FELLEVELGER

Hvordan velge rett fell til deg og ditt bruk?

 

Ting du bør tenke på når du velger din neste skifell

 – Noen myter som feller som må knuses!

 

Se for deg at solen bryter igjennom et tynt skydekke og skinner på fjelltoppene ved daggry. Den kalde og skarpe luften antyder at den dype nysnøen som kom natten i forveien er kald og lett. Du har tatt med deg vennegjengen og de er klare for å kjøre masse på ski og bestige mange fjell denne dagen.

Er det ikke da dumt om du tar fram gamle skifeller, fulle i skitt og lort og som er ihjelfrosne fordi de har ligget i bilen hele høsten? Kanskje er det på tide med nye skifeller?

Skifeller er sannsynligvis det mest undervurderte av alt skiutstyret du har. Tanken på å velge rett skifelle og behandlingen av dem kommer stort sett i andre rekke, etter de sexy og kritiske vurderingene knutt til ski, bindinger og de beste støvlene. Men er det ikke slik at skifellen din er litt mer kritisk enn som så? Faktisk så er skifellene det avgjørende kontaktpunktet mellom deg selv og snøen mesteparten av tiden du bruker på en topptur. Omtrentlig et sted mellom 70-90% av tiden du bruker på ski ved toppturer tilbringes gjerne med feller under skiene! Det er lite sannsynlig at du vil se en dedikert syklist sykle rundt med en kliss ny carbonsykkel, men med bøyde hjul og råtne dekk på vårens første sykkeltur, eller? Likevel ser vi dette hele tiden på toppturer og med skifeller. Vi kan til og med innrømme at vi selv har nedprioritert skifellen, og lidd oss igjennom langt flere skiturer enn vi egentlig vil innrømme.

Den sanne verdien av skifeller er bare en av mange misoppfatninger mange har om feller. Her er fem mer eller mindre vanlige oppfatninger om skifeller, og motbevis til disse oppfatningene. Vi har også samlet tips fra prøving og feiling i ekte snø, av ekte skikjørere og i ekte vær.

 

Myte # 1:

Nybegynnere skal alltid bruke 100% nylon feller

Denne myten flyter rundt på internett og har i mange år blitt en misoppfattet regel på grunn av generaliseringen «hvis du trenger grep, bruk Nylon – og hvis du vil gli, bruk Mohair».

Det har kanskje være spesielt mye rettet mot nybegynnere som trenger grep for å kompensere for manglende teknikk, og det har derfor være en «quick-fix» å si at Nylon er det riktige for alle nybegynnere. Men i etterpåklokskapens navn, så vil vi påstå at det er veldig få skikjørere der ute som har klaget om de likevel har brukt en mix fell med 70% mohair og 30% nylon.

Samme analogi har preget skibindinger: der man lenge hadde en teknisk bindende aksept til at bindinger skulle være blytunge og være utelukkende av metall for at de skulle tåle hard kjøring. Innovasjon, ny teknologi godkjenninger av lette bindinger viser nå at «den nye generasjonen bindinger» fungerer vel så bra ved hard kjøring, derfor har denne myten også blitt lagt litt til hvile.

Tenk på Nylon litt som tunge rammebindinger i skifellenes verden. I noen spesielle tilfeller er nylon det beste valget, men i de aller fleste tilfeller vil en mohairfell være det beste valget for effektivitet og suksess. En mix fell med 70/30 blanding eller en 100% mohairfell vil stort sett være tilstrekkelig for å gå opp selv de bratteste bakkene. For å få mest mulig ut av en ren mohairfell så må man kanskje finpusse teknikken litt og behandle fellen litt bedre, men det er neppe en ulempe i det lange løp. Enten man er nybegynner, erfaren eller en profesjonell fjellguide så vil bedre teknikk fungere mer effektivt i fjellet uavhengig av hvilken fell man har. Behandler man fellen skikkelig, så vil den også vare lengre, gi mer glede og fungere bedre – uavhengig av hvilken kvalitet den har.

Før vi snakker ned nylonfeller for mye, så er det viktig å påpeke at nylonfeller ikke er helt utdatert. Materiale er ekstremt holdbart og tar ikke opp fukt og vann på våte dager slik som en mohair fell gjør. Om du forsøker å gå med en klassisk nylonfell på en ski og en mohair fell på den andre skien, så vil du merke forskjellen på glid – det kan vi i hvert fall si. Det er få grunner til å ikke velge en mixfell i hvert fall.

 

Det finnes ET unntak:

 

Det finnes dog et unntak. Og det er den nye PROFibre® materialet til Colltex. Deres nye
fellemateriale, PROfibre©, har blitt utviklet slik at det har de samme egenskapene som mohair når det kommer til glid, tross at den er laget av syntetiske fibre. Syntetfibrene sikrer mindre fuktopptak og spikerfeste på is og skare. Dette er en veldig lette syntetiske feller med svært god glid og lang holdbarhet. Rett og slett en blanding av alt det beste innen feller, skal vi tro Colltex.

 

Myte # 2:
Fellen MÅ ha dekning fra kant til kant på pudderplankene

Før i tiden pleide ski å være smalere. Det kan gamle skikjørere og telemarksgenerasjonen relatere seg til. Nå som gjennomsnittlig bredde på en allround toppturski er rundt 100mm, får man langt flere kvadratcentimeter med fell som gir grep. Derfor MÅ man ikke nødvendigvis ha en heldekkende fell. En smalere fell gir bedre glid, men krever dog litt mer teknikk. Men trenger i hvert fall ikke å ha heldekkende fell helt ut på rocker tuppene, da disse sjelden er i kontakt med snøen uansett.

 

Myte # 3:
Alle skiprodusenter lager egne skifeller


Du vil kanskje ha et par rosa feller til å matche de rosa skiene dine? Eller kanskje et par grønne? Det er lett å skjønne at dette er vanskelig å motstå. Det mange kanskje ikke vet likevel, er at det er veldig, veldig stor sannsynlighet for at det er enten Colltex eller Pomoca som har laget akkurat de fellene som skimerket selger i matchende farger til skiene siden.

Veldig mange skimerker setter sitt navn og sin logo på feller fra en av de få store produsentene av feller. Selv om det ser bra ut og matcher skiene dine, så er det ikke sikkert at akkurat den kvaliteten på fell er riktig for deg og ditt bruk – så tenk over det, det kan være villedende. Hvorfor ikke kjøpe rett fra kilden? Pomoca og Colltex har et godt utvalg kvalitetfeller som passer til ulike bruk. Er du heldig, så kan du til og med få en fell som passer til flere par ski og ikke bare matcher et par ski. BONUS!

I disse dager er det hundevis av feller på markedet som er laget utelukkende for å matche en spesifikk skimodell og fargene til skimerker. Det er ikke enkelt å orientere i jungelen med hundrevis av feller med forskjellinge mønster, farger og logoer. Pomoca alene lager for eksempel feller for Dynafit, Jones, K2, Dynastar, Rossignol, Blizzard, Voile, Movement, Solomon, Faction og enda flere. Men det finnes en trøst, Pomoca og Colltex har gjort det enkelt og oversiktlig å finne rett felle i deres utvalg. Det er egnetlig bare noen få produsenter av feller der ute, hvor Pomoca og Colltex er de fremste ekspertene og største leverandørene.

 

TIPS

 

Når man skal kjøpe ny skifell bør prioriteringen være å velge skifelle og merke på fellen basert på limet, fellematerialet og deretter vurdere hvilke innfestninger i tupp og baktupp du foretrekker.

  • Limet til felleprodusentene er relativt likt, selv om det finnes noen få ulikheter. Det sikreste er å velge feller med et godt lim, ikke alle mulige andre fancy løsninger på heft.
  • Det som utgjør den aller største forskjellen er selve fellematerialet (nylon, mohair, mix og ulike kvaliteter) og hårene på fellen.
  • Behandlingen av fellen, som type voks og impregnering utgjør også en forskjell.
  • Matchende farge og riktig logo på fellen burde komme i aller, aller siste rekke.

 

Myte # 4

Skifellen varer like lenge som skioppsettet ditt

Feller er litt som dekk på bilen, sykkelen eller som sålene på skoene dine. Det er som med dekk som med feller slik at hvis du lar de forfalle og råtne så blir de dårlige og må byttes. Vanlig slitasje kommer man aldri unna, så man må belage seg på å bytte ut både dekk så vel som feller fordi de er utslitte.

Pengene det koster for en ny hårmatte med lim på baksiden kan kanskje virke overveldende, men hver dage ute i fjellet må jo kunne sies å være uvurderlig. Om man ser på skiutstyr som en helhet med ski, bindinger, støvler, staver og feller – så er nok fellen den rimeligste utgiften i regnestykket.
Om du bruker og behandler fellen din fint, så bør man klare å skvise ut ganske mange dager på ski før fellen er utslitt. Det er selvsagt litt avhengig av snøforholdene og bruket, men for de de kronene du bruker på en skifell vil være veldig små fordelt på hver dag du kan bruke fellen. Dessuten vil du unngå klabbing og veldig ubehagelige turer på grunn av en dårlig eller utslitt fell.

Spar deg selv mange kroner, mye hodebry og mange ubehageligheter ved å velge den riktige skifellen. Det vil bli verdt det om du verdsetter fine dager i fjellet. Er det verdt å slite på sandpapir oppover bakkene på en episk skidag når det finnes alternativer som får deg til å løpe opp fjellsidene som en gaselle for deretter å gi deg nok overskudd til å virkelig dra på ned igjen?

 

Slitestyrke og bruksegenskaper

 

100% mohair Mix Nylon
Enestående glidegenskaper Gode festeegenskaper Egner seg godt på kaldt føre Kombinerer mohairets enestående gli- og festeegenskaper med slite-styrken i det syntetiske materialet Det mest slitesterke materialet Gode gli- og festeegenskaper Ypperlig på våt snø
Levetid: Ca 80.000 m Levetid: Ca 120.000 m Levetid: Ca 150.000 m

 

Tallene på levetid er oppgitt av leverandørene som produserer materialet vi bruker i våre feller (Colltex og Pomoca). Tallene som er gitt oss er basert på gåing i flatt terreng eller ved bruk utelukkende til å gå oppover.

 

Kortfell eller langfell?

Kortfellen bør stort sett være med uansett hvilken tur man går på fjellski. Man kan gjerne ha to ulike typer med seg også. En slik fell er best til lange turer, trekking av pulk og når man vil være garantert feste uten å bruke tid på smøring av ski. Brukes primært til bevegelse i flatt og moderat terreng, men kan fint brukes i motbakke også. Langfell brukes når man går i motbakke. Når man vil ha maksimalt feste og skal tilbakelegge høydemeter. Ofte brukes langfell til toppturer eller når man trekker pulk i bratt motbakke.

 

X-Skin kortfell:

Egner seg ypperlig til fjellski. Som standard bør det følge med minst et par kortfell til alle Åsnes fjellski. Kortfell er overlegent ved at de krever lite vedlikehold. Ved bruk av kortfell får man solid feste under skien, uansett forhold. Samtidig ivaretar man mye av gliden fordi kortfellen ligger i festesonen på skien. Kortfell utmerker seg spesielt i dyp snø, om man skal trekke pulk eller vil ha garantert feste uansett forhold. Noen velger også å feste dem permanent under skien, spesielt på ekspedisjoner. Den kan også gi trygghet til dem som vil bremse litt mer i nedkjøring. Kortfell fra Åsnes har etterhvert blitt standarden for alle å leve opp til. Våre feller lages av Colltex og Pomoca, de største og flinkeste på feller i verden. Vi har også ulike kvaliteter, som spenner seg fra solid Nylon til Mohair og Race-kvalitet. Våre inserts og vår fellelås er kvalitetssikret gjennom årevis med hardt bruk og testing. Den iser ikke og er den tryggeste og beste løsningen på markedet.

 

Access Skin (tilkomstfell):

Fellefeste (Skinlock) til toppturski er noe du bare finner på Åsnes sine ski. Dette er unikt for oss og våre ski. Våre tilkomstfeller er rett og slett laget som kortfeller for toppturski. De egner seg til å gå lange innmarsjer hvor man vil ha god glid, til korte toppturer fra skiheisen eller som et lettere og kompakt alternativ til en vanlig langfell. Tilkomstfellen tar veldig liten plass, og passer i innerlomma. Derfor er det ingen unnskyldning for å ikke ta dem med når kjører i skianlegg. Husk også skredutstyr om du skal legge ut på topptur i skredterreng.

 

Langfell:

«Det er i motbakke det går oppover» – og det er tilfellet for langfeller også. Lange feller gir mer frikjson og mer feste, noe som egner seg spesielt godt når man skal gå bratt oppover. Langfell anbefales i utgangspunktet ikke til flatere terreng, med mindre spesielle situasjoner krever det.

 

Mohair eller Nylonfell?

Kort fortalt gir Mohair bedre glid enn Nylon. Velg gjerne Nylon om du skal slite mye på dem, skal på ekspedisjon eller kjører mye nedoverbakke med feller på. Om fokus ligger på god glid skal du velge Mohair. Ofte velger de fleste å anskaffe et par Nylon feller og eventuelt et par nummer to med Mohair. Gjerne velges det en smalere mohairfell, for mest mulig glid.

 

Mohair (god glid):

Mohairfeller er laget av naturlige fibre, noe som gir god glid og fantastiske egenskaper på tørt og kaldt føre. Mohair og Race fellene våre gir veldig god glid. På den andre siden trekker de naturlige fibrene i Mohair litt mer fukt og slites litt fortere enn kunstfiber. Vi anbefaler å bruke godt med fellevoks eller impregnering på Mohair feller. Race-fellen er også laget av 100% Mohair, men har kortere fibre og mindre friksjon. Dette gir fantastisk glid, men mindre slitetstyrke.

 

 

Nylon – kunstfiber (spikerfeste og slitestyrke):

Nylonfellen er laget av kunstfiber, noe som gir mer slitestyrke og en fell som trekker opp mindre fukt. Derfor egner slike feller seg til hard bruk og i fuktige forhold. Nylonfeller gir også spikerfeste på de aller fleste forhold, men glir ikke fullt så bra som en Mohair fell gjør.

Mix-fell:

Det finnes også blandingsfell, hvor det er mest vanlig med 70% Mohair og 30% Nylon. Disse fellene kombinerer ofte det beste fra begge kvalitetene, ved å forsøke å ivareta så mye glid som mulig med mye Mohair, men samtidig blande inn Nylon før økt slitestyrke og mindre vannopptak.