fbpx

Turfotografering

Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Foto = forevigelse av turøyeblikk

Du kan ha et superfancy kamera, men ligger det godt nedpakket i sekken, blir det ikke mange bilder å skryte av. Å ha kameraet lett tilgjengelig er det aller viktigste for den som ønsker å ta gode øyeblikksbilder.

Hva slags kamera skal du velge?

Kvaliteten på de fleste moderne kameraer er høy, og du kan få gode bilder ut av et mobilkamera eller et kompaktkamera. Dette er ofte tilstrekkelig for deg som ikke er interessert i å sette deg inn i teknikk, men som nøyer deg med å konsentrere deg om å komponere bildet, trykke på utløseren, og så la kameraet ordne resten.

For turfotografer med ambisjoner er speilløse systemkameraer med utskiftbar optikk et ypperlig valg. Disse kameraene er betraktelig lettere og mindre enn speilreflekskameraene, og er derfor mye enklere å håndtere på tur.

Supert systemkamera for turbruk.

Foto: Kristin Folsland Olsen

Kamerainnstillinger

Du kan klare deg bra med å bruke autoprogrammet på kameraet, men dersom du vil ha mer kontroll på bildene bør du lære deg det grunnleggende innen fototeori; forholdet mellom blender, lukker og ISO. Har du forståelse for hvordan disse faktorene virker inn på hverandre, øker dette mulighetene til kreative kvalitetsbilder.

  • Blenderen slipper inn lys på bildebrikken.
  • Lukkeren bestemmer hvor lenge lyset skal slippes inn.
  • ISO’en beskriver lysfølsomheten til bildebrikken.

For å få et riktig eksponert bilde (som ikke er for mørkt eller for lyst), kan vi justere på de tre parameterne over. Skal du ta bilder av motiver i fart, trenger du raske lukkertider. For å stoppe hurtige bevegelser bør du ha en lukkertid på 1/1000 sekund eller raskere. Av og til ønsker du å ha lang lukkertid, eksempelvis for å få vannet i en bekk til å bli slørete og mykt. Da må du kanskje bruke lukkertid på flere sekunder. Prøv deg frem. (Evt må du også bruke ND-filter. Google det!)

Blenderen bruker du til å bestemme hvor mye i bildet som blir skarpt. En liten blenderåpning (stort tall f.eks f22 ) gir skarphet i hele bildet, fra forgrunn til bakgrunn, mens en stor blenderåpning (lite tall, feks f2,8) gir skarphet kun der du fokuserer, mens det som ligger bak og foran blir uskarpt.

Praktiske tips

Pass på at du alltid har fulladet batteri og kapasitet på minnekortet før du drar på tur. Skal du ta mye bilder, eller være på tur i flere dager, bør du ha med reserve. Om vinteren lades batteriene raskt ut, og det lønner seg å oppbevare ekstrabatteriene på et varmt sted, som i en innerlomme. Ha alltid en pusseklut lett tilgjengelig for å rengjøre linsa. Det er spesielt aktuelt i snø- eller regnvær.

Vær i forkant

Når det gjelder å fange de mest spennende motivene, gjelder det å være årvåken. Se an situasjoner og vær i forkant av hendelser. Skal turfølget krysse en bekk, sørg for å være førstemann over og stå klar med kameraet når de andre kommer. Er det lov å håpe på et lite plump? For kunstens skyld!

Vær mobil – bruk ulike perspektiv

Vær mobil. Flytt på deg selv og bruk ulikt perspektiv når du fotograferer. Stå ikke bare rett opp og ned, men legg deg ned på magen eller klatre opp på en høyde i terrenget for å finne spennende synsvinkler. Vribar skjerm på kameraet er til god hjelp i slike situasjoner.

Eksempler på bruk av perspektiv for å gi bildet det lille ekstra.


Foto: Kristin Folsland Olsen

Her er et ekempel på bruk av høyde og perpektiv for å gi bildet en spennende vinkel og god utsikt.


Foto: Kristin Folsland Olsen

Ta bilder når du egentlig ikke orker

Møkkavær er fotovær. Når mørke skyer ruller inn og himmelen åpner seg, eller når du og turkompisene er kalde og slitne, er det mulighet til å ta dramatiske og spennende bilder. De fleste tar solskinnsbilder, mens kameraet blir liggende ubrukt i snøstorm eller regnskyll. Dette kan fort bli de mest interessante bildene, så vær litt ekstra på hugget når været drar seg til. Åsnes elsker slike bilder, fordi det er disse bildene som gjenspeiler virkeligheten.

Det finnes ikke dårlig være, bare dårlige klær – og bra kameravær!
Foto: Kristin Folsland Olsen

Komposisjon

Et godt utgangspunkt når du skal komponere bildet ditt er å bruke tredelsregelen. Ved hjelp av et tenkt rutenett med ni like store ruter, plasseres hovedmotivet i et av de fire punktene der linjene krysses. Et annet råd er å plasser bildeelementene slik at de får rom rundt seg. Eksempelvis bør et bilde av en skikjører ha rom foran skikjøreren. Det samme gjelder for blikkretning til turkameraten; rom i den retningen vedkommende ser.

Mange kamera har også et slikt rutenett som en funksjon på kameraet. Bruk det helt til dette faller naturlig for deg.

Foto: Kristin Folsland Olsen

Rom i blikkretning.

Foto: Kristin Folsland Olsen

Bruk av linjer

Linjer er et godt virkemiddel når du komponerer et bilde. Øynene vil følge linjer, og de er derfor nyttige for å trekke oppmerksomheten til betrakteren dit du vil ha den. Gjentagende geometriske former kan også skape en spennende dynamikk i komposisjonen. Noe annet du bør tenke på er å ha rett horisont i bildene dine. (Såfremt det ikke er et bevisst grep å unnlate dette.) Ellers kan betrakterne bli sjøsyke! I mange kameraer finnes hjelpelinjer i søkeren og på skjermen, noe som hjelper deg med å få til rett horisont. Som f.eks vist i eksempelet over med et slik rutenett.

Naturlige linje av skispor.
Foto: Kristin Folsland Olsen

Rydd opp

Når man tar bilder er man gjerne så konsentrert om hovedmotivet at man kan glemme detaljene eller helhetsinntrykket. Rydd opp i motivet ditt! Skal du ta et turportrett, sørg for at ikke uønskede elementer som f.eks. skistaver eller en grein er rett bak modellen slik at det ser ut som det vokser horn ut av hodet til vedkommende. Flytt stavene, flytt på deg selv for å få et annet perspektiv, eller ta et annet utsnitt for å unngå rot.

Turportrett.
Foto: Kristin Folsland Olsen

Å ha med elementer helt i forgrunnen kan skape mer dybde i bildet. Kryp ned på knærne og få med en fargerik blomst eller en rennende bekk i forgrunnen når du tar bilde av en fjellvandrer.

Noen fine myr-bomullsdotter i forgrunnen, speiling fra vannt og syklister i bakgrunnen. Slike motiv gir mer dybde i bildet.
Foto: Kristin Folsland Olsen

Lys

Å fotografere betyr «å male med lys». Både retningen og karakteren til lyset er av betydning. Tidlig og sent på dagen når sola står lavt på himmelen, er lyset mykt og varmt. Dette er flotte forhold for fotografering. Midt på dagen med høy sol, blir det sterke kontraster. Mørke deler av bildet kan bli for mørke, eller lyse deler kan bli helt utbrent. Å ha lyset i ryggen, altså at motivet blir belyst forfra, er enkelt å forholde seg til, ulempen er at bildene kan bli noe ”flate” og kjedelige. Pass på å unngå din egen skygge i bildet. Sidelys gir gjerne mer liv til motivet, ved at det dannes tydelige skygger. Fotografering i motlys gir store kontraster. I motlys kan du ta fine silhuetter eller leke med skygger. Det går også an å ta med sola i bildet. For å få stjerneeffekt med stråler ut fra sola bruker du en liten blender (høyt tall).

Et typisk eksempel på varmt og mykt lys når sola står lavt. Legg også merke til siluettene av fjellene i bakgrunnen, skyggene og kontrastene.
Foto: Kristin Folsland Olsen

Øvelse gjør mesterfotograf!

Som med det meste annet, er øvelse en forutsetning for å bli en god fotograf. Bli kjent med utstyret ditt slik at du vet hvor de ulike innstillingen er når du trenger dem, det skal «sitte i fingrene.» Har du det gøy med fotograferingen er du på god vei. Lek deg med kameraet, prøv deg frem med nye motiver og vinkler, og se mye på andres bilder. Det lærer du mye av. Finn ut hvorfor du liker noe ved et bilde og ta med deg lærdommen når du skal utvikle ditt eget billedspråk.

Viktigst av alt er kanskje å ha det morro og å være kreativ med gode venner på tur?
Foto: Kristin Folsland Olsen
Bruk av GoPro eller «Fisheye» objektiv kan gi en ganske kul effekt og mange morsomme perspektiv på ryggformasjoner eller når man vil gi litt ekstra oppmerksomhet til fart, høyde og spenning.
Foto: Kristin Folsland Olsen

Presentasjon

Når du skal vise frem bilder, vær kritisk til hva du viser frem. En viktig del av etterarbeidet med bilder er å velge ut bilder til å fortelle den historien du ønsker. Pass på å få med både detaljbilder, portretter, aktivitetsbilder og store oversiktsbilder – det skaper en god dynamikk i fortellingen.

Instagram

Sosiale medier er en fin måte å hente inspirasjon, og å vise frem bildene dine.

Følg inspirerende fotografer og turfolk. Du kan jo begynne med forfatteren av denne artikkelen!

https://www.instagram.com/p/B58jgoaFkjn/

Håndtering av Hypotermi

I situasjoner der man møter utfordringer knytt til nedkjølte pasienter, er det viktig å ha litt kunnskap om de viktigste prinsippene for hvordan man skal håndtere dette. Dette er like aktuelt for oss privat, når vi ferdes i vinterfjellet som for profesjonelle redningstjenester og guider.

Les mer »

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.

For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte.

Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Les mer »

Trening for langtur og ekspedisjon

En reell utfordring på ekspedisjoner er at enkelte ikke er i god nok form til å gjennomføre den planlagte ekspedisjonen. Generelt sett kan man si at man ikke kan bli i for god form. Jo bedre form man er i, jo bedre blir opplevelsen av turen.

Les mer »

Vintereventyr i bakgården

Når en bor på Svalbard, i Longyearbyen – da er bakgården litt annerledes en i en annen by. Rett utenfor byen er det villmark og urørt natur, noe som gjør konseptet med nærturer noe mer eksotisk.

Les mer »

Reperasjoner og rep-kit

Å ta med et reparasjonssett kan være ganske nyttig selv om du ikke skal på en veldig lang ekspedisjon. Det handler om å være forberedt på alle situasjoner som kan oppstå.

Les mer »