fbpx

Mattilsynets veiledning for hold av hund utendørs

Hundevettreglene er fine for både voksne og barn, som møter på eller omgås hunder.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Mattilsynets hundevettregler

Hundevettreglene fra mattilsynet er fine for mennesker, både voksne og barn, som møter på eller omgås hunder.

Kilde: Mattilsynet

 • Gå ikke bort til en hund som står bundet alene.
 • Ikke ta hundens leker og ikke lek alene med en fremmed hund.
 • Spør eieren om det er greit før du hilser på hunden. Sett deg ned, rop på hunden og la den komme bort til deg.
 • Ikke forstyrr en hund som spiser eller sover.
 • Hvis hunden tar maten eller leken din, skal du ikke forsøke å ta den tilbake.
 • Gå alltid rolig forbi en hund. Hvis du løper og vifter med armene, tror den kanskje at du vil leke. Da kan det hende den jager deg eller napper i klærne dine.
 • Hunder liker best å bli klappet på halsen eller på siden, ikke klapp på hodet. Og ikke bøy deg ned over hunden ovenfra, da kan den bli usikker og redd.
 • Hvis en hund løper etter deg, bjeffer, knurrer eller viser tennene, er det best å snu seg bort. Stå stille og se en annen vei.
 • Hvis du møter en løs hund når du er alene, kan det være lurt å snu seg litt bort og se en annen vei.
 • Husk at mindre barn aldri skal være alene sammen med hund.

Veiledning for hold av hund utendørs

Veiledningen for hold av hund utendørs fra mattilsynet er styrende for hvordan hunder skal oppstalles.

Kilde: Mattilsynet

GENERELLE NORMER

 • Utendørs hundehold skal tilrettelegges slik at hunders velferd ivaretas, og hunder skal beskyttes mot fare for unødig påkjenninger og belastninger (jf. dyrevelferdsloven § 3).
 • Eier og andre personer med ansvar for hund skal ha nødvendig kunnskap om hunders fysiske og psykiske behov og den aktuelle driftsformen.
 • Hunder skal bare oppstalles ute om vinteren hvis de er egnet for det. Hunder bør vennes gradvis til kaldt klima, og ikke oppstalles ute om vinteren hvis ikke slik tilvenning har skjedd.
 • Hunder som oppstalles utendørs skal være tilstrekkelig sosialisert til å forebygge unødig stress og angst i omgang med mennesker. Valper bør sosialiseres ved regelmessig, positiv kontakt med
  mennesker, og sosialiseringen bør påbegynnes før 8 ukers alder.
 • Hunder som holdes i hundegård eller oppbundet skal ha mulighet for fysisk utfoldelse i form av å løpe fritt på et større område og/eller i treningssammenheng flere ganger i uken, helst daglig.

Oppbinding i store deler av døgnet bør ikke forekomme annet enn i hundehold av en viss størrelse, og hvor hundene trenes/aktiviseres ofte.
Mattilsynet

OPPSTALLING

Veiledningen for hold av hund utendørs fra mattilsynet er styrende for hvordan hunder skal oppstalles.

Kilde: Mattilsynet

Oppstalling av hunder gjennom oppbinding gir særlige utfordringer ift. etterlevelse av Dyrevelferdsloven § 23 om å gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Slik oppstalling er fremdeles vanlig, særlig i trekkhundmiljøer.
Oppbinding i store deler av døgnet bør ikke forekomme annet enn i hundehold av en viss størrelse, og hvor hundene trenes/aktiviseres ofte.

 • Hunder bør til enhver tid ha minst 12 m2 å bevege seg på når de står oppbundet i kjetting.
 • Dette innebærer at en hund som kan bevege seg i full sirkel rundt oppbindingspunkt må ha minst 2 meter lengde på kjettingen.
 • Oppbinding i kjetting skal være slik at kjettingen ikke kan forkortes som resultat av hundens aktivitet, og slik at hunden ikke kan skade seg selv eller andre hunder. Hunder skal ikke stå oppbundet i kjetting i strupehalsbånd eller kjettinghalsbånd. Varig oppbinding av flere hunder på samme kjetting (langkjetting) er ikke akseptabelt.
 • Hunder som står oppbundet i kjetting bør være koblet fra kjettingen flere ganger ukentlig og til sammen minst 10 timer per uke.
 • Det er ikke akseptabelt å holde tispe med ikke-avvente valper og valper under 6 måneders alder oppbundet. Tilvenning til oppbinding bør skje gradvis.

Mattilsynets veiledning for
hold av hund utendørs

Å sove på en fjelltopp

Utsikten ser ut som et maleri. Store fjell som skyter opp fra fjorden, og flere forskjellige farger som kaster seg hen over himmelen. Jeg hadde uten tvil kunne trodd at dette ikke var ekte, hvis jeg hadde sett et bilde, når jeg satt hjemme i hagen i Danmark. Men heldigvis står jeg her nå. Den eneste lyden jeg kan høre, er lyden av vinden som suser rolig. Og ja, så selvfølgelig også Matias som holder på å kravle ut av teltet.

Les mer »

Smørefrie eller smørbare ski?

Skal du kjøpe nye ski, og er usikker på om du skal velge smøreski eller smørefri ski?

Synes du det høres komplisert ut med smøring, eller kanskje du bare er usikker?

Her går vi igjennom fordelene og ulempene ved både smøreski – og smøfrie ski! Kanskje det kan hjelpe deg i valget?

Les mer »

Hvor lange fjellski? Og hvilke?

Hvor lange, eller hvor høye, fjellski man må ha er et spørsmål vi vet mange leter etter svaret på. Det riktige svaret er nok litt mer sammensatt enn man kanskje skulle anta. Det er kanskje litt forvirrende, og vi har full forståelse for at det er vanskelig å navigere i denne jungelen av ski. Den gode nyheten er at vi er her for å hjelpe deg, og derfor har vi laget denne oversikten. Om du likevel skulle være usikker, så kan du prate med eksperten i din lokale fagbutikk eller ta kontakt med Åsnes sin kundeservice – så klart!

Les mer »

Tips til valg av fjellskibinding

Er du usikker på hvilken binding du skal velge til fjellskiene dine? Lurer du på forskjellen på en BC, NNN eller 75mm binding? Eller lurer du på om du trenger en kabel? Her finner du svaret!

Les mer »

Mat på tur

Er du en av de som sliter med hva du skal ta med av mat på tur?
Tom for kreative ideer og kanskje litt lei av frysetørket mat?
Her er noen kreative tips og forhåpentligvis litt inspirasjon som kan hjelpe deg!

Les mer »