fbpx

Hvordan velge riktig skifell?

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

En skifell er en matte av stoff som kan festes til sålene på skiene slik at du kan gå på ski opp bratte bakker og alltid være trygg på at du har godt feste. De fleste feller feste til ski med en festeanordning i front, et bakfeste og selvsagt med klebrig lim. Når du kommer til toppen, så tar man av fellene, bretter dem i to, stapper dem i sekken og nyter turen ned igjen.

Det er flere faktorer du bør være bekjent når du skal velge riktig fell. For eksempel materiale, bredde og lengde. Det er også viktig å forstå hvordan du kapper til og trimmer fellen slik at den passer perfekt til bredden og lengden på skiene og hvordan du fester fellen til skiene dine.

Skifeller er sannsynligvis det mest undervurderte av alt skiutstyret du har. Tanken på å velge rett skifelle og behandlingen av dem kommer stort sett i andre rekke, etter de mer sexy vurderingene knytt til ski, bindinger og de beste støvlene. Vi mener du bør legge tilsvarende mye ettertanke i valg av feller også!

Skifellen – din beste venn på topptur

Faktisk så er skifellene den avgjørende kontaktflaten mellom deg selv og snøen mesteparten av tiden du bruker på en topptur. Omtrentlig et sted mellom 70-90% av tiden du bruker på ski ved toppturer tilbringes gjerne med feller under skiene!

Det er lite sannsynlig at du vil se en dedikert syklist sykle rundt med en kliss ny carbonsykkel, men med bøyde hjul og råtne dekk på vårens første sykkeltur, eller? Likevel ser vi relativt ofte at skifellen ikke blir vektlagt nok blant skifolket. Den sanne verdien av skifeller er dessverre underkommunisert. At fellen ikke er viktig er bare en av mange misoppfatninger mange har om skifeller.

Kortfell eller langfell?

Foto: Jonathan Viey/ Pomoca

Kortfell:

Kortfellen bør stort sett være med uansett hvilken tur man går på fjellski. Man kan gjerne ha to ulike typer med seg også. En slik fell er best til lange turer, trekking av pulk og når man vil være garantert feste uten å bruke tid på smøring av ski. Brukes primært til bevegelse i flatt og moderat terreng, men kan fint brukes i motbakke også.

Langfell:

Langfell brukes når man går i motbakke. Når man vil ha maksimalt feste og skal tilbakelegge høydemeter. Ofte brukes langfell til toppturer eller når man trekker pulk i bratt motbakke.

4 TING DU BØR TENKE PÅ VED KJØP AV FELL

1. Materialet fellen er laget av

I gamle dager ble en skifell laget av selskinn (derav navnet «skins» på engelsk eller «fell» på norsk).

I dag er skifeller laget av syntetisk materiale, mohair (hår fra Angora geiter) eller en blanding av de to. Forskjellene i materialet spiller en viktig rolle for friksjon (glid), gripeevne, holdbarhet og pris.

Plysmaterialet gir en fell ulike grader av GREP og GLID. Disse egenskapene varierer avhengig av materialet som brukes (nylon, blanding eller mohair) og hvordan fibrene er vevd (tykkere eller tynnere, lengre eller kortere, mer eller mindre vinklet). Som en generell regel har feller som glir godt litt lavere feste og omvendt.

Valg av fell

TIPS

«Vurder bruk, behov, fysisk form og teknikk når du velger hvilken fell og hvilket materiale du skal ha i din fell. Hvis du er en vanlig skiturist eller legger ut på langturer, kan du med fordel velge en fell som er lettere og som gir god glid. Hvis du bare sporadisk går på ski eller er ny i sporten, kan du spare penger og velge en nylonfell for deres holdbarhet og utmerkede grep

2. Bredden på fellen

De fleste feller selges i intervaller på 5 mm fra 80 til 145 mm i bredde. Bredere feller vil dekke mer av sålen på skien din, noe som gir bedre grep, og motsatt for en smalere fell. De aller fleste som går toppturer velger å gå for maksimal dekning av skisålen for best mulig grep, men det er ikke alltid helt nødvendig. Man kan også klare seg med smalere fell og få bedre glid.

Eric Hjorleifson tilpasser et par nye feller.
Foto: Pomoca

Maks grep og maks dekning

For å oppnå maksimal basedekning: Ta den bredeste dimensjonen på skien (vanligvis fra framtuppen) og trekk fra omtrent 5 – 7mm. Dette vil gi deg en fellebredde som dekker nesten hele basen på skien etter at du har trimmet dem for å matche formen til skien din med det kniven som ofte følger med fellen.

Hvis skimålene dine for eksempel er 132/105/116mm, vil kjøp av en fell som er 125 mm bred gi godt dekning av sålen. Bredere feller er dyrere, så du betaler mer for maksimal dekning, men du har utmerket grep når du går oppover.

Lavere vekt og bedre glid

For noen er vekt og god glid en viktigere prioritering, og en måte å lette belastningen på er å gå med smalere fell. Om vekt, pakkvolum og bedre glid er en prioritering kan det være lurt å velge en fell som passer til midjedimensjonen på skien, uten å dekke stålkanten.

Hvis skimålene dine for eksempel er 121/95/109 mm, velger du fell som er 90 mm brede. Størrelse på felle basert på midje-dimensjonen vil ofre noe grep, slik at du kanskje ikke kan klatre så bratt som du ville gjort med en heldekkende fell. Men med litt trening og bedre teknikk så kan det være mye å spare på dette.

3. Lengden på fellen

Etter å ha valgt riktig bredde på fellen, er det på tide å vurdere lengde.

Skifeller selges ofte i flere forskjellige lengder for å passe til et stort antall lengder på ski.

Foto: Colltex

Vanlige standarder

For eksempel kan et par feller selges i fire lengder: 162–172 cm, 171–181 cm, 180–190 cm og 189–199 cm. Hvis skiene dine er 185 cm lange, vil du kjøpe 180–190 cm lengde og bruke de justerbare festene på baktuppen for å finjustere lengden slik at den passer. Festesystemene på baktuppen av feller kan som oftest gi justering på 10-15cm i lengde.

Noen feller selges også i en lengde på omtrent 200 cm. Kjøper man en slik fell, så må man selv tilpasse og kappe til lengde, og kanskje også montere fester selv. Ofte har slike feller festeanordninger som tillater å justere lengden. Om fellen ikke har bakfeste, så anbefaler vi å kappe fellen omtrent 15cm kortere enn skiens lengde.

Fellevoks

TIPS

Bruk av fellevoks beskytter fellene mot både opptak av vann og slitasje. Det betyr mindre klabbing, bedre glid og feller som varer lengre.

4. Tilpassing av fellen

De fleste felles selges som lang strimler av fellemateriale med fester i front og i bakkant, stort sett i ferdige lenger. Som oftest trenger du bare å kappe til fellen i bredden, også er du klar.

Veldig mange feller kommer med en hendig kniv eller et godt verktøy til å kappe fellen med. Da kapper du til fellen slik at metallkanten har et par millimeter klaring, slik at man har grep til kanten på hard snø og is.

Forhåndstilpassede custom feller

Noen produsenter lager egne feller som er forhåndsskåret for å passe til spesifikke ski. Dette er veldig enklet i bruk, men man kan måtte betale mer for dette. Husk også at denne fellen sannsynligvis kun kan brukes på dette ene paret med ski, og kanskje en smalere ski om du er heldig. Såkalte «custom tilpassede» feller er det vanlig at skimerker lager tilpasset noen av sine spesifikke skimodeller.

8 grunner til å trene på kameratredning og ta et kurs

Kameratredning er en avgjørende ferdighet alle som beveger seg i skredterreng trenger. Du vil helst aldri få bruk for disse ferdighetene, men den gangen du trenger det bør det sitte i ryggmargen! Det viktigste målet er selvsagt å unngå å havne i et skred i første omgang, men om noe skulle skje, så er det viktig å vite nøyaktig hva man skal gjøre. Dette krever trening, trening og mer trening. I slike tilfeller teller hvert sekund. Et kurs og egentrening er derfor essensielt.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »

Slik fôrer du jakthunden

Riktig ernæring er alfa og omega for en sunn, sterk og glad jakthund som skal yte maksimalt dag etter dag i fjellet. En godt trent jakthund kan fort legge bak seg mer enn 60 km i kupert terreng, myr og vier. Skal du ha glede av hunden flere dager i strekk må den fôres med omhu.

Les mer »

Hva er en skifell egentlig?

En skifell er langt mer enn en bit gulvteppe og fester. En skifell er et viktig verktøy og hjelpemiddel i jakten på urørt snø og fine skilinjer. Her forklarer vi i detalj hvordan en fell er bygget opp, hva den består av.

Les mer »

Hvor lange fjellski? Og hvilke?

Hvor lange, eller hvor høye, fjellski man må ha er et spørsmål vi vet mange leter etter svaret på. Det riktige svaret er nok litt mer sammensatt enn man kanskje skulle anta. Det er kanskje litt forvirrende, og vi har full forståelse for at det er vanskelig å navigere i denne jungelen av ski. Den gode nyheten er at vi er her for å hjelpe deg, og derfor har vi laget denne oversikten. Om du likevel skulle være usikker, så kan du prate med eksperten i din lokale fagbutikk eller ta kontakt med Åsnes sin kundeservice – så klart!

Les mer »

Reperasjoner og rep-kit

Å ta med et reparasjonssett kan være ganske nyttig selv om du ikke skal på en veldig lang ekspedisjon. Det handler om å være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå.

Les mer »