fbpx

Levegg til telt vinterstid

Skal man bygge levegg på vinteren, eller ikke? Dette er et spørsmål som jevnlig dukker opp. Her skal vi prøve å gi deg svar på noen av de tingene du lurer på. I tillegg kommer vi med et tips til deg som mest sannsynlig aldri vil sette opp en levegg.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Christian Iversen Styve

Eventyrer, polarguide og fotograf

«Prøv deg frem med forskjellig avstand, men jeg kan avsløre at når avstanden til teltet er omtrent lik høyden på veggen, så har det fungert veldig bra for min del.»

Hvorfor skal man bygge levegg?

Har du et skikkelig godt vintertelt, så tåler det stort sett det meste naturen er villig til å kaste mot deg. Så hvorfor bygger man levegg da? Jeg bygger sjelden levegg på tur, men i noen tilfeller kan det være lurt, og det handler litt om å være føre var. På lange turer som går over flere uker, så krever det alt for mye energi å sette opp en levegg hver dag, i tilfelle været skulle bli ille. Da har vi gjerne tilgang på værmeldinger, så da setter vi kun opp vegger om det er meldt veldig mye vind. Spesielt om det er meldt 20-25 m/s, eller mer.

Det er to hovedgrunner til dette. For å beskytte teltet mot stor slitasje i kraftig vind, og for å redusere blafringen i teltet, som igjen kan bidra til bedre søvn. Bygger man muren godt, kan den redusere belastningen på teltet betraktelig. Dette gjelder både belastningen på teltduken og belastningen på bardunene ikke minst. 

Bardunene har en tendens til å gi etter før duken gjør det. Har fortsatt tilgode å se en teltduk revne pga kraftig vind. Det er også en fin måte å få varmen i kroppen på en kald vinterkveld. Det tar ikke så lang tid heller, og er stort sett verdt det ekstra slitet med å få den på plass. 

Hvor stor skal leveggen være? Hvor langt unna teltet skal den stå?

Levegg, eller snømur kan definitivt være veldig bra å ha når været herjer som verst. Bygger du den riktig kan den også bidra til noe bedre nattesøvn. Poenget med en levegg er å ta vekk så mye som mulig av vinden som blåser direkte på teltet. Men hvor skal den plasseres? Og hvor bred skal den være?

Veggen bør i alle fall ikke stå for nærme teltet. Det vil føre til at snøen som naturlig fokker seg bak veggen, vil samle seg på teltveggen nærmest leveggen. I tillegg er det risiko for at leveggen kan velte over teltet. Prøv deg frem med forskjellig avstand, men jeg kan avsløre at når avstanden til teltet er omtrent lik høyden på veggen, så har det fungert veldig bra for min del. Så slipper du at det bygger seg opp store mengder med snø i enden av teltet. Eller at veggen raser over teltet, om den skulle kollapse.

Når det kommer til riktig bredde, så er min mening at den ikke bør være noe særlig bredere enn teltet. Grunnen til dette er litt i samme sjanger som hvor nærme den skal være. Er den for bred har det en tendens til å samle seg mye snø langs siden av teltet. Er den omtrent like bred som teltet, så vil vinden transportere vekk den snøen. Hvis det både blåser og snør kraftig, så er det utrolig hvor mye snø som kan samle seg over tid. Grunnen til at du vil unngå at snøen samler seg, er rett og slett fordi du da slipper å gå ut av teltet ved jevne mellomrom for å fjerne snøen som legger seg på teltet. Er det kaldt og vindfullt er det klart bedre å ta seg en rolig hviledag i posen.

Tips til deg som helst vil slippe å bygge levegg

Et godt tips til deg som ønsker så stabilt telt som mulig, uten å bygge levegg kan prøve dette tipset. En stor andel av dagens vintertelt har mulighet til å ha to stenger i hver stangkanal. Dette øker stabiliteten på teltet betraktelig. Sjekk med teltprodusenten om dette er mulig på teltet du har, eller teltet du tenker å kjøpe. Personlig bruker jeg doble stenger i de to kanalene som er plassert nærmest vindretningen. På lange turer hadde jeg hatt med ekstra teltstenger uansett, så jeg kan like gjerne bruke de framfor at de bare ligger i pulken.  

Er du stort sett på tur når vinden holder seg under 15-20 m/s, så ville jeg ikke tenkt så veldig på å bygge levegg egentlig. Dagens vintertelt tåler masse juling, så ikke bruk tid på å bekymre deg for at teltet skal kollapse. Det kan likevel være god trening å øve seg på å bygge en levegg. Så er man godt forberedt om man virkelig trenger levegg en dag.

Her er det mer enn nok plass til to stenger i samme kanal.
Foto: Christian Iversen Styve

Det viktigste å huske på når du bygger levegg

Grundig forarbeid er som kjent viktig med det meste. Bruker du litt tid på å sette opp leveggen, er sjansen mye større for at den står til dagen etter. Eventuelt enda lenger om det er nødvendig.

Riktig bredde og avstand til teltet er kanskje det som er det viktigste. Også med tanke på at den kan velte inn mot teltet i sterk vind.

Pulken kan du plassere på enden av teltet på motsatt side av der du bygger levegg. Så samler ikke den masse snø heller.

  • Lag solide blokker med snø, bruk spaden din til å forme rektangulære blokker.
  • Lag den gjerne tjukkere i bunn og et lite stykke oppover for å få et solid fundament.
  • Plasser leveggen omtrent like langt unna teltet som den planlagte høyden på veggen.
  • Bygg den like bred som teltet, ikke bredere.
  • Pass på at du ikke bygger veggen over teltpluggene. Kan fort bli mye ekstra graving når du skal videre.

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»?

Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser.
Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »

Hvordan kle seg for å være ute?

Kle deg etter 3-lags prinsippet: Ull innerst, mellomlag og et skall som beskytter mot vær og vind ytters. Lag på lag prinsippet gir den mest effektive påkledningen. Flere tynne lag med klær er varmere enn et tykt.

Les mer »

Guide til sliping av stålkanter!

Du kan vedlikeholde eller endre slipen på stålkantene dine om du vil ved hjelp av verktøy eller få noen til å slipe dem for deg på maskin. Kantslip er i aller høyeste grad avhengig av personlig preferanser. Men husk, det er gjerne en grunn til at de som har laget skien valgte nettopp den kantslipen som kommer fra fabrikk.

Les mer »

Montering av binding på fjellski

Om du skal montere binding på fjellski, så er det en rekke ting man bør være klar over.

For å hindre fuktskader på trekjernen, at skruer ikke skrur seg rundt i hullene eller at man monterer bindingen skjevt på – så er det best å la fagfolk gjøre jobben. De har vektøy, maler og kompetanse til å gjøre dette på en god måte.

Om du likevel velger å montere binding selv, må du være klar over at du kanskje ikke får garanti dekket på skien, og risikoen det innebærer om du gjør noe feil selv.

Les mer »

Guide til fjellskisko

Få ting er like ødeleggende for ski-opplevelser som dårlig skotøy.

Altså når foten sier «nei-takk» på grunn av gnagsår, fuktighet eller vondt. Sko må derfor prioriteres som en særs viktig del av ski-opplevelsen! Her er vår guide til fjellskisko.

Les mer »

Bytte -og fornye lim på feller

Limet på ski-feller lever dessverre ikke for evig. På et eller annet tidspunkt, så vil limet enten har blitt for gammelt eller rett og slett utslitt. Fellen derimot, blir egentlig bare bedre og bedre til den er utslitt, så om man erstatter det gamle limet, så har man gode feller i lang tid. Gammelt eller ødelagt lim kan byttes, enten med lim på tape/ark, eller med mer flytende tubelim. Vi forklarer hvordan.

Les mer »