fbpx

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

«Det handler om noe så enkelt som å leve. Finne trygghet og tro på seg selv, og ikke minst leve ut drømmene, store som små.
Det handler ikke om å tjene mest eller eie mest, men om å ha det godt med seg selv. Det har jeg ute, enten om det er rett bak huset med samboer og hundene, eller på en lengre skitur alene midtvinters på Finnmarksvidda.»

– Åste Innleggen, turjenter.no

Fra jeg så vidt kunne krype har jeg vært ute på tur, men det var ikke før jeg flyttet til Finnmark at jeg virkelig falt for vinterfriluftslivet. Som barn var jeg mer ute enn jeg var inne. Jeg vokste opp halvannen mil fra byen, noe som gjorde at jeg fort fant glede og respekt for naturen jeg hadde rett utenfor ytterdøren. Jeg løp barbent i skogen, og det var ikke ett tre jeg ikke hadde klatret i, eller en kulp jeg ikke hadde badet i. Jeg hadde verdens fineste lekeplass som liten.

Jeg bor i en av verdens nordligste byer. Vinteren her langs kysten er både værhard og lang. Som oftest er det vinter 8 måneder i året

Etter to år som sykepleier på fulltid fant jeg ut at dette ikke var noe for meg.  Jeg gikk ned i stilling og begynte å planlegge min første store turdrøm. Norge på langs og jeg fullførte turen alene med mine to Malamuter, Arja og Bison.

Jeg har ingen planer om å gå tilbake til noe A4 tilværelse. Skulle jeg prøve meg på Nordkalotten, alene med pulken over langstrakte snødekte vidder? Prøve noe nytt som høye fjell? Det første jeg sa til samboeren min når jeg sto på Nordkapp platået var (til hans fortvilelse) «Jeg skal gå over Island».

Mensen og utflod

Har du kanskje forsøkt å søke etter informasjon om «mensen og tur»? Det finnes litt informasjon, men det er lite å virkelig på klok på. Dessverre har dette vært et såkalt «tabu emne»

Skal man bruke tamponger eller bind? Hva med lengre turer, skal man fylle sekken med dette? Og hvordan skal man løse utfordringene med bruke tamponger og bind?

Mensen er helt naturlig, og det forekommer for de aller fleste kvinner hver måned. Generelt og ellers i samfunnet er det et veldig fokus på hygiene og det virker som alle tror at det er nødvendig med daglig vask nedentil. Lukt forbinder også mange med dårlig hygiene og det stemmer ikke helt. Kroppen vår er laget slik at den er god på å passe seg selv.

En ting er i hvert fall sikkert, vi ønsker ikke at det skal være et problem å komme seg på tur, selv om man har mensen. Menstruasjon skal ikke stoppe turgleden! Vi må tørre å snakke om disse temaene.

Utflod

Det er viktig å påpeke at et friskt underliv har lukt og alle kvinner som har kommet i puberten har utflod og det kommer naturlig hver dag. Mengde, lukt og hvordan det ser ut er forskjellig ut ifra hvor du er i din syklus. Utfloden har en viktig oppgave og det er å rense skjeden og holde uønskede bakterier unna. Utflod og litt lukt i ulltrusa er verken farlig eller uhygienisk.

Underlivet vasker seg selv. Det er derfor helt ufarlig å ikke vaske seg nedentil noen dager på tur.

HOT TIP

Sjekk ut boken «Gleden med skjeden«. Her får du vite alt du trenger å vite om mensen og underlivet ditt.
Åste Innleggen
Åsnes ambassadør, sykepleier, eventyrer og naturbarn

Menskopp, det beste alternativet?

De fleste bind og tamponger er ikke nedbrytbare, og skal derfor ikke legges igjen i naturen. Dette blir søppel som må bli med hjem fra tur. Det anbefales heller ikke å ha tamponger inne i skjeden for lenge, da dette kan forårsake bakterievekst.

Tror ikke man får sagt det nok, men det er veldig viktig med rutiner rundt skiftning av spesielt tampong. Selv om det gjerne er snø og kaldt, eller du går i øse pøse regnvær. Den skal fortsatt ikke sitte inne for lenge

En annen utfordring med tamponger er jo at de må oppbevares et sted, til man kan få kastet de i søpla, og det kan by på noen ubehagelige lukter og problemstilling. Et tips om du velger å bruke tamponger på tur, er å ta med Zip-Lock poser og dopapir, slik at du kan tulle de brukte tampongene inn i dopapir og legge den i en luft-tett pose, til du kan kvitte deg med dem.

Bind har de fordelene at man ikke risikerer bakterievekst på sammen måte, og man man sove med dem. De finnes også i mange størrelser og fasonger.

Tre raske om menskoppen:

 • Kan sitte inne opptil 12 timer i skjeden
 • Laget av medisinsk sliikon og er skånsom for underliver
 • Er ikke et engangsprodukt, og er derfor mer bærekraftig
Menskopp. Illustrasjon fra Organicup

Menskoppen er kanskje det beste alternativet tilgjengelig der ute.

Visste du at bind og tamponger absorberer den naturlige væsken i ditt underliv og kan forstyrre den naturlige pH-balansen. Med menskopp på tur er det mindre risiko for tørrhet og infeksjon. Menskoppen samler kun opp blodet og tørker derfor ikke ut slimhinnene.

Menskoppen kan sitte inne i skjeden i opptil 12 timer som er en stor fordel når du er på tur og gjerne vil unngå unødvendige bytter. Det finnes også ulike størrelser utifra blødningsmengde. For godt vedlikehold og hygiene skal koppen kokes mellom hver mensturasjon. Det er ikke nødvendig å koke den mellom hvert skift/tømming av kopp. Holder det å skylle i rent vant eller bruke våtserviett hvis du ikke har tilgang til vann. Bruk av menskopp på vintertur går også fint og ved tømming kan godt du gjerne rense den i snø eller tørke av med dopapir.

4 tips til nybegynnere med menskopp på tur

 • Bli kjent med koppen og insetting før du drar på tur. Det er greit å «øver» litt før man bruker den utendørs.
 • Velg gjerne en kopp med hardere overflate, det gjør det lettere å sette inn som nybegynner. Du kan bruke vann eller et vannbasert glidemiddel for å gjøre innsettingen enklere.
 • Ha alt du trening for skifte i en Zip-Lock eller tøypose. Dette gjør skift lettere, spesielt på tur.
 • Før du føler deg 100 % komfortabel med menskoppen, bør du kanskje bruke et truseinnlegg, slik at du ikke trenger å bekymre deg for lekkasje.

Første gangen jeg fant ut at dette må testes ut var for noen år siden. Hengekøyetur i Stabbursdalen. Vi fant tidenes hengekøyespot blant verdens nordligste barskog, Men før man skulle ta kvelden i hengekøyen var det på tide å tømme koppen. Det lå en elv rett ved campen.

Meget fornøyd med meg selv for å ha fått det til så fint. Tilbake i camp får min turvenninne seg en god latter. Innholdet i koppen havnet ikke på bakken, men isteden dekte de halve joggeskoen min. Shit happens!

Åste Innleggen

Lær deg å bruke koppen før du begir deg ut på tur. Når du først har fått teken på det er den veldig enkel i bruk

På tur renser man koppen i vann eller eventuelt med en våtserviett. Husk at mellom hver menstruasjon skal koppen kokes.

Mensen på tur

Vi kvinner er så heldig å ha en syklus som kan gi oss store endringer i hverdag og humør. Noen sliter med sterke menstruasjonsmerter og andre har kraftig premenstruelle plager. Som kan vises både fysisk og psykisk, men likevel bør ikke mensen være et grunnlag for å droppe tur.

 • Lytt til kroppen din og ta pause hvis du har behov for det. For noen med PMS er tap av energi vanlig bivirkning
 • Lag deg deg gode rutiner for skift av menskopp/bind/tampong
 • Er du tur på med en gruppe/venner og har du en tung dag, om du plages med premenstruelle plager eller menstruasjonssmerter – så fortell om det. Det gjør det lettere for både deg og gruppen din.
 • Ha det du trenger for skift av kopp/bind/tampong samlet i en liten drybag lett tilgjengelig. 
 • Ta med tynne truseinnlegg på tur, så sparer du noen truseskift (finnes med miljøvennlig truseinnlegg på diverse helsekostbutikker)
 • Bruk undertøy som puster, ull og bomull er å foretrekke
 • Ha med smertestillende hvis du plages med sterke smerter. Ta dem gjerne når du kjenner ubehaget komme og ikke når smertene er på sitt værste. Da kan du unngå de værste smertetoppene ved kramper. Ibux og Naproxen fungerer godt på smerter relatert til mensen og de er reseptfrie.

Er du uheldig å ha mensenkramper og har glemt smertestillende hjemme. Så kan varme hjelpe mot smerter. Ha en varmeflaske eller flaske som tåler kokende vann og ha den liggende inntil korsrygg eller mage. Det å holde seg i aktivitet kan også bidra til å minske smerter. Dessuten er det digg med varmflaske i soverposen på kalde vinterturer!

Kroppshår

Enkelt og greit; hår er naturlig! Hva du velger å gjøre med dette er helt opp til deg selv.

Visste du at kroppshår beskytter underlivet ditt mot uønskede bakterier og det kan faktisk være lurt å la det gro før langtur. Ingenting er vel bedre enn en naturlig beskyttelse mot bakterier. Det er heller ikke farlig å fjerne kroppshår. Men med det sagt, så motvirker det også friksjon, så det kan gagne deg å bare la det gro på lengre turer, slik at man unngår uønskede plager.

10 tips for en bedre opplevelse med skifeller

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfaringsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

Les mer »

Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel.

Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull».

Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

Fyring av brenner vinterstid

Ingenting vekker appetitten mer enn en lang dag på ski i vinterfjellet. Da er det en fantastisk følelse å fyre opp brenneren, koke opp litt varmt vann til toddy og kokkelere et lite gourmetmåltid på primusen! Her får du noen tips om hvordan du bør bruke brenneren vinterstid. Å tenne opp brenneren vinterstid kan være litt vanskelig, men om du kan disse triksene, så vet du hva du skal gjøre og hvordan du gjør det trygt.

Les mer »