fbpx

Dekktrening på 1-2-3

Kom i gang med dekktrening på 1-2-3. Alt du trenger å vite for å kommer i gang med dekktrening. En fantastisk treningsform for ekspedisjoner og ski generelt.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Dekktrening – alt du trenger å vite for å komme i gang!

Dekktrening er en fantastisk treningsform. Ikke bare for trening til lengre turer og ekspedisjoner, men også for ski og fysisk form generelt.

Videre nedover denne artikkelen skal vi vise deg hvordan du går fram, steg for steg, for å lage deg et eget sett med dekk til trening. Da har du et ypperlig oppsett for trening utenfor skisesongen.

Utstyr til dekktrening trenger absolutt ikke å være kostbart. Og om du har en pulksele og tau nok til et taudrag fra før, så er du allerede godt på vei.

Om du ikke har noen gamle dekk liggende, så er selve dekkene ganske lett å få tak i. Om man stikker innom en lokal dekkforhandler eller en bilopphugger, så har de ofte massevis av dekk liggende, og de donerer ofte villig vekk noen om du spør fint.

Det du trenger for å komme i gang med dekktrening

Her er en liste over det du trenger for å lage et godt sett for dekktrening. Det er ikke rakettforskning, og det meste er mulig å få tak i på en lokal jernvarehandel, Biltema eller Clas Ohlson.

 • Dekk (så mange du vil, men 1-3 stk vanlige bildekk er fint)
 • Pulksele, en slik trekksele til å dra med. Fjellpulken har flere fine.
 • 2 stk karabinkroker.
 • Tau – 3 meter med 6mm statisk tau.
 • Øyebolter (1stk for et dekk, 3stk for to dekk osv.)
 • Sjakkel (2stk om du har to dekk)
 • Kjetting (30cm er stort sett nok, men man må ofte kjøpe mer)

This image has an empty alt attribute; its file name is 3136A320-A446-4A3E-87DD-C2FD8496DEA2-20053-0000108FA3B06C6F-1024x683.jpg
Øyebolter, sjakler og kjetting.

Åpenbare fordeler ved dekktrening

 • Skånsomt
 • God mental trening
 • Passer for alle
 • Ideelt for overvektige og de som ikke kan løpe
 • Gjør kroppen sterkere og mer utholdende og øker musklenes evne til å ta opp oksygen
 • Dekktrening kan være sosialt og sjansen er stor for å få nye turvenner
 • Frisk luft er godt for kropp og sjel
 • Du går sakte, så du har tid til å ta inn oomgivelsene
 • Du slipper å være støttemedlem på fitness senteret
 • Lett å motivere seg til tur framover trening
 • Dokumentert effektiv trening basert på faktisk forskning
 • Gir et veldig godt grunnlag for skisesongen – starten på skisesongen blir en lek

Steg for steg – hva gjør man?

Det første man starter med er å bore hull i dekkene i passelig diameter, slik at man kan montere øyeboltene man har anskaffet. Her har vi brukt et vanlig trebor og drill for å lage hullene. Enkelt, greit og ikke vanskelig i det hele tatt.

Deretter er det bare å presse gjennom øyeboltene i hullene du har laget, sette på plass stoppskivene og feste fast mutteren til slutt. Er stoppskivene veldig små, kan man vurdere å kjøre noen som er mye større i diameter.

Koble sammen dekkene

Ønsker du å trekke to dekk, anbefaler vi å hekte de to dekkene sammen med en kjetting. Bruker du tau i mellom, så vil dette slites ut ganske fort, så kjetting er det som er klart best. Da har du en dekkrigg som vil vare i mange år, og kan lagres uten at tauet råtner bort.

Kjettingen fester du fast til øyeskruene med to sjakler i hver ende. Kan være lurt å bruke Locktite på sjakler for å hindre at de skrur seg opp.

Taudrag

Taudraget rigger du til ved hjelp av klatretau, eller 6mm statisk tau eller noe annet godt tauverk du har liggende.

Knyt fast karabinkrokene i endene av tauet med en dobbel åttetalsknute, halvstikk eller dobbel overhånd. Dette gjøres i begge ender. Sørg for at lengden på tauet blir 2,5-3m langt fra dekket og til selen.

På trekkselen er det lurt å lage til en tauløkke, som vist på bildet. Slik at karabrinkroken du fester inn i selen har mulighet til å vandre litt fram og tilbake. På denne måten trekker man også mer med hoften, slik at man trekker riktig.

Da er det bare å komme seg ut på tur og trekke dekk!

Professor ved Norges Helsehøyskole, Per Morten Fredriksen, har forsket på effekten av dekktrening

Flere nyere forskningsstudier, erfaring fra ekspedisjoner, tilbakemeldinger fra guider og guideselskaper viser at trening ved å trekke bildekk har stor effekt. Per Morten Fredriksen (PhD) ved Norges Helsehøyskole har utført den kanskje mest omfattende forskningen på treningsformen.

I deres forskning har de sammenlignet løping på tredemølle opp mot trening med bildekk. De har latt en testgruppe med studenter løpe med 5 prosent vinkel i 10 kilometer i timen. Det tilsvarer å gå 4 kilometer i timen med to bildekk på slep. Da har underlaget vært varierende, men mest asfalt, har Frediksen uttalt. Effekten utover det å få den aerobe-effekten, altså utholdenhetseffekten, er at du får styrket overkroppen. Det får du ikke ved sammenlignbare idretter som løping eller sykling.

En annen fordel er at du får god avlastning fra beina til armene, spesielt når du går i oppoverbakke. Det er bra for dem som synes det er tungt å løpe, eller har en skade som gjør at de ikke tåler den type belastning. Det er en veldig skånsom treningsform, men i kraftig motbakke kan du muligens kjenne det litt i akillessen.

Husk at det er en hard treningsform, derfor gjelder det å ikke ta for hardt i. Du kan faktisk bli overtrent, men folk er forskjellige, og må selv kjenne etter hvor grensen går, sier Per Morten Fredriksen.

Dekkvettregler

 • Ta dekkene med hjem eller lås dem med kjetting og kodelås. La aldri bildekk ligge og slenge i skogen. Låser du utstyret, forstår andre turgåere at dekkene ikke er «dumpet» i naturen, og de forblir der du har lagt dem til neste tur. Ikke legg eller lås fast dekkene i naturen slik at de ødelegger naturopplevelsen for andre. Finn et tre ved P-plass eller lignende, og heng gjerne opp et lite skilt slik at folk forstår hvorfor dekkene ligger der.
 • Blir det for tungt og du skal samme vei tilbake, kan du hekte av et dekk for så å plukke det opp igjen på returen. Legg da dekket godt uti grøfta slik at det ikke er i veien for noen eller ødelegger naturopplevelsen for andre. Husk at andre ikke kan gjette at du snart kommer tilbake samme vei for å hente dekket .
 • Hester er livredde for bildekk. Stå musestille til hesten har passert.
 • Hold dere på en side av veien slik at syklister og andre også kommer seg frem. Husk at det går tregt å dra dekk ut av veien – gå derfor alltid i kanten.
 • Ikke trekk dekk i skiløyper.

Å sove på en fjelltopp

Utsikten ser ut som et maleri. Store fjell som skyter opp fra fjorden, og flere forskjellige farger som kaster seg hen over himmelen. Jeg hadde uten tvil kunne trodd at dette ikke var ekte, hvis jeg hadde sett et bilde, når jeg satt hjemme i hagen i Danmark. Men heldigvis står jeg her nå. Den eneste lyden jeg kan høre, er lyden av vinden som suser rolig. Og ja, så selvfølgelig også Matias som holder på å kravle ut av teltet.

Les mer »

Fyring av brenner vinterstid

Ingenting vekker appetitten mer enn en lang dag på ski i vinterfjellet. Da er det en fantastisk følelse å fyre opp brenneren, koke opp litt varmt vann til toddy og kokkelere et lite gourmetmåltid på primusen! Her får du noen tips om hvordan du bør bruke brenneren vinterstid. Å tenne opp brenneren vinterstid kan være litt vanskelig, men om du kan disse triksene, så vet du hva du skal gjøre og hvordan du gjør det trygt.

Les mer »