fbpx

Mat på tur

Er du en av de som sliter med hva du skal ta med av mat på tur? Tom for kreative ideer og kanskje litt lei av frysetørket mat? Her er noen kreative tips og forhåpentligvis litt inspirasjon som kan hjelpe deg!

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tom for inspirasjon?

«Uten mat og drikke, duger helten ikke» – et sitat mange er kjent med. Og det er ikke så rart, for det er ganske mye sannhet i akkurat dette.

Å planlegge mat til tur kan være en skikkelig har nøtt å knekke. Spesielt på lengre turer, hvor vekt, tilberedningstid, vær og temperatur er noen av mange faktorer som kan spille inn på hvilken mat man bør ta med. Derfor ender vi ofte opp med å kjøpe Real Turmat eller tilsvarende ferdigmat til de fleste måltider. Og det er ingenting feil med det, for det er skikkelig bra mat. Men det kan dessverre bli litt dyrt i lengden, også er det noe vi har merket av vi kanskje går litt lei av.

Vi vet at man kan bli «mat-lei» og vi vet at det ikke alltid er like lett å finne inspirasjon til middag i en vanlig, travel hverdag. Og da kan det være desto mer utfordrende å finne motivasjon og inspirasjon til å planlegge god mat til turen. Derfor har vi samlet litt enkel inspirasjon til deg her!

God mat på tur!

Det krever ikke så mye ekstra å lage god mat til turen, og faktisk kan man enkelt slippe unna ved å tenke litt langsiktig. Om man f.eks har litt middagsrester til overs, så kan man vakuumpakke disse, legge det i fryseren og bare varme det i varmt vann på tur. Ikke dumt, hva?

Du vet gjerne i detalj hva du skal ha med av utstyr i sekken, eller pulken, men når det kommer til maten så stopper det for mange.

God mat og følelsen av litt «gourmet» på tur kan gi turen noen ekstra nivå, og virkelig sette en spiss på hele turopplevelsen. Og som en bonus, så smaker god mat enda bedre på tur!

Deilig mat på tur er undervurdert! Hvor mye hadde ikke dette fristet etter en lang og slitsom dag? Og sjekk presentasjonen av maten da! Verdig en hvilken som helst Michelin restaurant?

Foto: Christian Iversen Styve

Vær kreativ – søk inspirasjon

Om man vi ta steget opp som «mesterturkokk» så handler det etter vår efaring om å være litt kreativ, prøve seg fram og om å hente inspirasjon fra andre.

Om du har en skikkelig matglad turkokk i vennegjengen, så er det et supert sted å starte. Det er antakeligvis mye man kan lære av vedkommende. Og om man ikke har det, finnes det heldigvis artikler som denne, kurs, workshops og mye annen inspirasjon.

Her tar vi for oss noen tips til mat en kan ta med på vinterturen! Drar med på tur med pulk, så er det typisk en tur hvor man kan unne seg litt ekstra og ikke trenger å være alt for opptatt av vekt – noe vi kan like.

Det er viktig å kose seg på tur også, ikke bare hjemme.

Mengde mat

En gjennomsnittlig voksen forbrenner ca 4-5000 kCal i løpet av et døgn på tur. Det er derfor viktig å få i seg nok og næringsrik mat.

Pass på å ha med proteinrike matkilder, som kjøtt, egg og bønner. Brokkoli, gulrøtter, blomkål og kålrot er næringsrike grønnsaker, og i kombinasjon med løk og mais får man et smaksrikt måltid.

Tørket frukt egner seg veldig godt som dessert og snacks, og er også veldig godt i frokostgrøt.

Frokost

Frokost er kanskje det viktigste måltidet om dagen når man skal oppholde seg i fjellet over lengre tid, spesielt på vinteren. For om man får en solid frokost, så har man godt med «drivstoff» å brenne av fram til lunjs eller middag.

Forkosten er noe som faktisk er veldig enkelt å lage selv. En trenger absolutt ikke å kjøpe ferdige frokostblandinger, da det er noe man enkelt kan fikse selv. Dessuten inneholder slike ferdigblandinger ofte mye unødvendig sukker eller andre tilsetninger man ikke trenger.

Her er det kun kreativiteten som setter grenser. Vi er alle forskjellige, som igjen betyr at vi liker forskjellig mat, frukt, nøtter og snacks. Derfor er gjerne det beste å bare lage sin egen mix!

 • Prøv deg litt fram med tørr-mel og sukker for å finne en blanding som fungerer for deg.
 • Topp gjerne blandingen med kanel eller nøtter om du liker det.
 • Husk at du fint kan bytte ut både havregryn og müsli med f.eks din favoritt frokostblanding.
 • Du kan med fordel tilsette nøtter og tørket frukt for å sprite opp blandingen.

Blandingen blir ikke perfekt før du har funnet et blanding som passer helt til din smak, så ikke vær redd for å prøve deg fram.

Man trenger kun å tilsette kokende vann, og la blandingen hvile i 3-5min før du spiser.

Ved bruk at havregryn, så må man sikkert spe på med litt vann etterhvert, siden havregryn har en tendens til å tjukne en del. Man ønsker ikke «tapetlim» til frokost.

Her er et eksempel på en frokust du lett lager hjemme på kjøkkenet:

Deilig og veldig innbydene frokost, helt etter vår smak. Hvem vil vel ikke starte dagen med det her? Dette er en suksessoppskrift fra Christian Iversen Styve.
Foto: Christian Iversen Styve

Superfrokost

 • 50 g havregryn
 • 50 g Crüsli solfrokost, eller annen müsli som du liker
 • 10 – 20 g tørrmelk 
 • 10 – 20 g sukker
 • 20 tørka frukt
 • 10 g sukker

Lunsj

Om man faktisk trenger lunjs, eller ikke, kommer an å hvor lange dagsmarsjer man tanker å planlegge med. Lunsj er også individuelt, siden noen heller velger å småspise utover dagen istedenfor å ta lunsjpause. Det må man nesten finne ut av selv.

Bare husk at det er godt med litt skikkelig mat i løpet av en lang dag.

Man kan ikke bare gå på sjokolade og smågodt en hel dag, man trenger også skikkelig mat om turene blir litt mer krevende. Og på vinteren er det kanskje spesielt godt med noe varmt til mat i lunsjen.

Vi er spesielt glad i litt varm suppe, med knekkebrød, hvitost og kanskje litt spekepølse. Alternativt kan man også erstatte knekkebrødet med klassikeren polarbrød.

På pulktur om vinteren, så kan man unne seg litt ekstra luksus. Hva med en deilig og rask toast? Suppe eller gryte til lunsj er uansett en vinner.
Foto: Christian Iversen Styve

Lunsjtoast


Smør skivene med smør. Smøret skal på utsiden av sandwichen.
Smør chevre på innsiden av sandwichen og legg over fiken i skiver, rikelig med honning og timian.
Topp med Fjordskinke før du lukker sandwichen og steker den i panna med lokk på.

 • Smør
 • Chevre
 • Fjordskinke fra Stranda
 • Fiken
 • Honning
 • Timian

Vekt

Når man skal bære sekk og pakke mat for flere dager, så må man gjerne være selektiv. Fersk mat inneholder mye vann, og blir fort tungt.

Mat som er fin å ta med på tur – men som veier lite

 • Toro eller pose-suppe og/eller gryterett
 • Pulverdrikke (brustablett, kaffe, toddy, kakao og te)
 • Risengrynsgrøt m/tørrmelk, sukker og kanel
 • Ferdigblandet tørr-mix (Pannekaker, lapper, vaffler)
 • Tørket kjøtt/fisk
 • Havregryn m/tørrmelk og tilbehør
 • Tørket frukt
 • Frysetørket mat (F.eks Real Turmat)

Middag

Det mest vanlige her er jo å falle for fristelsen, ta snarveien, og kjøpe frysetørket middag sånn som de aller fleste gjør. Inkludert oss selv! Men det er fullt mulig å gjøre middagen litt mer lukseriøs og innbydende enn det.

På vinterturer med pulk er det et veldig hot tips å lage ferdig middag på forhånd. Dette pakkes så i vakvuum-poser som tåler å kokes, så har man en hjemmelaget «Fjordland» middag som enkelt varmes opp i en kjele med oppkokt vann.

Det letteste er å lage en gryte som kan puttes i én enkelt pose, men hvem takker vel nei til taco-gryte eller biffgryte med hjemmelaget potetstappe og soppstuing på fredagen, selv om man er på tur!?

Hjemmelaget favoritt-gryte i vakuumpose! På vintertur med pulk er det lov å unne seg litt luksus.
Foto: Christian Iversen Styve

Dette krever selvsagt litt mer tid og egeninnsats enn ferdig frysetørket middag, men kan være noe man unner seg i ny og ne om man har tid og lyst. Og tro oss, det er definitivt verdt å ta med et par slike måltid på lengre turer!

På pulktur om vinteren, så kan man unne seg litt ekstra luksus. Så da går det an med ferdiglaget mat i vakuumpakke, som enkelt kan varmes opp. Suppe eller gryte til lunsj er uansett en vinner.
Foto: Christian Iversen Styve

Skjær biffkjøtt i store strimler (0,5 x 6 cm). Brun kjøttet i små porsjoner sammen med løk i en varm stekepanne med smør. 

Ha kjøttet i en gryte sammen med sjampinjong. Krydre med salt og pepper. Tilsett tomatpuré, kraft og crème fraîche, og la det småkoke noen minutter til gryten har en fin konsistens. Smak eventuelt til med salt og pepper. Pynt gjerne med finhakket persille.

Middagsgryte (Biff Stroganoff

 • 800 g biffkjøtt i strimler
 • 1,5 stk finhakket løk
 • 2 ss smør til bruning
 • 200 g frisk sjampinjong i båter
 • 1 ts salt
 • 0,5 ts pepper
 • 2 ss tomatpuré
 • 1 dl kjøttkraft (1 dl vann og en buljongterning)
 • 2 dl crème fraîche orginal, 35 %
 • Hjemmelaget potetmos i egen vakuum-pose

Snacks

Det er veldig store inviduelle forskjeller på hva folk liker å ta med seg av snacks, så vår anbefaling er å ta med du selv liker. Men vi tenkte å si litt om hva vi liker å ta med på både korte – og lange turer.

En ting vår eminente polarguide, ambassadør og ekstpert Christian Iversen Styve er veldig glad i er nemlig kveldsmat:

Ein ting eg er blitt veldig glad i er å ha det eg kaller for kveldsmat. Gjerne salte kjeks, eller knekkebrød, smør, spekepølse og ost. Dette har eg gjerne lett tilgjengelig slik at eg kan ete det som eit lite måltid før middag også.

Av og til er det slik at det kan dukke opp ting du må, eller burde gjere som fører til at middagen blir seinare enn forventa. Då er det utruleg deilig å ha litt lett tilgjengelig mat, som bidrar til at du ikkje går heilt på felgen fordi middagen blir utsatt, eller tar litt lenger tid enn vanleg.

Spesielt på langtur vinterstid er det svært viktig å ta vare på kroppen og ikkje slurve med inntak av kalorier. Eg har sett veldig mange gå heilt totalt i kjellaren fordi dei slurva med inntak av mat dagen før.
Christian Iversen Styve

Eventyrer, polarguide og fotograf

Selv om man kanskje føler seg fristet til å droppe middagen en dag, fordi matlysten ikke er helt på topp, så vil vi fraråde deg å la deg friste til å gjøre det!

Annen snacks som kan være greit å ha med, og som kan spises jevnt og trugg gjennom hele dagen:

 • Sjokolade, 150-200g per dag. (På lengre og krevende turer)
 • Nøtter, 60g per dag.
 • Tørket frukt, 50-60g per dag. Tørket mango er skikkelig digg!
 • Et lite utvalg av kjeks (og kanskje ost). Mest for kosen sin skyld. Men også digg til kaffe eller dessert etter middag.
 • Pringles eller saltstenger er helt suverent når saltsuget slår inn! Dessuten opprettholder man innholdet av salt. Det er viktig å kose seg!
Ost, kjeks, spekemat og frukt! Kanskje et lite glass vin også? Det er lov med kos og snacks på tur!
Foto: Christian Iversen Styve

Ikke glem kaffe!

Er du like avhengig av kaffe som oss? Ja da må man for all del ikke glemme god kaffe!

Kvern opp litt av favorittkaffen og pakk i pose/lufttett boks, ta med et sammenleggbart gjenbruksfilter og kanskje et par kaffefilter. Man kommer langt med det! Presskanne-kit til jetboil er heller ikke å forakte!

Ikke glem kaffen! Ferdig krevnet favoritt bønner og pittelitt utstyr, så får man fantastisk kaffe på tur!
Foto: Christian Iversen Styve

Husk på vintertur

På vinteren blir det kaldt. Tar du da med deg mat som fryser lett, kan det gå hardt utover tenner og fryse til is. Velge mat med lite væske i.

 • Smør er bedre enn olje – olje kan fryse.
 • Alltid som mange % ren sjokolade som mulig.
 • Kjør enkelt pålegg, som ikke fryser. Tuber er ikke lurt.
 • Knekkebrød/polarbrød er å foretrekke over brød.
 • Nøtter fremfor energi-/proteinbarer (de også blir steinhard).
 • Fettrikt kjøttpålegg som salami fryser ikke like lett som f.eks kokt skinke.

Husk på sommertur

På sommeren har man andre problemer enn på vinteren, som at ting smelter og blir fortere dårlig som følge av varme.

 • Polarbrød/knekkebrød fremfor brød (holder seg lengre)
 • Røkt og speket pålegg (salami, spekeskinke) fremfor kjøttpålegg som skinke o.l. som fort bedervet.
 • Velg pålegg fra romtemperatur i butikken.
 • Styr unna ferskvare-/kjølepålegg (ost, skinke, melk etc.)


Digitale verktøy til skituren

Når fjellet virker helt avblåst eller oppkjørt kan det fortsatt befinne seg perler med uberørt, silkemykt pudder innenfor rekkevidde! Følg godt med her, så kanskje du kan finne gull selv når der føles som om alt håp er ute.

Les mer »

8 grunner til å trene på kameratredning og ta et kurs

Kameratredning er en avgjørende ferdighet alle som beveger seg i skredterreng trenger. Du vil helst aldri få bruk for disse ferdighetene, men den gangen du trenger det bør det sitte i ryggmargen! Det viktigste målet er selvsagt å unngå å havne i et skred i første omgang, men om noe skulle skje, så er det viktig å vite nøyaktig hva man skal gjøre. Dette krever trening, trening og mer trening. I slike tilfeller teller hvert sekund. Et kurs og egentrening er derfor essensielt.

Les mer »

Å sove på en fjelltopp

Utsikten ser ut som et maleri. Store fjell som skyter opp fra fjorden, og flere forskjellige farger som kaster seg hen over himmelen. Jeg hadde uten tvil kunne trodd at dette ikke var ekte, hvis jeg hadde sett et bilde, når jeg satt hjemme i hagen i Danmark. Men heldigvis står jeg her nå. Den eneste lyden jeg kan høre, er lyden av vinden som suser rolig. Og ja, så selvfølgelig også Matias som holder på å kravle ut av teltet.

Les mer »

Turfotografering

Å forevige de magiske øyeblikkene med kamera kan tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen. Med innsatsvilje og enkle grep kan du bli en enda bedre fotograf. Her får du tips for å komme i gang.

Les mer »

Utstyrstips til Expedition Amundsen

Har du meldt deg på «verdens hardeste ekspedisjonsløp»?

Da bør du også vite en del om utstyr og forberedelser.
Expedition Amundsen kan være krevende. Faktisk så krevende at ganske mange bryter. Det kan derfor være greit å ha forberedt seg godt nok og at man har tatt gode valg når det kommer til utstyr.

Les mer »