fbpx

8 ting du bør sjekke før du starter skisesongen!

Før du kaster deg rundt i siste liten, glemmer alt hjemme og rusher ut på ski: Hold deg selv og skikompisene trygge ved å sjekke at du er “skredklar” før skisesongen virkelig starter!

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Den obligatoriske sjekklisten

Å vite hvordan man skal håndtere og minimere fare og risko for skader og snøskred er selvsagt et «million dollar spørsmål» – det finnes ikke et perfekt og helt korrekt svar. Men det man kan si sikkert, er at det består av å gjøre alle de små tingene riktig. De lille detaljene, som kan skille en god tur fra en dårlig tur.

Det vil alltid være farer i alpine miljøer, i fjellet og på bilveien for den saks skyld. Og på samme måte som at man tar gode valg og respekterer været, føret og fart på bilveien – så starter trygghet i fjellet med respekt for – og forståelse for farene i naturen. Om du har dette på plass, så er du godt i gang med prosessen. Å vise respekt for naturen og skredfare på ski handler om å være oppmerksom på detaljene. «The devil is in the details», som vi sier.

Tenk på offpist skikjøring på samme måte som en klatrer tenker når de knyter seg inn i tauet, eller som en pilot som forbereder seg på takoff. Ved å danne seg en obligatorisk sjekkliste og kameratsjekk er en bra rutine å komme inn i!

Hva du velger å tillegge denne «sjekklisten» er opp til deg selv. Men vi anbefaler som minimum å ta til seg de punktene som kommer på rams nedenfor her.

“Snødumpene som kommer tidlig på sesongen er fantastiske fordi ventetiden er over, men det er superviktig å vite at snøskred enkelt kan oppstå allerede som følge av de første store snøfallene.”

Åsnes Academy Ekspertpanel

Her er sjekklisten vi har innarbeidet, og som vi gjør hver sesong før vi starter sisesongen og klikker inn i toppturbindingene. Dette er ikke noe som tar lang tid og gjør at man ungår minimale feil som kan får store konsekvenser.

Ingenting slår dager som dette. Men vi skal komme trygt hjem igjen, og ikke glemme det essensielle før turen heller.
Foto: Sondre Folkedal

1. Utstyrsjekk!

Sett i nye batterier i sender/mottaker (skredsøkeren), sørg for at batterirommet i søkeren er skinnende og ren (noen ganger korroderer batterier og kan ødelegg eller lage dårlig kontakt). Gå også over bindinger, sko og skifellene.

Det er også lurt å ha noe ekstra utstyr i bilen, som f.eks ekstra skredutstyr, skifeller, batterier, solbriller, solkrem og likende. Det har skjedd før, og det skjer igjen, at noen i turgruppa glemmer viktige ting. Det sparer mye tid og styr om man slipper å returnere for å hente viktig utstyr, eller i verste fall, finner på å dra på tur med uten utstyret uansett.

2. Ro ned litt og ta deg god tid

Gi deg selv tre ganger så mye tid som vanlig til å gjøre deg klar til turen. Det er alt for lett å glemme ting i starten av sesongen, og vi har alle opplevd det. Ved å roe ned litt rekker man en god frokost, ta seg til til å sjekke at alt er med og man er mer opplagt når man setter seg i bilen. Ikke rush, stress eller forhast den første turen – på den måten gjør du alle de små tingene riktig.

3. Øvelse gjør mester

Vi liker å kjøre noen oppvarmingsturer i skianlegget før sesongen starter. Det er rett og slett bedre å finne tilbake til skiformen ved å carve litt, enn ved å stresse ut på heller tvilsomt underlag med snø. Du sparer kanskje skiene for noen riper fra stein i tynt snødekke også.

Så snart det er snø på bakken eller når man er i skianlegget for å «varme opp» til skisesongen, så er det også en super mulighet til å trene litt på kameratredning og bruk av skredsøkeren. Spesielt viktig er dette om skipartneren har investert i nytt skredutstyr eller ikke har så mye erfaring med dette fra før!

4. Skaff deg lokalkunnskap

Før du flyr avgårde inn i fjellene, gå inn på nettet og sjekk kartet, gjør forarbeidet ditt ved å lese skredobservasjoner og les skredvarselet på www.varsom.no. Gjør deg kjent med de lokale skredforholdene og finn ut hva skredproblemet og trendene i snødekket er.

Forhåpentligvis har du sjekket været og værvarselet de siste 48-72 timene for å se om det har være store forandringer i solforhold, vind eller snøfall. Sjekk skredvarselet og finn ut hva faregraden er, før du graver litt dypere i informasjonen for å se på skredaktivitet, skredproblemene og hva varselet sier om snødekket. Skredvarselet peker også på hvilke skredproblemer man må håndtere, sørg for å gjøre rutevalg både opp, og ned igjen, som unngår disse problemene.

5. Konsensus om planen

Kom på samme bølgelende som de du skal på tur med. Sørg for at alle er inneforstått med hvor dere skal og hva plan B og C er om plan A ikke fungerer. Gode forventningsavklaringer til hva turens mål er, risikoaksept og at alle er inneforstått med sikkerheten og rutinene er essensielt.

6. Parkeringsplass sjekken

Når du parkerer bilen før start på turen, sjekk at alle har en sender/mottaker med minimum 60% batteri og at gjør en to-veis kameratsjekk for å være sikker på at skredsøkerene fungerer både i SEND og SØK. Sjekk også at alle har den på seg på en ordentlig måte, under et lag med klær.

Å sjekke at søkestangen og spaden fortsatt er i sekken, og ikke i bagasjerommet eller garasjen etter du gravde ut bilen er også en god rutine!

7. Sørg for at skredsøkeren oppbevares riktig

Ha sender/mottakeren (skredøkeren) på riktig plass. Om du har den i en sele, så ha minimum et lag med klær over den. Ofte når det blir veldig varmt på tur, så kan noen like å ha den i en lomme med god og solid glidelås – men ikke ha den i en borrelås lomme. Sørg da for at det ikke er noe annet i den lommen, slik at glidelåsen holdes lukket hele dagen. Ikke vær lat å putt solkrem, en hals eller sjokolade i samme lomme. Når du trenger skredsøkeren, så er den den du trenger – ikke sjokoladen.

8. Ta det rolig

Skikjøring etter de første snøfallene betyr også godt gjemte steiner og grunt snødekke. Ikke være hel galemathias, men kjør litt forsiktig i starten av sesongen og bruk hjelm!

Skredskills: «Quickpit» og hvordan du skal bruke dem på topptur

Å balansere behovet for å vurdere snøstabilitet på vei oppover fjellsidene, samtidig som du sørger for at partnerne dine ikke fryser, kan til tider være en vanskelig oppgave. For å være trygg i fjellet, må du samle mye informasjon om en rekke aspekter og høyder, men å tilbringe en time i et snøhull er mindre enn tiltalende, spesielt i dårlig vær. Derfor vil vi trekke fram «quickpits», eller en kjapp snøprofil/snøgrop, som et veldig god mellomting for å hente inn informasjon om snødekket. Det går fort og denne metoden er hyppig brukt av erfarne guider for å bli litt klokere, samtidig som man holde tære og fingre varme. Men husk, dette gir deg ikke fasiten! Vi forklarer hvordan man faktisk skal bruke denne metoden.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »

13 tips til bedre orientering.

De færreste av oss legger ut på tur i vinterfjellet når været er dårlig og sikten elendig. Og det er nok noe vi skal være litt forsiktig med. Det er nemlig risikabelt. Når naturen viser muskler og lar kreftene slippe fri, er det best å tenke seg om.

Likevel. Vi bor i et land med mye vær og mange fjell. Hvis vi bare skal dra på tur når sola skinner, så blir det ikke mange turene på oss. Vi må våge oss ut også når været er halvgodt. Da får vi behov for å kunne finne fram med kart og kompass. Her er 13 tips om kart og kompass til deg som ferdes på ski i i høyfjellet om vinteren.

Les mer »

Håndtering av Hypotermi

I situasjoner der man møter utfordringer knytt til nedkjølte pasienter, er det viktig å ha litt kunnskap om de viktigste prinsippene for hvordan man skal håndtere dette. Dette er like aktuelt for oss privat, når vi ferdes i vinterfjellet som for profesjonelle redningstjenester og guider.

Les mer »

En skal ikke sove bort sommernatten

Sommeren byr på lange lyse netter med fantastisk lys og gir derfor muligheten til utrolige naturopplevelser. Det er bare noe helt unikt med å sove ute en sommernatt i det fri, der en får med seg alle de magiske stemningene gjennom døgnets tider.

Les mer »