Slik lagrer du skiutstyret etter sesongen

Lurer du på hva du bør gjøre med skiutstyret når du skal sette det bort for sommeren? Her gir Åsnes gjengen deg sine tips. Om du gjør disse tiltakene nå, så kan du være sikker på at starten på neste sesong blir bedre!

 

LES OGSÅ: Teknisk informasjon, montering og datablad, Spenn, Taper og rocker – hva er det og hva gjør det? 

 

Ski

Etter en lang sesong har ofte både sålen og kantene fått litt juling. Det lønner seg derfor å gå over skiene før du lagrer dem i boden for sommeren. Dette gjør at det blir mindre arbeid når du tar dem fram igjen til vinteren, og forhåpentligvis er skiene bedre og klar – i motsetning til om du kaster dem inn i boden uten litt fortjent kjærlighet.  

  • Gå over stålkantene med fil og bryne slik at de er skarpe. Fjern alt av rust og sørg for at kantene har riktig vinkel og ikke ser helt herpa ut. Du kan også bruke litt sykkelolje eller annen egnet olje på kantene for å forhindre rust i sesongen. Som oftest vil lagringsvoks beskytte kantene gjennom sommeren.
  • Bruk en stålsikling og eventuelt retningsbestemt bronsebørste på sålen for å jevne ut sår.
  • Deretter renser du skiene – enten med skirens eller med en myk glider som du sikler/skraper av mens den fortsatt er varm.
  • Så legger du på et lag med voks som du lar være på skiene over sommeren.
  • Vask til slutt av støv, sand og annet skit du har på skiene. På fjellski bør du også fjerne gammelt klister og smurning.
  • Fjellski trenger ikke å glides i festesonen.

  Det er egentlig litt det samme hvilken glidevoks du bruker. Men vi oppfordrer selvsagt til å unngå flourvoks, så brukt gjerne Swix CH 10 eller CH8. Vi bruker ofte CH7 (lilla) som en fin allroundvoks, som fungerer godt på mange forhold, så den kan fint gjøre jobben. Det viktigste er å legge på en voks slik at du beskytter sålen og unngår at den tørker helt ut. Om du ikke gjør dette før du setter bort skiene kreves det vesentlig mer arbeid for å få en bra såle igjen når skisesongen kommer. Hvis skiene ser skikkelig ille ut bør du levere de til full service på en sportsbutikk eller til et skiverksted, få kantslip, såleslip og be om å få de igjen med voksen liggende på.  

Bindinger

På alle bindinger i dag, bortsett fra på de aller letteste, er det en utløsermekanisme som gjør at støvlene løser ut fra bindingen ved fall eller ved store rotasjoner. Denne utløsermekanismen er fjærbelastet og justeres etter blant annet vekt, sålelengde og lengde på skikjøreren. Det kan lønne seg å skru ned fjærene når skiene ikke skal brukes på en stund. Dette er lurt for å være sikker på at ikke fjærene alltid står i maks spenn, blir slitt og svekket over tid. Man bør også sette typiske tech-bindinger i kjøremodus – av samme grunn, for å hindre at fjærene på tåbindingen står i spenn. Dette er egentlig noe alle kan bli flinkere til å gjøre når skiene ikke er i bruk. Alpinbindinger og andre bindinger med justering kan også med fordel tørkes av, slik at man får vekk sand og annet skitt, før man legger på litt ny grease der det trengs. Man kan lett se på bindinger hvor det har vært grease før.

Skisko og støvler

Om du har plastsko (randosko eller alpinsko) er det lurt å ta ut innerskoen og la de tørke skikkelig. Det er også lurt å gå over alle skruer, skru disse til og eventuelt legge på noen dråper «Lock-tite» slik at skruene ikke løsner igjen. I tillegg kan det være lurt å vaske rent skallet. Sett deretter innerstøvlene på plass igjen i skallet og stram spennene slik du har de når du kjører. Dette er noe du alltid bør gjøre med støvlene. Dette er viktig for at støvler skal få holde formen sin og ikke bli «slappe». Fjellskisko kan rengjøres, tørkes og settes inn med impregnering eller voks. Dette hindrer at skoen tørker ut og sprekker opp. Dessuten forlenger det levetiden til skoene vesentlig.  

Sender/mottager

Ta ut batteriene over sommeren! Bruk de i en hodelykt eller til noe annet nyttig. Gamle batterier kan eksplodere, lekke syre og ødelegge skredsøkeren din. Derfor bør du alltid ta disse ut. Man bør uansett sette i nye batterier i enheten når vinteren kommer igjen, slik at man er sikker på at man har nok batteri før man legger ut på tur. Sørg alltid for å ha over 80% batteri på sender/mottaker i sesong.  

Skifeller

Rens fellene, fjern skit og lort og la fellene tørke skikkelig i romtemperatur. Om det er nødvendig kan du gå over limet på fellene og fjerne gammel lyng og småstein fra du mishandlet fellene på siste vårskitur. Om limet ser for gale ut, så er det lurt å legge på friskt og nytt lim før du lagrer fellene for sommeren. Da er du klar med en gang du vil logge høydemeter igjen. Om du er veldig lur, så metter du fellen din godt med fellevoks før du legger vekk fellene også. Så har du sikret deg klabbefrie og superraske feller til den alltid så tunge sesongstarten. Mange feller kommer levert med et mellomleggs-nett. Dette er det stort sett ikke nødvendig å bruke i sesongen, men det kan være lurt å bruke dette til lagring av fellene – så unngår du med sikkerhet at fellene klistrer seg for godt sammen. Legg så fellene i sekken eller oppbevar dem i en mørk og ikke alt for varm bod.  

Sekk

Først og fremst er det lurt å tømme denne for søppel, gjenglemte matpakker og alt som ikke trenger å være der. Lapp eventuelle hull og vask av det verste av skitt. Om du har en dedikert topptursekk eller skisekk kan det lønne seg å la spade, søkestang, skredsøker,  førstehjelpsutstyr og annet utstyr som du MÅ ha i sekken liggende der over sommeren. Da har du kontroll på alt utstyret til snøen plutselig kommer igjen.  

Skiklær

Vask, lapp og impregner klærne. Gore-tex og andre klær med vantett membran puste bedre og tåle mer fuktighet om de er rene. Spør din lokale fagbutikk om råd om du er usikker på hvordan du vasker, lapper, fikser og impregnerer klærne. Om du vet at de ikke skal brukes gjennom sommeren putter du de i skisekken din sammen med det andre skiutstyret. Da har du alt på et sted.  

Reparasjoner

Ofte utsettes reperasjoner og annet mask i løpet av sesongen. På våren har man ofte tid til å ta tak i de småreperasjonene, justeringene eller å flytte bindingen. Ikke bare tenk på det, men gjør det nå, før du setter vekk utstyret, så sparer du deg selv for mye irritasjon neste sesong. Om du venter kommer du garantert ikke til å huske det før den første skituren neste høst/vinter. God sommer! Med vennlig hilsen oss i Åsnes!