fbpx

Tilpassing av skifeller til toppturski

Har du lurt på hvordan man skal tilpasse og klargjøre skifellen til toppturskiene? Her får du en gjennomgang av det du trenger å vite for å skjære til og tilpasse fellen din.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Nye feller?

Har du fått nye skifeller? Kanskje du nettopp har kjøpt ditt første oppsett med toppturski, støvler, staver og feller? Uansett, så bør man tilpasse skifellen slik at den passer til skien.

De fleste feller kommer dag i faste lengdeintervaller, og faste bredder. De har også et feste i front og gjerne et justerbart feste i bakkant, noe som gjør at man har litt fleksibilitet på fellens lengde og kan få den til å sitte på alle ski. Typisk kommer feller i størrelser (XS-S-M-L-XL), så man må bare bruke en størrelsestabell eller sjekke innpakningen for å finne riktig fell.

Må fellen dekke absolutt hele skiens såle?

Nei, en fell tiltenkt toppturbruk trenger ikke dekke absolutt hele sålen. Dette er en mye. Du bruker ikke framtuppen av skien, og heller ikke de bakerste 20cm av fellen når du går. Det er heller ikke noe stort problem om fellen er litt smalere enn de breieste punktene på skien, så lenge du har relativt god dekning under fot. Mindre fell under skien gir bare mindre friksjon – og til gjengjeld bedre glid. Stort sett kommer de fleste «universal fellene» i 120-130cmm bredde, og det burde fungere til det meste.

Tilpass fellen på 1-2-3

  • Pakk ut fellen fra innpakningen. Sjekk at fellen passer til skien, FØR du tar av beskyttelsesfilmen som ligger på limet.
  • Fjern beskyttelsesplasten under fellen, slik at du er klar til å lime fellen på skien. Og fest toppen av fellen øverst på skituppen.
  • Fest fellen på skiens såle fra front og bakover, mens du stryker den nedover.. Den limes på med limet som er på fellen, slik at den ligger sentrert på skien. Det skal da gjerne stikke ut litt overflødig fell på begge sider av skien.
  • Fest bakfestet og stram til. Stryk deretter over fellen en ekstra gang og sørg for at det ikke er bretter eller luft mellom fellen og skiens såle. Vi liker å stryke over med håndbaken, en plastsikle eller noe annet som gjør at vi får trykt sålen ned. Vær spesielt obs på at fellen ligger godt mot stålkantene.
  • Finn frem kniven som følger med fellen. Kniven føres langs stålkanten på skien, og skal kappe et par millimeter innenfor stålkanten. Det er viktig at du drar skien fra fronten av skien og nedover, og ikke mot hårene på fellen. Dra kniven sakte men bestemt bakover skien, langst kanten. Vær nøye med å holde kniven tett inntil stålkanten hele veien. Dette gjøres på begge sider av fellen.
  • Før kniven langs kanten på skien. Vingene som stikker ut fra kniven skal ligge mellom skisålen og fellen. Begynn foran, og dra kniven sakte men bestemt bakover. Vær nøye med å holde kniven tett inntil stålkanten på skiene. Gjør det samme på begge sider av fellene.
  • Gjenta på den andre fellen.
  • Supert! Når skal begge fellene være skjært til og ha ca 2mm klaring ved stålkanten, slik at stålkanten er synlig når fellen ligger på skien.
  • Ta av fellene, legg dem sammen (gjerne med mellomleggsnettet som følger med) og lagre dem i oppbevaringsposen.

Livreddene førstehjelp på tur

Kan du det som trengs, om uhellet skulle være ute?

Alt handler om å være litt forberedt. Helst gjennom planlegging før turen og fornuftig pakking av sekk. Om man da i tillegg har drillet litt førstehjelp og er utstyrt til å få kontakt med nød-etatene, så er man i hvert fall litt forberedt om uhellet skulle være ute.

Les mer »

17 geniale ting/lifehacks på tur

Skal man på tur, så bør man optimalt sett kanskje pakke så lett som mulig. Og da kan det være greit å ta med seg gjenstander som kan brukes til mye, som ikke tar så mye plass og som er lette.

Her lister vi opp noen av de mest geniale tingene og noen «lifehacks» som kan være greit å kjenne til!

Les mer »

Trening for langtur og ekspedisjon

En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.

Les mer »