fbpx

Tilpassing av skifeller til toppturski

Har du lurt på hvordan man skal tilpasse og klargjøre skifellen til toppturskiene? Her får du en gjennomgang av det du trenger å vite for å skjære til og tilpasse fellen din.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Nye feller?

Har du fått nye skifeller? Kanskje du nettopp har kjøpt ditt første oppsett med toppturski, støvler, staver og feller? Uansett, så bør man tilpasse skifellen slik at den passer til skien.

De fleste feller kommer dag i faste lengdeintervaller, og faste bredder. De har også et feste i front og gjerne et justerbart feste i bakkant, noe som gjør at man har litt fleksibilitet på fellens lengde og kan få den til å sitte på alle ski. Typisk kommer feller i størrelser (XS-S-M-L-XL), så man må bare bruke en størrelsestabell eller sjekke innpakningen for å finne riktig fell.

Må fellen dekke absolutt hele skiens såle?

Nei, en fell tiltenkt toppturbruk trenger ikke dekke absolutt hele sålen. Dette er en mye. Du bruker ikke framtuppen av skien, og heller ikke de bakerste 20cm av fellen når du går. Det er heller ikke noe stort problem om fellen er litt smalere enn de breieste punktene på skien, så lenge du har relativt god dekning under fot. Mindre fell under skien gir bare mindre friksjon – og til gjengjeld bedre glid. Stort sett kommer de fleste «universal fellene» i 120-130cmm bredde, og det burde fungere til det meste.

Tilpass fellen på 1-2-3

  • Pakk ut fellen fra innpakningen. Sjekk at fellen passer til skien, FØR du tar av beskyttelsesfilmen som ligger på limet.
  • Fjern beskyttelsesplasten under fellen, slik at du er klar til å lime fellen på skien. Og fest toppen av fellen øverst på skituppen.
  • Fest fellen på skiens såle fra front og bakover, mens du stryker den nedover.. Den limes på med limet som er på fellen, slik at den ligger sentrert på skien. Det skal da gjerne stikke ut litt overflødig fell på begge sider av skien.
  • Fest bakfestet og stram til. Stryk deretter over fellen en ekstra gang og sørg for at det ikke er bretter eller luft mellom fellen og skiens såle. Vi liker å stryke over med håndbaken, en plastsikle eller noe annet som gjør at vi får trykt sålen ned. Vær spesielt obs på at fellen ligger godt mot stålkantene.
  • Finn frem kniven som følger med fellen. Kniven føres langs stålkanten på skien, og skal kappe et par millimeter innenfor stålkanten. Det er viktig at du drar skien fra fronten av skien og nedover, og ikke mot hårene på fellen. Dra kniven sakte men bestemt bakover skien, langst kanten. Vær nøye med å holde kniven tett inntil stålkanten hele veien. Dette gjøres på begge sider av fellen.
  • Før kniven langs kanten på skien. Vingene som stikker ut fra kniven skal ligge mellom skisålen og fellen. Begynn foran, og dra kniven sakte men bestemt bakover. Vær nøye med å holde kniven tett inntil stålkanten på skiene. Gjør det samme på begge sider av fellene.
  • Gjenta på den andre fellen.
  • Supert! Når skal begge fellene være skjært til og ha ca 2mm klaring ved stålkanten, slik at stålkanten er synlig når fellen ligger på skien.
  • Ta av fellene, legg dem sammen (gjerne med mellomleggsnettet som følger med) og lagre dem i oppbevaringsposen.

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »

Tips til tur med hund

Positiv trening, positive opplevelser og en hund som arbeider for deg i for eksempel jakt eller andre disipliner vil også bli trygg og selvsikker. Når man drar på tur i fjell, skog og mark er det dog noe litt annet – spesielt om man også overnatter. Vi har derfor samlet sammen noen gode huskeregler, tips og triks slik at opplevelsen skal bli så god som mulig. Det er heller ingenting i veien for å at disse rådene anvendes i hverdagen.

Les mer »

Hvordan bruke Åsnes kortfeller

Lurt på hvordan bruke Åsnes fell? Usikker på hva disse kortfellene er gode for og hva poenget er? Eller lurer du på hvordan man skal montere kortfeller? Hvordan tilpasse feller? Eller noe annet relatert til kortfell?

Her får du svar på dette og mye mer.

Les mer »

Hvordan gjøre klar -og smøre fjellski før sesongen?

Når det kommer til smøring av fjellski, så er det slik at «det enkle er ofte det beste», som de sier i Rema 1000 reklamene. I fjellet skal man gå på ski, gjerne i flere dager, og da trenger man nemlig bare noe som fungerer greit mesteparten av dagen. Vitenskapen kan vi overlate til dem som skal løpe fort på ski…

Les mer »