fbpx

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Gode rutiner?

Før sesongen starter, kan det være lurt å ha noen faste rutiner. Dette kan være skifte av batteri i sender/mottaker, vaske og impregnere skallbekledningen eller bare å gå over ski, bindinger og skisko. I den forbindelse, så kan man også gi skifellene litt kjærlighet.

Skifellene blir ofte litt neglisjert og behandlet litt røft. Det er spesielt vårsesongen som sliter på limet til fellen, med skitten snø og turer på lyng og stein. Men dette er altså ditt viktigste hjelpemiddel for å komme deg opp og fram i fjellet, og derfor bør skifellen også være i god stand og klar for sesongen!

Vi viser deg hvordan du gjør noe med saken!

Hvordan forebygge trøbbel med skifeller?

Skifeller er et fantastisk hjelpemiddel, som gjør det mulig for oss å få fantastiske naturopplevelser. Feller som ikke fungerer, er veldig frustrerende. Men det finnes en del triks som kan forebygge en del trøbbel med fellen. Med noen erfarinsmessige triks i verktøykassen på tur, riktig behandling og oppbevaring – så vil skifellen holde seg god i lang tid.

1. Hold fellelimet rent og tørt

En av de viktigste reglene for å holde liv i en skifell er selvsagt å holde limet unna støv, skitt, lyng, steiner, hundehår, tepper og alt annet som kan sette seg fast i limet.

2. Fjern snø og is fra limet – så får du feste igjen

I fjellet, så kan man få snø og is i fellelimet. Det er ikke optimalt, men noen ganger er det ikke til å unngå. Da kan man dra fellen over stålkantene for å skrape vekk is, eller rett og slett brette de sammen og ta dem på innerlomme slik at snøen/isen smelter, fellelimet blir varmet opp og fellen kanskje tørker litt.

3. Kulde = mer innsats for å få fellen til å fungere

Når det er skikkelig kaldt, så blir fellen også kald. Som igjen betyr en stivere fell, stivere fellelim med mindre heft og da også potensielt en fell som ikke vil lime seg på skien. Da må fellen inn under jakka igjen, varmes opp også legges på en ren skisåle når limet er varmt fra kroppsvarme. På lengre dager i rundt 10-15 minusgrader, så bør kanskje fellen inn på innerlomma hver gang du ikke bruker dem.

4. Gode rutiner

Det er alltid i bakkant og kanskje helt framme med frontfestet at limet begynner å bli dårlig. Dette skjer fordi det er her det er størst sannsynlighet for at snø, is, vann og skitt kommer i kontakt med limet når fellen ligger på skiene. Sjekk fellene regelmessig, fjern lyng og annet som setter seg i limet og oppbevar fellen på innerlomma om nødvendig. Ta også med fellevoks for å hindre at fellen tar til seg fukt, og gjerne en tube med fellelim som kan brukes til å punkt-reparere limet på fellen.

5. Kriseløsninger

Om du får veldig store problemer, så kan en skistropp, gaffatape eller sportstape redde dagen. I hvert fall godt nok til å komme seg ut av fjellet. Men vi repeterer: rutiner!

6. Tørre feller er gode feller

Våt snø, som på vårturer og i påska, kan føre til veldig fuktige feller. Da får man den klassiske klabbingen og snøoppsamling på fellen. Spesielt om temperaturene svinger.

Det er her fellevoksen kommer inn i bildet. En fellevoks bør ALLTID være med på tur, og kan virkelig redde turopplevelsen. Det er turglede i lommeformat! Du kan også «glide» skifellen din, nesten akkurat som med skiene. Voksen forhindrer slitasje på fellen, fukt-inntregning og gjør dessuten at fellen glir enda bedre.

Mellom bruk, også ute i felt, kan fellen med fordel tørkes og varmes opp på innerlomma.

Igjen, gode rutiner og forberedelser. Sett inn fellen med voks før du drar på tur eller ved start av sesongen!

7. Klabber på fellene?

Se punktet ovenfor. Du har vært for lat og slurvet.
Men okay, om du likevel får klabber på skiene, så finnes det noen løsninger og triks.

Først skraper du vekk snø og is med stålkanten på en ski, ved hjelp av en smøringsskrape eller det du har for hånd. La fellene sitte på hele tiden. Prøv så å skrape fra framtupp og hele veien bak til baktupp, og kanskje klarer du å presse/skrape ut litt vann fra fellen.
Om det er sol, så kan du sette fellen i solsteken og med fellesiden mot sola. Da tørker de kanskje litt når man spiser lunsj. Til slutt bør du påføre fellevoks, og MYE av det. Om du ikke har fellevoks for hånd, så bruker du det du har. Det kan være seg vaselin, solkrem, silikon eller matolje.

8. Fellene skal alltid tørkes – i romtemperatur!

Alt vått utstyr bør pakkes ut og tørkes etter tur. Men dette er spesielt viktig for feller, for som vi sier i punkt 6, tørre feller er gode feller. Feller skal dog IKKE utsettes for direkte varme, som betyr at de IKKE skal tørkes på gulv med varmekabler, nært en ovn eller liknende. Fellen skal tørkes hengene på en tørkesnor, i vanlig romtemperatur.

Når den er tørr, så oppbevares den tørt og gjerne noe kjøling, og vekke fra sollys. F.eks i en kjellerbod, i garasjen eller liknende.

9. Riktig oppbevaring mellom bruk

Som oftest blir fellene oppbevart med limsidene limt mot hverande på tur. Det er i hvert fall det de aller fleste gjør. Men når fellen skal oppbevares over lengre tid, som f.eks over sommeren, så kan det være greit å bruke et mellomlagsnett, en «oppbevaringssokk» eller liknende. Bare for sikkerhets skyld.

Så lenge fellen er tørr, så oppbevares den tørt og gjerne noe kjøling, og vekke fra sollys. F.eks i en kjellerbod, i garasjen eller liknende.

10. Bytt lim om nødvendig

Før eller senere vil lime bli utslitt, for gammalt eller ødelagt. Det betyr ikke at fellen er ødelagt, for den blir egentlig bare bedre og bedre ved bruk. Erstatt derfor limet med nytt lim, så har du de gode fellene i lang tid.

Bytte lim på skifeller

Når limet begynner å blir skittent, slitent eller bare går ut på dato – så er det på tide å gjøre noe. Når limet er dårlig, så blir fellene bare hengende og slenge under skiene, uten noe heft til sålen. Da blir det fort trøbbel.

Du trenger følgende verktøy:

 • Varmepistol
 • Stålsikle
 • Arbeidsbord med mulighet til å feste skifellen, gjerne i en 2×4 plankebit
 • Litt papir for å unngå for mye gris
 • Hansker (fellelim er klissete!)
 • Ny fellelim, enten på tube eller på transfer-papir

Slik gjør du det

Når man skal jobbe med fellelim, så bør man sørge for at man har en ryddig og ren arbeidsbenk. Man bytter jo fellelim fordi det gamle limet er fullt i støv, skitt eller er utslitt og da er det jo ikke noe særlig om det rykende ferske limet blir fullt av støv fordi man ikke gadd å gjøre ren arbeidsbenken. Ellers er fellelim klissete og grisete, så man bør ha klart en plass så man kan legge fra seg gammel lim når man skraper det vekk (IKKE legg deg på arbeidsbenken, men rett i søpla).

 • For å fjerne limet bruker vi en varmepistol med påmontert skrape, men man kan bruke bare varmepistol og en vanlig stålsikle også. Limet varmes godt opp med varmepistolen, skrapes lett og relativt kjapt av fellen når man har nok varme.
 • Når fellen er ren for gammel lim, så legges den med «hårsiden» ned mot bordet. Nå kan man legge på nytt lim. Enten fra tube, ved hjelp av en spatel, eller ved å bruke transfer-papir. Den sistnevnte løsningen er definitivt enklest, mest effektivt og den metoden vi selv foretrekker.
 • Løsne papiret på den ene siden, og fest limet på hele fellens lengde. Det er viktig at limet blir lagt så vinkelrett og retningsriktig på fellen som mulig.
 • Når hele lengden er på kapper man av resten av lengden med lim og snur fellen så papiret kommer ned mot benken og hårsiden av fellen opp. Man tar så en tapetkniv og fjerner overskytende lim langs kanten av fellen så man ikke får unødvendig mye lim på arbeidsbenken.
 • Når dette er gjordt kan selve limingen begynne. Smørejernet eller strykjernet skal ha en temperatur på mellom 160 og 170 grader. Er ikke temperaturen høy nok vil ikke limet feste seg til fellen. Nå er det bare å begynne å varme i en ende og gradvis løsne papiret. Man merker fort om temperaturen er ok, limet fester seg og papiret løsner lett fra fellen.
 • La limet herde på fellen i 24 timer, før du tar dem i bruk eller limer dem mot hverandre. Etter det er fellene klar til bruk og holder et par sesonger til.
Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel.

Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at «ull er gull».

Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Les mer »

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy.

Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »

Lær deg førstehjelp for hund

Crister som jobber i Åsnes har flere års bakgrunn som blant annet hundefører i Forsvaret.
For han er det like selvsagt å ha med seg førstehjelpsutstyr til hunden, som det er at han har det med til seg selv og turfølget.

Les mer »