fbpx

Hvordan velge rett fell? Hvordan behandle dem? Og hvilken kvalitet skal man velge?

 

Slitestyrke og bruksegenskaper

 

100% mohair Mix Nylon
Enestående glidegenskaper Gode festeegenskaper Egner seg godt på kaldt føre Kombinerer mohairets enestående gli- og festeegenskaper med slite-styrken i det syntetiske materialet Det mest slitesterke materialet Gode gli- og festeegenskaper Ypperlig på våt snø
Levetid: Ca 80.000 m Levetid: Ca 120.000 m Levetid: Ca 150.000 m

 

 Tallene på levetid er oppgitt av leverandørene som produserer materialet vi bruker i våre feller (Colltex og Pomoca). Tallene som er gitt oss er basert på gåing i flatt terreng eller ved bruk utelukkende til å gå oppover.

 

Gode råd

 

Fjern eventuell skismurning før fellen festes til sålen. Skismurning kan lett feste seg til limet og forringe limegenskapene. Særlig skismurning som inneholder teflon, fluor, silicon eller lignende, kan skape slike problemer.

 

Viktig – oppbevaring av feller:

 

Etter bruk skal alltid fellene legges sammen med limsidene mot hverandre. De fleste av fellene vi distribuerer kommer levert uten et slikt nett, noe som da betyr at produsenten mener at det er trygt å oppbevare fellene limt sammen.

Fellene må legges sammen før tørking og de må aldri rulles sammen. La fellene tørke i romtemperatur. Beskytt fellene mot sollys og sterk varme da dette kan skade limet. Bruk ikke løsemiddel på fellene. Når limflatene blir smussige, rengjøres de med skrape og tørkes i 2-3 timer. Om nødvendig påføres et tynt lag med nytt lim med spatel. Limet må tørke i 6-10 timer. En ny teknikk er å fjerne det gamle limet ved hjelp av en spesiell elektrisk varmeskrape og varme inn nytt lim fra rull (spør din forhandler). I streng kulde kan du få problemer med å legge skifellene på. Sørg for at skiene og fellene er rene og frie fra is og snø. Varm opp fellene innenfor jakken før de settes på kalde ski. Til tross for god slitestyrke, vil limflatene tæres over tid. Kontroller limflatene etter en tids bruk og i alle tilfeller i forkant av hver skisesong, påfør om nødvendig nytt lim. OBS! Prøv å unngå å ta og klemme på limsiden av fellen, da dette over tid vil medføre at lim – egenskapene forringes. Best resultat får du om du behandler dine feller kun med originalprodukter.

Mohair eller Nylonfell?

Kort fortalt gir Mohair bedre glid enn Nylon. Velg gjerne Nylon om du skal slite mye på dem, skal på ekspedisjon eller kjører mye nedoverbakke med feller på. Om fokus ligger på god glid skal du velge Mohair. Ofte velger de fleste å anskaffe et par Nylon feller og eventuelt et par nummer to med Mohair. Gjerne velges det en smalere mohairfell, for mest mulig glid.

Behandling av feller:

En fell er som en god vin. Den blir bare bedre og bedre, inntil den blir helt ødelagt. Det vil si, fellen blir bedre når den er «gått litt inn» slik at fibrene er slitt litt ned og passer den som bruker den. Om man behandler fellen godt, kan man fint ha en trofast fell i mange år. Unngå smuss, skitt og støv i limet, og heng dem opp til tørk i romtemperatur.

3 viktige huskeregler:

 

  1. Hold limet på fellen rent og fritt for smuss
  2. Tørk fellene etter bruk (i romtemperatur) – våte feller betyr problemer
  3. Voks fellen din, masse og ofte. Ta gjerne med en voks på tur slik at du kan behandle dem i felt. – Voks hindrer fuktopptak og klabbing!

 

Impregning/voksing:

Vi liker å si at fellevoks er det samme som «turglede i lommeformat». Ingen liker klabbing under skiene, så det burde være en selvfølge å ta med seg fellevoks på tur. Vi anbefaler å vokse fellene godt, og at man tar med seg fellevoks på lengre turer. Dette gjør man for å unngå at fellen trekker fuktighet og på grunn av dette klabber. Vi anbefaler først og fremst voks, da den sitter bedre i fellen over lengre tid. Men man kan også bruke ulike typer impregnering, men da må man være klar over at dette slites av fortere.

Oppbevaring:

Feller skal oppbevares tørt, mørkt og i normal romtemperatur. Det er ingen grunn til å fryse ned feller. Det viktigste med feller er at de får tørket skikkelig etter bruk, og dette skal IKKE gjøres på baderomsgulv eller nær varmekilder. En fell tørker best ved å bli hengt opp, ganske likt slik du henger opp sokker og vanlige klær til tørk – i romtemperatur. Etter tørk kan fellen legges sammen med limflatene mot hverandre og oppbevares i medfølgende pose. Om du opplever veldig «klissete og seig» lim, så er det stor sannsynlighet for at fellen har vært i kontakt med for mye varme.

 

Enkle tips som kan forhindre en del problemer:

 

1. Husk å tørke fellene om de er våt. Det skal gjøres i romtemperatur, aldri på baderomsgulv eller i nærheten av andre varmekilder.

2. Om fellene blir utsatt for raske temperaturendringer og rives fra hverandre etterpå, så kan det skade fellene. Det beste er å montere på fellene før man drar ut, eller at man har hatt fellene på innsiden av jakka i jakkelomma til man skal montere fellene på skiene. Om du tar sammelagte feller med deg direkte fra varmen på hytta og ut i kulda også river de fra hverandre, så kan det oppstå trøbbel.

3. Bruk av fellevoks beskytter fellene mot både opptak av vann og slitasje. Det betyr mindre klabbing, bedre glid og feller som varer lengre.

4. Når man monterer kortfellen på skiene, så bør man sørge for at de sitter skikkelig i fellelåsen og ligger helt plant med skien før du limer på resten av fellen.

5. Unngå å «nappe» kortfellen ut av festet skikkelig fort og hard. Det kan forårsake at fellebeskytteren (den blå plasten) brekker i bakkant. Det skal dog veldig mye kraft og uforsiktighet til for å få dette til. 6. Fellen er retningsbestemt. Det vil si at hårene i fellen og måten fellene er konstruert på er beregnet til å gå framover, ikke bakover. Om man rygger og går mye bakover med feller på skiene kan limet løsne eller fellen vri seg. Det sliter også veldig mye mer på fibrene og fellen generelt om den brukes motsatt vei enn det den er tiltenkt.

Tilbehør til feller:

Kortfeller:

Access Skins:

Lange feller:

Langfell til topptur: