fbpx

Ull er gull

I Norge, så kan det både sommer og vinter være svært varierende vær og temperaturer. Det er ikke uvanlig med temperatur som varierer fra 5 til 30 grader om sommeren, for eksempel. Med slike variasjoner, og tidvis krevende vær, så kan det være vanskelig å vite hvordan man skal kle seg. Det er derfor vi sier at "ull er gull". Ull er gull hele året rundt, fordi ull holder deg varm på vinteren, men det regulerer også temperaturen på sommeren. Det er rett og slett et super-materiale, og 1 milliard sauer kan tross alt ikke ta så feil.

Del artikkel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ull har fantastiske egenskaper

Sauer har sverget til ull i mange tusen år, og i dag har vi omtrent 1 milliard sauer på kloden. Dette er robuste og tilpasningsdyktige dyr, som gjennom evolusjonen har utviklet ull og dets fantastiske egenskaper.

Ull regulerer temperaturen. Altså, om det er for varmt så er det luftig nok til å sørge for at du ikke blir like klam som om du f.eks bruker bomull eller syntetiske materialer mot kroppen. Viktigst av alt, er kanskje at ull isolerer godt, selv når det blir vått – slik at du holder deg varm på kjølige dager. Ullet er dessuten veldig pustende, på grunn av firmrenes naturlige utforming.

Videre, så inneholder ull lanolin og er derfor naturlig lukthemmende, og naturlig bakteriehemmende. Dette betyr at ullet er til dels «selvrensende», og at svettelukt ikke setter seg så godt. En bonus med dette, er også at ull ikke trenger å vaskes så ofte. Som oftest, så holder det å bare lufte ullet godt. Noe som gjør ullplagg veldig godt egnet for lengre turer, eller for dem som vil ha et litt mer bærekraftig plagg.

Foto: Crister Næss

Merinoull er overlegent andre typer ull, og alternativer som bomull i forhold til varme og vekt. Ull fungerer som en temperaturregulator, og vil beskytte kroppen din i både varmt og kaldt vær. Ulet er også til en viss grad vannresistent, så lett regn, snø og flekker vil legge seg på overflaten eller renne av finere kvaliteter av stoffet.

Ullplagg holder seg gjerne også bedre over tid. De er lettere å holde rene og rynkefrie. Dessuten trenger du ikke å vake ullplaggene så ofte, noe som sparer miljøet.

Visste du at ull også er naturlig flammehemmende? Hvis du får glør eller flammer på ullet, vil det bare så vidt ulme og bli svidd, men tar ikke fyr – noe som er veldig praktisk når man fyrer bål!

Aleksander Gamme intervjuer sauemamma for å få litt bedre innsikt i ullens egenskaper. Hvorfor har sauer sverget til ull i over 6000 år?

Foto: Anders Møller Vestergård

Sauen stammer tilbake til 6000 år før vår tidsregning, og selv om den ikke anses for å være veldig smart, så stoler vi på at de 1 millard sauene som lever på kloden. De har tross alt valgt ull som påkledning i mange tusen år av en grunn….

Ikke ty til bomull som innerste lag, da bomull holder på fukten og tørker sakte!

Hvordan kle seg for tur?

Kjenner du til 3-lags prinsippet? Neivel. Da må du lese mer om hvordan du skal kle deg for turer i fjellet her!

Perfekte plagg for ustabilt vær = perfekte plagg for tur

Ullplagg er varme, men kan samtidig være tynne, lette, luftige og utrolig myke. Plagg som er laget i merinoull og av naturlige materialer er snille mot huden, og inneholder heller ikke stoffer som kan virke irriterende eller er skadelig for mennesker.

Ullens naturlige og fantastiske egenskaper vil alltid holde deg varm. Selv om du blir våt, svett eller kald – så isolerer ullet likevel veldig godt. I tillegg reguleres temperaturen slik at du er varm i kulden og avkjølt i varmen. De trenger heller ikke å vaskes, og lukter ikke selv etter mange dager på tur.

Foto: Crister Næss

Dette gjør ullplagg til de perfekte og mest naturlige plaggene i turgarderoben. Og finner du et fint, god ullplagg med tidløst design – ja da kan du pensjonere alle andre basisplagg. For med et par ulkl-teskjorter og et par langermede ullskjorter, så har du alt du trenger. Ekstremt allsidige plagg, som ikke lukter og er myke mot huden. Perfekt under skjorta på jobb, under en casual dress, til hverdags eller når du trener på gymmet. Og du trenger ikke vaske de etter hver bruk en gang!

Foto: Crister Næss

Og vet du hva? Den beste bonusen av alt, er at du kan ha disse plaggene lenge. Da bidrar du til mindre forbruk, færre vask av plaggene dine og et mindre og mer miljøvennlig fotavtrykk. Deilig!

Ullplagg passer pefekt til en aktiv livsstil, på norgesferie, på tur eller for aktive familier med hund. Og skal du på lengre turer i skog, fjell og mark – ja da er du nesten nødt til å ha noen ullplagg!

Ull på varme dager og til trening?

Ull er gull – også på løpetur og til trening!

Foto: Anders Møller Vestergård

Ull er perfekt, også på de varme dagene. Litt rart og varmt, tenker du kanskje? Men slik er det altså ikke.

Ei ull-tskjorte er perfekt på de varme dagene. Når du er aktiv, trener eller tar en løpetur i fjellet. Er du litt aktiv, så blir du også fort litt svett, og da blir bomullskkjorta fort kald om det kommer et vinkast eller sola går ned. Men ullet, det holder deg varm uansett.

Ull er også perfekt under genseren på kveldene, hele året, både til hverdags og fest.

Ei t-skjorte av ull er dessuten en favoritt til trening, tur og løpeturer i fjellet. Stoffet er mykt, isolerer selv når man er svett og regulerer temperaturen slik at man ikke blir overopphetet. Ei tynn ullskjorte tørker også ganske fort, og stinker ikke svette etterpå.

Foto: Anders Møller Vestergård

Voksing av skifeller

Varmvoksing av skifeller er trikset du ikke visste om, men som du burde vite om! Det er nemlig ikke bare skiene dine som kan glides, det kan nemlig også fellen – og vil lover at du vil få en helt ny opplevelse av både fellen og topptur!

Les mer »

7 tips til å finne en trygg rute opp fjellet

Her får du noen enkle, konkrete og gode tips til hvordan du kan jobbe i felt for å finne trygge ruter opp på fjellet. Det er ikke alltid enkelt, men er strengt nødvendig for å holde seg trygg og for å få god skikjøring. Det viktigste er uansett at det kommer flere skidager, og at man kommer seg trygt hjem igjen.

Les mer »

Mat på tur

Er du en av de som sliter med hva du skal ta med av mat på tur?
Tom for kreative ideer og kanskje litt lei av frysetørket mat?
Her er noen kreative tips og forhåpentligvis litt inspirasjon som kan hjelpe deg!

Les mer »

Guide til sliping av stålkanter!

Du kan vedlikeholde eller endre slipen på stålkantene dine om du vil ved hjelp av verktøy eller få noen til å slipe dem for deg på maskin. Kantslip er i aller høyeste grad avhengig av personlig preferanser. Men husk, det er gjerne en grunn til at de som har laget skien valgte nettopp den kantslipen som kommer fra fabrikk.

Les mer »