Hvordan velge rett toppturski?

Rando-Race ski:

Veldig lette og smale ski laget veldig spesifikt for randonée-konkurranser, eller på norsk – skibestigningskonkurranser. De er smale og korte (150-160cm), og så lette som overhodet mulig. Skiene har ofte midtbredde rundt 65 mm og veier rundt 800 g. Samtidig som skiene er korte og smale skal de tåle høye hastigheter og er derfor veldig stive og krever utøvere med gode skiferdigheter.

Lette toppturski:

Fortsatt veldig lett utstyr, men ikke på konkurranse-nivå. Skiene er gjerne litt bredere og lengre enn til konkurransebruk, samt litt mykere slik at de blir enklere å håndtere for skikjørere flest. Slike lette ski har ofte en midtbredde på 75-85 mm og veier som regel mellom 850-1400 g. Dette er ski er for dem som ønsker en så lett som mulig tur opp og går lengre turer i fjellet, gjerne med mange høydemeter eller lange innmarsjer. Lette toppturski kan også brukes som et til alternativ til trening med langrennski.

Middels lette allround randoski

I denne kategorien begynner man å vektlegge opp- og nedturen likt, dette er typiske allroundski som skal fungere bra på det meste av varierende føre, kjøre bra og samtidig være lette nok il lengre turer. Med midtbredde på 85-100 mm gir de nok flyt i løssnøen, har passelig bæreflate, men vil fortsatt være lette fra kant-til-kant og oppleves som lekne og stabile på hardere forhold og i preparerte løyper. Vekt ligger vanligvis på 1100-1900 g.

Pudder/Frikjøringsrettede toppturski

Mange vil nok si at de blir motivert til å gå på topptur er for å kjøre i løssnø og kjøre store linjer i store fjell. I slike forhold vil man gjerne ha litt bredere ski, mer fartsstabile ski og ofte større svingradius (20-30m). Slike ski kalles gjerne frikjøringsski, men i senere år har teknologi og utvikling også ført til at slike ski har blitt lette nok til turer fra skianlegg og kortere toppturer.

Pudderski (pupperplanker) kjennetegnes gjerne ved at de har rocker i tuppene, er enda bredere, har mykere tupper og gir bedre flyt . Dette er egentlig rene løssnøski men i nyere tid har man jobbet hardt for å få ned vekten slik at man skal kunne gå turer med slike ski også.
Det typiske for frikjøringski er en midtbredde på 100-120mm og bredere. Mest vanlig er frikjøringsrettede toppturski med midjemål på 105-110mm. På pudder/frikjøringsrettede  tioppturski varierer vekten mye, men du finner som oftest ski som veier mellom 1600-2200 g i denne kategorien.