Hvordan velge rett fell? Hvordan behandle dem? Og hvilken kvalitet skal man velge?

 

Kortfell eller langfell?

Kortfellen bør stort sett være med uansett hvilken tur man går på fjellski. Man kan gjerne ha to ulike typer med seg også. En slik fell er best til lange turer, trekking av pulk og når man vil være garantert feste uten å bruke tid på smøring av ski. Brukes primært til bevegelse i flatt og moderat terreng, men kan fint brukes i motbakke også.

Langfell brukes når man går i motbakke. Når man vil ha maksimalt feste og skal tilbakelegge høydemeter. Ofte brukes langfell til toppturer eller når man trekker pulk i bratt motbakke.

X-Skin kortfell:

Egner seg ypperlig til fjellski. Som standard bør det følge med minst et par kortfell til alle Åsnes fjellski.
Kortfell er overlegent ved at de krever lite vedlikehold. Ved bruk av kortfell får man solid feste under skien, uansett forhold. Samtidig ivaretar man mye av gliden fordi kortfellen ligger i festesonen på skien.

Kortfell utmerker seg spesielt i dyp snø, om man skal trekke pulk eller vil ha garantert feste uansett forhold. Noen velger også å feste dem permanent under skien, spesielt på ekspedisjoner. Den kan også gi trygghet til dem som vil bremse litt mer i nedkjøring.

Kortfell fra Åsnes har etterhvert blitt standarden for alle å leve opp til. Våre feller lages av Colltex og Pomoca, de største og flinkeste på feller i verden. Vi har også ulike kvaliteter, som spenner seg fra solid Nylon til Mohair og Race-kvalitet.

Våre inserts og vår fellelås er kvalitetssikret gjennom årevis med hardt bruk og testing. Den iser ikke og er den tryggeste og beste løsningen på markedet.

Access Skin (tilkomstfell):

Fellefeste (Skinlock) til toppturski er noe du bare finner på Åsnes sine ski. Dette er unikt for oss og våre ski.
Våre tilkomstfeller er rett og slett laget som kortfeller for toppturski. De egner seg til å gå lange innmarsjer hvor man vil ha god glid, til korte toppturer fra skiheisen eller som et lettere og kompakt alternativ til en vanlig langfell.
Tilkomstfellen tar veldig liten plass, og passer i innerlomma. Derfor er det ingen unnskyldning for å ikke ta dem med når kjører i skianlegg. Husk også skredutstyr om du skal legge ut på topptur i skredterreng.

Langfell:

«Det er i motbakke det går oppover» – og det er tilfellet for langfeller også. Lange feller gir mer frikjson og mer feste, noe som egner seg spesielt godt når man skal gå bratt oppover. Langfell anbefales i utgangspunktet ikke til flatere terreng, med mindre spesielle situasjoner krever det.

Mohair eller Nylonfell?

Kort fortalt gir Mohair bedre glid enn Nylon.
Velg gjerne Nylon om du skal slite mye på dem, skal på ekspedisjon eller kjører mye nedoverbakke med feller på.
Om fokus ligger på god glid skal du velge Mohair.
Ofte velger de fleste å anskaffe et par Nylon feller og eventuelt et par nummer to med Mohair. Gjerne velges det en smalere mohairfell, for mest mulig glid.

Mohair (God glid):

Mohairfeller er laget av naturlige fibre, noe som gir god glid og fantastiske egenskaper på tørt og kaldt føre. Mohair og Race fellene våre gir veldig god glid. På den andre siden trekker de naturlige fibrene i Mohair litt mer fukt og slites litt fortere enn kunstfiber. Vi anbefaler å bruke godt med fellevoks eller impregnering på Mohair feller.
Race-fellen er også laget av 100% Mohair, men har kortere fibre og mindre friksjon. Dette gir fantastisk glid, men mindre slitetstyrke.

Nylon – kunstfiber (spikerfeste og slitestyrke):

Nylonfellen er laget av kunstfiber, noe som gir mer slitestyrke og en fell som trekker opp mindre fukt. Derfor egner slike feller seg til hard bruk og i fuktige forhold. Nylonfeller gir også spikerfeste på de aller fleste forhold, men glir ikke fullt så bra som en Mohair fell gjør.

Mix-fell:

Det finnes også blandingsfell, hvor det er mest vanlig med 70% Mohair og 30% Nylon. Disse fellene kombinerer ofte det beste fra begge kvalitetene, ved å forsøke å ivareta så mye glid som mulig med mye Mohair, men samtidig blande inn Nylon før økt slitestyrke og mindre vannopptak.

Behandling av feller:

En fell er som en god vin. Den blir bare bedre og bedre, inntil den blir helt ødelagt. Det vil si, fellen blir bedre når den er «gått litt inn» slik at fibrene er slitt litt ned og passer den som bruker den. Om man behandler fellen godt, kan man fint ha en trofast fell i mange år.
Unngå smuss, skitt og støv i limet, og heng dem opp til tørk i romtemperatur.

 

Impregning/voksing:

Vi liker å si at fellevoks er det samme som «turglede i lommeformat». Ingen liker klabbing under skiene, så det burde være en selvfølge å ta med seg fellevoks på tur. Vi anbefaler å vokse fellene godt, og at man tar med seg fellevoks på lengre turer. Dette gjør man for å unngå at fellen trekker fuktighet og på grunn av dette klabber.
Vi anbefaler først og fremst voks, da den sitter bedre i fellen over lengre tid. Men man kan også bruke ulike typer impregnering, men da må man være klar over at dette slites av fortere.

 

Oppbevaring:

Feller skal oppbevares tørt, mørkt og i normal romtemperatur. Det er ingen grunn til å fryse ned feller.
Det viktigste med feller er at de får tørket skikkelig etter bruk, og dette skal IKKE gjøres på baderomsgulv eller nær varmekilder. En fell tørker best ved å bli hengt opp, ganske likt slik du henger opp sokker og vanlige klær til tørk – i romtemperatur. Etter tørk kan fellen legges sammen med limflatene mot hverandre og oppbevares i medfølgende pose.
Om du opplever veldig «klissete og seig» lim, så er det stor sannsynlighet for at fellen har vært i kontakt med for mye varme.

Enkle tips som kan forhindre en del problemer:

1. Husk å tørke fellene om de er våt. Det skal gjøres i romtemperatur, aldri på baderomsgulv eller i nærheten av andre varmekilder.

2. Om fellene blir utsatt for raske temperaturendringer og rives fra hverandre etterpå, så kan det skade fellene. Det beste er å montere på fellene før man drar ut, eller at man har hatt fellene på innsiden av jakka i jakkelomma til man skal montere fellene på skiene. Om du tar sammelagte feller med deg direkte fra varmen på hytta og ut i kulda også river de fra hverandre, så kan det oppstå trøbbel.

3. Bruk av fellevoks beskytter fellene mot både opptak av vann og slitasje. Det betyr mindre klabbing, bedre glid og feller som varer lengre.

4. Når man monterer kortfellen på skiene, så bør man sørge for at de sitter skikkelig i fellelåsen og ligger helt plant med skien før du limer på resten av fellen.

5. Unngå å «nappe» kortfellen ut av festet skikkelig fort og hard. Det kan forårsake at fellebeskytteren (den blå plasten) brekker i bakkant. Det skal dog veldig mye kraft og uforsiktighet til for å få dette til.

6. Fellen er retningsbestemt. Det vil si at hårene i fellen og måten fellene er konstruert på er beregnet til å gå framover, ikke bakover. Om man rygger og går mye bakover med feller på skiene kan limet løsne eller fellen vri seg. Det sliter også veldig mye mer på fibrene og fellen generelt om den brukes motsatt vei enn det den er tiltenkt.

Tilbehør til feller:

Kortfeller:

Access Skins:

Lange feller:

Langfell til topptur: