Første uassisterte solokryssing av Balkhash innsjøen Kazakhstan

Vår gode venn William Byholt a.k.a @norwegian.explorer har nylig kommet hjem fra sin ekspedisjon til Kazakhstan. Etter 23 dager og 545kilomter har han nådd målet sitt om å bli den første i verden til å krysse Balkhash innsjøen, uten etterforsyninger og noen form for støtte. Les hans oppsummering fra turen her:

Hei!

Da har jeg endelig kommet meg tilbake til Oslo, og begynt å fordøye alle inntrykkene etter en veldig opplevelsesrik måned i Kasakhstan. Utrolig gøy at prosjektet ble vellykket, og jeg føler mye har gått over all forventning. Spesielt moro at kasakhstanerne har latt seg engasjere veldig av ekspedisjonen, så det har blitt mye aktivitet i media. Jeg har holdt foredrag, pressekonferanse og en lang rekke intervjuer, og minst 10 ulike aviser har skrevet om prosjektet.

Jeg brukte totalt 23 dager på 545 km, der jeg krysset innsjøen på det lengste, fra øst til sørvest. Solo/unsupported/unassisted, og verdens første solokryssing av innsjøen. Prosjektet var inspirert av Teodor sin kryssing av Baikalsjøen i fjor. Det var overraskende lite vind på innsjøen, noe som egentlig var litt frustrerende, ettersom jeg måtte kjempe mye i dyp snø. Det var også store områder med skruis og lange meterhøye pressrygger. Jeg så dagsferske ulvespor flere ganger daglig i hele den østlige delen, men traff aldri på ulven. Selv om de lokale advarte meg og sa ulven er farlig, tror jeg egentlig at det aldri var noen stor fare. Mest sannsynlig er den veldig redd for mennesker, og de lokale er raske til å skyte alt de kommer over av ulv.

Jeg brukte Amundsen Fram BC Fjellski i 450 km, resten ble til fots med piggsko, og dessverre ble det ikke mer en lunkne 2 km på skøyter pga. vanskelige isforhold. Mange dager med skareføre, der jeg selvsagt burde byttet til nylonfeller, gjorde at kortfellene mine i mohair ble totalt slitt i stykker. Skiene har også fått litt juling etter mye baksing i skruisen, skarpt skareføre og på is som kun hadde et svært tynt oppstykket snølag. Hadde for øvrig ingen problemer med hverken ski, feller, binding eller staver.

Helhetlig vil jeg si at turen var utrolig flott, og jeg hadde mange fantastiske soloppganger og –nedganger. Generelt sett mye bra vær, og veldig overkommelige temperaturer. Dette ga veldig mersmak, og jeg drar med meg mange nye erfaringer når jeg reiser til Canada neste måned for å krysse Nordvestpassasjen, da sammen med en kamerat.

Nyhetsartikkel på engelsk fra Astana Times:

https://astanatimes.com/2019/03/norwegian-embarks-on-solo-crossing-of-balkhash-lake-for-first-time-in-kazakh-history/

Nyhetsreportasje:

https://mir24.tv/news/16352792/na-lyzhah-i-konkah-norvezhec-v-odinochku-peresek-balhash