fbpx

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på "verdens hardeste ekspedisjonsløp"? Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser. Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Kravene til utstyr i Expedition Amundsen

De obligatoriske kravene til utstyr og utstyrslistene utarbeidet til Åsnes Expedition Amundsen kan kanskje framstå som «firkantet» og veldig omfattende. Det er de i grunn også, men det er av hensyn til deltakerne at det er slik. Man er som arrangør absolutt nødt til å sikre seg at alle deltakerne har det nødvendige for å overlever i vinterfjellet, spesielt om noe skulle skje.

Om uhellet skulle være ute, så er format på Expedition Amundsen slik at deltakerne muligens blir nødt til, og skal være i stand til, å ta vare på seg selv og andre til hjelpen kommer. Og om man har god kjennskap til Hardangervidda og vinterfjellet, så vet man at det kan ta tid før hjelpen kommer – uansett om man har et omfattende støtteapparat parat.

Sett deg inn i listene

Sett deg inn i utstyrslistene, blir kjent med hva som trengs av utstyr og start tidlig med anskaffelser. Jo før man får oversikt og har på plass alt av utstyr, jo bedre. Det er ingenting som er verre enn om man i aller siste time må ordne med manglende utstyr, og i verste fall ender opp med å stille til utstyrsjekk uten alt utstyret. Da får man rett og slett ikke lov å delta.

Bli kjent med utstyret

Et annet viktig poeng med å starte tidlig, er at man kan bli kjent med utstyret. Forberedelse, forberedelse og mer forberedelse.

Jo mer man har brukt utstyret, jo bedre man kjenner det og jo mer bruken av det sitter i fingertuppene – jo bedre. Man sparer tid, energi og krefter på denne måten. Og alle om har vært på lange turer og ekspedisjoner vet at jo kortere tid man bruker på oppsett av camp og gode rutiner, jo mer tid har man til å hvile. Og på et løp Åsnes Expedition Amundsen som burde det være unødvendig å påpeke at hvile og energioverskudd naturligvis er viktig!

Forberedelser, påmelding og lister

Vi har skrevet en egen artikkel hvor du finner du en enkel og grei oversikt over obligatoriske krav, forberedelser og lister. Der finner du også en link til nedlastning av sjekklister og race manual – to dokument som er essensielle for deltagelse i Åsnes Expedition Amundsen. Vi anbefaler å se over denne artikkelen før- og samtidig som du setter deg inn i utstyrstipsene.

Utstyrstips

Arrangør Xtremeidfjord har utarbeidet en sjekkliste og utstyrskrav til Åsnes Expedition Amundsen. Denne finnes på nettsiden deres og må følges om man skal delta i løpet.

I den forbindelse har vi laget en liten oversikt med tips og triks knyttet til utstyr nedenfor. Vi håper dette er til god hjelp og noe du finner interessant.

Skiutstyr

De skirelaterte kravene til deltakelse, er følgende utstyr:

  • 1 par fjellskisko (minimum BC-binding)
  • 1 par fjellski med stålkant
  • 1 par fjellskistaver (små trinser ment for langrennsløyper blir ikke akseptert)
  • 1 stk reserve ski
  • 1 stk reserve skistav
  • 1 stk skredsøker med minst 90% batterikapasitet, spade og søkestang

Vi vet at det kommer en del spørsmål knytt til om dette virkelig er nødvendig, og svaret er enkelt og greit: JA!.

I tidligere utgaver av løpet har vi sett både knekte ski, staver og andre uhell. Lettere utstyr, som vanlige langrennski eller ski uten stålkant, tåler ikke like mye juling – så det var et naturlig valg å sette et krav om utstyr som tåler påkjenningen. Videre vil forholdene i fjellet kunne variere veldig. Tryggheten man får av en solid og stabil fjellski med stålkant har vist seg å være viktig, spesielt når det blir hardt og isete i nedkjøringer med en 40kg pulk på slep. Valgene som er tatt om utstyr er veldig godt begrunnet, så dette er noe arrangørene er tydelig på at ikke er åpent for diskusjon.

Øyvind Lillehagen gir noen nyttige tips om utstyr i forkant av Expedition Amundsen. Her er det noen tips og triks å plukke opp!

Vi i Åsnes, og arrangørene i Xtremeidfjord får en del spørsmål om anbefalt utstyr, feller, strategiske valg og løsninger. Det er ikke noe fasitsvar, men det finnes erfaringsmessig noen valg man kan gjøre for å lykkes bedre.

Gjennom rådføring med tidligere deltakere, Åsnes Ekspertpanel (flere både i Åsnes og ekspertpanelet har deltatt på løpet) og arrangør har vi laget et forslag til oppsett på skiutstyr nedenfor.

Vårt forslag til ski

Ski nummer 1:

Veldig mange foretrekke å bruke enten Åsnes Mountain Race 48 (som i grunn ble utviklet litt for dette løpet), Åsnes Amundsen, Åsnes Børge Ousland eller Åsnes Gamme som ski nummer én. Vårt forslag er å gå for Amundsen eller Mountain Race 48 (lettest) om det er mye nysnø, da de har god bæring og er de mest effektive skiene for slike forhold.

Om det er helt greie forhold, vil Børge Ousland eller Gamme være litt mer allsidige ski, som er lettere å kjøre nedover med. Spesielt om man velger å kun gå på én ski, så kan disse være gode alternativ.

Denne skien smøres med hard festesmøring, også legger du kortfell oppå der igjen. Da er det bare å rive av fellen om det er silkeføre på fjellet.

Ski nummer 2:

Her kan man f.eks velge å bruke Gamme eller Børge Ousland som backup, da de er hakket mer allsidige. Eller så velger mange å gå for ski som Åsnes Nansen, Åsnes Ingstad eller en litt mer kjørerettet ski. Det kan være en fordel med en litt mer stabil ski i nedkjøringer, men disse skiene er også mer tilgivelig i spennet – noe som gjør de mindre teknisk krevende å gå på når man er sliten. Dog, med litt mindre glid på flatene.

Dette er den skien man monterer langfell på og starter motbakken i løpet med. Ta med ekstra kortfell og smøring til denne skien også, så kan den brukes om nødvendig og som backup.

Personlige preferanser og strategiske valg

De aller, aller fleste velger å ta med seg to par ski hver. Dette for å sikre at man har ski til ulike forhold og til f.eks nedkjøring.

Mange foretrekker å ta med seg en litt breiere ski for nedkjøring, som de også monterer lang fell på. Denne brukes i den første bratte motbakken for å ikke slite seg ut i starten. Deretter legges den på pulken som «reserve». Akkurat hvilke to typer ski man velger er avhengig av strategi og personlige preferanser, men det er uansett en fordel å ha tenkt igjennom dette og faktisk ta med seg to par ski hver.

Den skien man har med som primær ski, bør med fordel både kunne smøres og brukes kortfell på. Denne skien bør være laget for å gå med pulk, ha greit spenn, være retningsstabil og fungere effektivt på flater. Det er også en fordel å ta med flere par med kortfell, for å sikre seg til alle forhold uten å måtte bruke mye tid i kulda.

Lær alt om smøring av fjellski

Usikker på hvordan du skal smøre og vokse fjellskiene dine? Her får du en full gjennomgang! Det er faktisk ikke så vanskelig

Fellesystemet

Langfell:

Monter en smal 35mm/45mm Mohair langfell på et par ski, som du bruker i starten av løpet, og senere legger på pulken. Fellen tas av ved første paus/overnatting, slik at skien kan brukes med enten kortfell eller smøring resten av løpet.

Kortfell:

Den skien du skal bruke mest under løpet er av det smalere slaget og skal helst fungere hele løpet. Legg derfor hard (blå swix) smøring på skien først, før du legger fellen på toppen. Her anbefaler vi å gå får en 45mm mohair, mix eller 40mm race fell som er kappet kortere og tilpasset dine ski og dine ferdigheter – da får man maks ut av fellen.

Husk reserve fell:

Det er én fell man kommer til å bruke mye, og det er den man legger på den skien man tenker å bruke mest under løpet. Men ta med 2 par ekstra med kortfell også, for sikkerhets skyld. Ta gjerne med en smal fell som er optimalisert for fremdrift, og en 58mm mohair for ekstra feste om det er behov. Disse legger du på innerlomma, slik at de er varme og klare når du trenger dem, eller om din primære fell uheldigvis skulle falle av.

Fellene sikrer feste, er ekstra sikkerhet og kan brukes strategisk

Langfellen er et must i starten av løpet, da man starter med å trekke en tung pulk opp en ganske bratt motbakke. Så man bør ha et par ski klare med langfell fra start av.

Videre i løpet er det nok for de fleste kortfell som vil dominere. Her gjelder det å være godt dekket, teste og tilpasse.

Om man lager seg et «system» med flere kortfeller, så sikrer man seg om noe skjer – og kan optimalisere etter forholdene. Gjerne i kombinasjon med smøring, om forholdene tillater det.

Kort fortalt:

En smal fell av bedre kvalitet, kappet kortere og tilpasset = bedre glid på flate strekk.

En «allround fell», gjerne 45mm mohair/mix, vil fungere på de fleste forhold.

En brei fell, gjerne 58mm mohair, sikrer godt feste.

Smør med hard smøring, så kan du legge fell på sålen, over smøringen.

Lær alt bruk av kortfell

UsiLurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell?
Her får du svar på dette og mye mer.

Vårt forslag til bindinger og sko

BC-binding

BC-bindingen er overlegen i form av effektivitet, komfort, vekt og funksjonalitet når man skal gå langt. Det er derfor den bindingen vi anbefaler til dette løpet.

Sko

Velg en komfortabel og stabil fjellski-sko i lær, eller med integrert gamasj. Man skal gå langt og blir sliten under Expedition Amundsen, så god støtte, en solid sko, varme og komfort er essensielt. Det kan fort bli ned om -30 grader under løpet, så en sko med gamasj eller mulighet for ekstra kartank kan være fornuftig.

Gå for kvalitet, soliditet, komfort og varme

Ved valg av skisko, så finnes det ikke noe fasitsvar. Det viktigste er at du finner sko som passer DIN fot, som fungerer for deg og ditt bruk. Ikke bry deg for mye om hva «eksperter» eller venner anbefaler deg, du er nødt til å prøve skoene på og finne det som fungerer for deg.

Det finnes et godt utvalg fjellski-sko som passer til BC-bindnger. Så her er det bare å sette i gang med prøving. Men ikke gå for enkleste variant. Velg noe som er varmt nok for deg og er solid bygget. Det siste man vil er at skoa ikke holde mål på en tur som dette.

Trening

«En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den plalagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.» – Christian Iversen Styve v/ Åsnes Academy

Trening og mental forberedelse til lange turer og ekspedisjoner er enkelt og greit en nødvendighet.

Lær kart og kompass

Ha alltid med kart og kompass på turen, og lær deg å bruke det.

Vet du ikke hvordan du bruker kart og kompass, eller trenger du en liten oppfrisking? Lær deg kart og kompass på 1-2-3 her!

Les mer »

Digitale verktøy til skituren

Når fjellet virker helt avblåst eller oppkjørt kan det fortsatt befinne seg perler med uberørt, silkemykt pudder innenfor rekkevidde! Følg godt med her, så kanskje du kan finne gull selv når der føles som om alt håp er ute.

Les mer »

Kle på hunden når det blir kaldt

Husk å ta ekstra godt vare på hunden når gradestokken kryper nedover. Selv hunder med mye pels kan fryse fordi de mangler den originale, isolerende underull. Det trenger faktisk ikke være så mye kaldere enn -5 garder før mange hunder kan få problemer, men det finnes fremdeles mange der ute som mener at ingen hunder fryser.

Les mer »

Planlegging før tur

Planlegging er ikke bare inspirasjon til turen, men det er også veldig lurt for å gjøre turen tryggere og dermed også gi en langt bedre opplevelse. «Bedre føre var, enn etter snar» er det noe som heter.

Les mer »