fbpx

8 grunner til å trene på kameratredning og ta et kurs

Kameratredning er en avgjørende ferdighet alle som beveger seg i skredterreng trenger. Du vil helst aldri få bruk for disse ferdighetene, men den gangen du trenger det bør det sitte i ryggmargen! Det viktigste målet er selvsagt å unngå å havne i et skred i første omgang, men om noe skulle skje, så er det viktig å vite nøyaktig hva man skal gjøre. Dette krever trening, trening og mer trening. I slike tilfeller teller hvert sekund. Et kurs og egentrening er derfor essensielt.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

1. Kanalisere din indre Batman

Når «Batman» møter «Jokeren» til kamp, så får han ikke panikk. Han vurderer situasjonen, tar fatt de riktige verktøyene og angriper gjennom presis handling. Det samme gjelder ved kameratrening.

Om noen i turgruppen din blir tatt av skred, så oppstår en kaotisk og veldig stressende situasjon. Det blir mye roping, skriking og sannsynligvis litt panikk. Det er dette vi vil unngå, gjennom trening, instinkt, et klart hode og en plan.

Å sette i gang redning i skred uten en plan kan forårsake mer problemer enn man hadde i utgangspunkter. Gjennom kursing og å trene på kameratredning, lærer man hva man skal gjøre når uhellet er ute. Du lærer hvordan du skal se etter flere faretegn, ikke utsette deg selv for mer problemer og koordinere ressursene i tur-følget ditt. Du lærer hvordan du kan reagere rolig, og hvordan du kan fortsette redningen med effektivitet og nøyaktighet, slik at du får best mulig resultat.

2. Overvinne forvirring og kaos

Om du i verste fall to personer blir gravlagt på samme sted, kan det gjøre søket med sender/mottaker (skredsøker) forvirrende. Tallet og retningen du får på skjermen til skredsøkeren kan hoppe rundt mellom de to signalene. Dette kan få katastrofale konsekvenser, så man bør gjøre alt man kan for å unngå å flere skredtatte. Det gjøres gjennom preventive og aktive tiltak på tur.

Er situasjonen gale nok, så er det ikke en gang sikkert man kan redde flere enn bare en i et skred. Derfor er det viktig å ha trent og ha kjennskap til slike scenarioer.

Gjennom skredkurs og trening på kameratredning, så lærer du å skille mellom signalene og prioritere, slik at du kan finne vennene dine så raskt som mulig og redde liv!

3. Lær å bruke søkestangen med kirurgisk presisjon

Ja, du kan bare stikke søkestangen i snøen tilfeldig til du får et treff, men det er neppe effektivt. Eller du kan gjøre det metodisk, og øke sannsynligheten for å finne en venn. Jo raskere du får et presist treff, jo raskere kan du sette i gang gravingen og redde vennene dine. På et skredkurs og gjennom trening, så lærer du søketeknikk og effektiv metode utviklet av eksperter på søk og redning. Man minimerer feilmarginer effektivt.

4. Lær å grave som en gravemaskin

Når et skred er i bevegelse, får friksjon snøen til å varme seg opp. Når den stopper, fryser snøen raskt og setter seg opp som betong rundt alle som blir fanget. Derfor er det viktig å lære seg teknikkene for å grave mest mulig effektivt. Det er graving som tar mest tid og er mest energikrevende, fordi snøen er en tettpakket og solid masse. Optimalt sett vil du kunne organisere et grave-lag slik at du metodisk kan grave ut partneren din får raskt som mulig. Dette krever en viss kunnskap, og den eneste løsningen er å lære seg hvordan man skal grave riktig.

5. Nå det uoppnåelige

De lengste søkestengene på markedet er 320 cm lange. Det finnes ikke en mer forferdelig følelse enn å gjøre et søk med skredsøkeren og finne ut at det nærmeste du kommer den skredtatte er dypere enn det søkestangen når. Da blir kameratredning fort uoppnåelig.

Du har vanligvis maksimum 15 minutter på deg til å grave noen ut fra et skred og redde dem. Derfor er det viktig å vite hvordan du skal håndtere situasjonen når noen er dypt begravd. På et skredkurs, så lærer du å unngå terrengfeller og slike situasjoner, men du vil også lære hvordan du skal håndtere det om det mot formodning skulle skje.

6. Forbered deg på det uforutsette

Selvfølgelig har vennene dine utstyret og vet hvordan de skal bruke det, men hva om du ser en ulykke der offeret ikke har på seg en mottaker? Dette er åpenbart ikke ideelt, men det betyr ikke at du skal reise armene i fortvilelse. Gjennom trening og kursing lærer du teknikker for å finne en begravd skredtatt uten skredsøker, slik at du ikke gir opp håpet om dette skulle skje!

7. Trening gjør mester

Søk -og redningspersonell, guider, skipatruljer og til og med de proffe trener på kameratredning hvert år, gjentatte ganger. Når man har har trent litt på ulike scenarioer, så lærer man fort at tid og effektivitet spiller en veldig stor rolle i skredredning. At det handler om å få dette i ryggmargen, finpusse teknikk og lære, slik at når det virkelig gjeller, så vet man hva man skal gjøre. Det skal komme instinktivt, så hvis proffene trener så mye så burde også du gjøre det!

8. Bli en livredder

Alt bunner i et grunnleggende og viktig poeng, du og dine ski-kamerater bør være forberedt på skredredning. Det redder liv. Om du ikke er overbevist, sjekk historiene og videoen fra redningen i Cherry Bowl, Canada.

Etter at et stort snøskred begravde tre skiløpere, ble de alle reddet av en gruppe som nettopp hadde tatt et kameratredning-kurs sammen. Uten denne opplæringen er det ikke like sannsynlig at disse menneskene hadde levd i dag. «Det er ingen tvil om at kurset som deltok på reddet liv,» sa en av redningsmennene.

4 myter om skifeller som må knuses

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

Les mer »

Hundens fjellvettregler

I ferier, som f.eks påskeferien, så melder veterinærer om økt antall henvendelser.

På Åsnes Academy finnes det mange andre artikler om førstehjelp for hund og hvordan ta vare på hunden i fjellet her på denne siden.

Her har vi valgt å samle det vi har valgt å kalle «hundens fjellvettregler», som noen veldig konkrete tips til for eksempel påskeferien.

Les mer »

Teltoppsett og camprutiner

Å være forberedt er definitivt nøkkelen til suksess ute i felt. Du kan aldri trene for mye eller vær for godt forberedt på hva som skal komme. Å slå opp telt i sterk vind er definitivt et slikt scenario, som man gjerne kan trene mye på.

Les mer »

Slik tar du vare på hunden utendørs

I all god forskning om hundetrening sies det at man alltid skal legge opp til at hunden skal lykkes, dette gjelder også ved tilpasning til nye miljøer og værforhold. Ideelt sett ville nok hunden være inne i hytta eller hjemme foran peisen så mye som mulig når det er kaldt ute. Men om vi først velger å ta med hunden ut i kulda, så er det også vårt ansvar å sørge for at hunden er godt beskyttet.

Les mer »

Voksing og prepping av toppturski

Alle vil vel ha god glid på skiene, vil vi ikke? Å preppe toppturski, alpine ski og freeride ski er egentlig ikke så avansert. Det krever heller ikke så mye utstyr.

En vokset ski gir bedre glid, beskytter sålen mot uttørking og mekaniske skader. Akkurat hvilken voks, eller hvor nøye du gjør arbeidet, er egentlig ikke så viktig for alle oss som ikke konkurrerer på tid.

Les mer »

Guide til sliping av stålkanter!

Du kan vedlikeholde eller endre slipen på stålkantene dine om du vil ved hjelp av verktøy eller få noen til å slipe dem for deg på maskin. Kantslip er i aller høyeste grad avhengig av personlig preferanser. Men husk, det er gjerne en grunn til at de som har laget skien valgte nettopp den kantslipen som kommer fra fabrikk.

Les mer »