt isolerte. Dette gjør at fjellskiskoene er godt egnet for vanlige norske vinterdager med temperaturer ned mot -20 grader. En høy, integrerte gamasj sørger for en ekstra varmeisolerende luftlomme oppover leggene og vil være god på de kaldeste dagene.

For dager med ekstrem kulde vil ekspedisjonssko holde føttene varme. Slike sko kommer med ekstra isolasjon, og gjerne også enn ullkartant eller en innersko som holder deg varm.

Bruk gjerne også gode isolerende ullsåler i skoene!

5. Test fjellskiskoene før du legger ut på lengre skiturer!

Før du tar i bruk dine nye fjellsko, så kjenn at begge skoene sitter godt på foten. Ideelt skal du kunne bevege tærne litt, samtidig som skoen sitter godt på hælen og er komfortabel.

Det er en fordel å gå noen kortere turer med skoene før du legger ut på langtur slik at du unngår gnagsår. Lærsko må alltid gås litt inn og kan gjerne settes godt inn med fett, slik at de former seg og holder seg myk og impregnert over tid.

Bindingskompabilitet

De viktigste tingene du må vite for å ta det riktige valget er hva som er under støvelen din, og hva som er på toppen av skien din.

Hvilke sko har du?

Det er fem hovedtyper av nordiske støvlesåler – som alle har tilsvarende bindinger:

Sko kompatibilitet hurtig-sjekk:

NNN SkoNNN Bindinger, NIS Bindinger, Turnamic Bindinger, ProLink Bindinger
NNN BC SkoNNN BC Bindinger

75 MM (3-PIN) STØVLER

75mm, eller «3-pin» støvler er den mest åpenbart særegne familien av nordiske skistøvler. De har en 75 mm bred ‘duck bill’ foran på skoen, med tre hull på bunnen av sålen, som står på linje med pinnene på riktig binding.

NNN STØVLER

NNN-støvler, eller New Nordic Norm-støvler, kommer i både BC (backcountry) og normal langrennsvarianter. NNN støvler har en enkelt stang ved tåen og to kanaler som stemmer overens med tilsvarende rygger på bindingen. NNN BC støvler har samme konfigurasjon, men med en tykkere stang (37mm) og bredere, dypere kanaler. NNN støvler og NNN BC støvler er ikke kompatible med de samme bindingene!

SNS STØVLER

Salomon Nordic System støvler kommer i to forskjellige alternativer: Profil og Pilot (backcountry-varianten av SNS, X-ADV, ble pensjonert i 2015). Alle SNS-støvler har en stang ved tåen og en kanal langs sålen på støvelen. SNS Profil-støvler har en stang, mens SNS Pilot-støvler har to — en på tåen og en ved foten. SNS Profil og SNS Pilot støvler er ikke kompatible med de samme bindingene og heller ikke kompatible med NNN bindinger.

Ski kan også komme med plater

Sjekk at skoene dine er kompatible med bindingene, og at bindinger og plater står i stil. Det finnes mange ulike typer plater:

Fjellvettreglene

Godt fjellvett handler ikke bare om hva du skal og hva du ikke skal, men om å ha et bevisst forhold til naturen, valgene du tar og handlingene du gjør. Derfor er dagens fjellvettregler lagt opp som en læringssirkel: Fra planlegging, til møte med turgruppen og dagens forhold ute. Deretter justering av planene ut i fra det som møter oss på selve turen. Godt fjellvett handler om refleksjon.

Her får du en full gjennomgang med tekst og innhold i stor grad fra skaperne av de nye fjellvettreglene (2016), Røde Kors og DNT.

Les mer »

Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

Reperasjoner og rep-kit

Å ta med et reparasjonssett kan være ganske nyttig selv om du ikke skal på en veldig lang ekspedisjon. Det handler om å være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå.

Les mer »

Levegg til telt vinterstid

Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp.
Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.

Les mer »