fbpx

Hva er en skifell egentlig?

En skifell er langt mer enn en bit gulvteppe og fester. En skifell er et viktig verktøy og hjelpemiddel i jakten på urørt snø og fine skilinjer. Her forklarer vi i detalj hvordan en fell er bygget opp, hva den består av.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Hva består en fell av?

1. Et plysmateriale/duk med retningsbestemte hår

Foto: Pomoca

«Vurder bruk, behov, fysisk form og teknikk når du velger hvilken fell og hvilket materiale du skal ha i din fell. Hvis du er en vanlig skiturist eller legger ut på langturer, kan du med fordel velge en fell som er lettere og som gir god glid. Hvis du bare sporadisk går på ski eller er ny i sporten, kan du spare penger og velge en nylonfell for deres holdbarhet og utmerkede grep.

Plysmaterialet gir en fell ulike grader av GREP og GLID. Disse egenskapene varierer avhengig av materialet som brukes (nylon, blanding eller mohair) og hvordan fibrene er vevd (tykkere eller tynnere, lengre eller kortere, mer eller mindre vinklet). Som en generell regel har feller som glir godt litt lavere feste.

Sammensetningen av lange og korte hår spiller en stor rolle for hvor god glid en fell har. Og selv om det høres rart ut, så glir feller med mange lange hår bedre. Om man studerer selskinn, som er det alle moderne feller forsøker å etterlikne, så vil man se at selskinnet består av flere lag med både lange og korte hår.

Skifellen – din beste venn på topptur!

2. Impregnering og behandlig av materialet

Foto: Pomoca

Feller behandles gjerne med ulike typer impregnering og trimmes til. En god fell har en riktig kombinasjon av lange og kort hår og er behandlet med en god og miljøvennlig impregnering. Behandlingen av fellen gjør at den får best mulig glid, ikke trekker opp fuktighet og oppfører seg som den skal – altså at den griper når det trengs og glir godt når du går framover.

I dag har heldigvis de fleste seriøse leverandører av feller kuttet helt ut bruk av flourprodukter som PFOA og perfluorocarboner (PFCs).

Impregneringen og behandlingene gjør fibrene i fellen mindre mottakelig for fuktighet og hindrer at de fliser for lett opp, som er nøkkelen til å forhindre dannelse av snøklumper, is og klabb.

Våte fibre kan fryse ved temperaturendring. Når fibrene fryser tiltrekker de seg snø som fester seg til fellen og danner klumper. Farging av fellen gjøres også som en tilleggsbehandling. Hvordan farginen av fellen og behandling av materialet gjøres vil også spille en rolle for hvor godt fibrene henger fast i fellen, vinkelen på fibrene, glid og grep. Derfor er denne delen av en fell det som skiller mange av de virkelig gode fellene fra de litt enklere fellene.

3. Lining, backing og/eller membran

Liningen på fellen er ofte laget av bomull eller et annet tekstilmateriale. Selve liningen er grunnpilaren og ankeret til alle fibrene i fellen. På de aller fleste feller vil alle fibrene være festet til en eller annen form for lining eller «backing» som noen også kaller det.
Liningen fungerer ofte også som en membran, og i noen tilfeller kombineres også en bomullsduk med en gummimembran. Dette sørge for vann ikke trenger igjennom plysjmaterialet som er i kontakt med snøen og inn til limet. Om dette laget ikke mettes enten med lim eller på annen måte gjøres vanntett, så vil vann trenge inn i limet og redusere klebrigheten til limet. Om limet blir utsatt for mye fukt og blir gjennomvætet, så vil limet kunne gå gradvis i oppløsning og løsne fra fellen. En kvalitetsfell har gjerne en god lining eller en vanntett membran, noe som også garanterer at limet fungerer korrekt og hindrer riving av både lim og fell.

4. Lim eller klebende belegg

På alle feller er det enten lim eller et annet klebende materiale på den siden av fellen som monteres på skisålen. Dette er essensielt og viktig for at fellen skal sitte fast på skien.

Erfaring fra produsenter og de som er mest aktive i fjellet tilsier at en fell med et godt HotMelt lim er det som fungerer best på generelt grunnlag. Spesielt på kalde eller våte forhold kan det være utfordrende å få god vedheft mellom ski og fell. Derfor er riktig lim og riktig mengde lim viktig. Generelt klisterer en fell seg bedre til skiene når det er litt varmere enn når det er kaldt eller veldig vått.

Det finnes også feller som har et silikonbelegg eller andre heftematarialer, men i dag ser man at de aller fleste velger å gå for et godt lim og løser dette på ulike måter.

Hvor lange fjellski? Og hvilke?

Hvor lange, eller hvor høye, fjellski man må ha er et spørsmål vi vet mange leter etter svaret på. Det riktige svaret er nok litt mer sammensatt enn man kanskje skulle anta. Det er kanskje litt forvirrende, og vi har full forståelse for at det er vanskelig å navigere i denne jungelen av ski. Den gode nyheten er at vi er her for å hjelpe deg, og derfor har vi laget denne oversikten. Om du likevel skulle være usikker, så kan du prate med eksperten i din lokale fagbutikk eller ta kontakt med Åsnes sin kundeservice – så klart!

Les mer »

Hvordan velge riktig skifell?

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Les mer »

Hvordan gjøre klar -og smøre fjellski før sesongen?

Når det kommer til smøring av fjellski, så er det slik at «det enkle er ofte det beste», som de sier i Rema 1000 reklamene. I fjellet skal man gå på ski, gjerne i flere dager, og da trenger man nemlig bare noe som fungerer greit mesteparten av dagen. Vitenskapen kan vi overlate til dem som skal løpe fort på ski…

Les mer »

Mensen på tur

Ofte når man hører ordet mensen tenker man ikke automatisk at det hører med på tur. Når magekrampene kommer og den planlagte overnattingsturen kanskje ikke frister like mye likevel. Da er det greit med noen gode tips i lomma. Mensen skal ikke legge noen demper for turgleden.

Les mer »

Skitur, Langtur og ekspedisjon – Tips på veien !

Det første jeg vil si er at om du går med drømmer, så må du gjøre noe med det med en gang – Bare gjør det! Ikke utsett det, for er det en ting som er sikkert, så er det at du ikke kommer til å angre på det. Det er utrolig hva man kan få til når man først setter i gang.

Les mer »