fbpx

TIDLIGERE EKSPEDISJONER OG SPESIELLE BEGIVENHETER

ÅSNES – De beste skiene for polare ekspedisjoner?

Åsnes er antakeligvis den skiprodusenten i verden som har hatt sine ski på flest polare ekspedisjoner fra 80-tallet og fram til i dag. Vi har støttet utallige ekspedisjoner til Spitsbergen, Grønland, Alaska, Canada, Syd- og Nordpolen. Skiene har også vært brukt så mange ganger til å gå Norge på langs at det ikke lengre er mulig å holde tellingen. Erfaring og testing fra ekspedisjoner har gitt oss det vi i dag påstår er de beste fjellskiene på markedet.

Vi har samlet de mest interessante begivenhetene og ekspedisjonene her, slik at det skal være lett å for hvem som helst å finne. Når vi skulle samle sammen denne informasjonen måtte vi gjøre et dypdykk i Åsnes sin historie og dobbeltsjekke alt opp mot sikre kilder fra Norsk Polarinstitutt og kilder utenfor landet. Derfor er ikke dette en komplett oversikt, men vi tror det er interessant for de som er interessert i norsk polarhistorie- og skitradisjon.

På 80- og 90-tallet var Åsnes ski de eneste skiene flere ekspedisjonsfarere stolte på.

I 2011, jubileumsåret til Amundsen. Ble det gjennomført flere ekspedisjoner til Sydpolen. Statsministeren gikk på Åsnes Ski til polpunktet i anledning jubileet.

Åsnes Team:

Telemark-kjørerne i Åsnes Teamet som kjørte ned underrennet på Lillehammer under åpningsseremonien i OL i 94 kjørte på spesialdesignede Åsnes ski mens kronprinsen tente ilden. Klippet kan du fortsatt finne i NRK sine arkiver (13min ut i videoen).
Per Einar Roth (født 1959) var teamleder for Åsnes Teamet og var sammen med Åsnes sentral i å få fart i telemark-miljøet og gjenopprettelse av telemark-rennet «Galdhøpiggen Ned» på 80- og 90-tallet.

Lars Monsen gikk mye på Åsnes ski på 80- og 90-tallet.
Monsen skrev i sin tid følgende:

«Åsnes Amundsen Expedition er svære robuste, og med bedre bæreevne i løssnø enn meget gode truger. Stålkanter. Denne skien fås kun i hvit, militær modell (S.225 – liste over utrustning, i boka «Til fots over Alaska» og i» Norge på langs».)

SINTEF «Health, Protection and Survival in the Cold»:

SINTEF opprettet tidlig på 90-tallet kurset «Health, Protection and Survival in the Cold», et flernasjonalt samarbeid som gav stor oppmerksomhet rundt Åsnes ski fordi Åsnes var bidragsytere. Kurset ble raskt standarden for opplæring i vinteroverlevelse, og ble adaptert av de fleste europeiske/vestlige land, spesielt i forsvar- og statlig sammenheng.

Pen Hadow utstyrte et stort antall britiske polar-ekspedisjoner:

Han startet kjente The Polar Travel Company som utstyrte, solgte Åsnes ski og organiserte mange av de mest kjente britiske ekspedisjonene på 90- og 2000-tallet.

 

EKSPEDISJONER:

1986:

1987:

 • British Trans-Greenland Expedition – Jim Lowther og Nicholas Hulton. Ski og fallskjerm-kite. De klarte å bevege seg 130km på èn dag ved hjelp av runde fallskjermer som skiseil. 30 dager.

 

 

1992:

 • Liv Arnesen – krysset Grønlandsisen på ski som første kvinne uten støtte.
 • Per Einar Bakke, Willy Gautvik og Arild Vegrim – la ut på en ferd fra Sibir med kurs for Nordpolen. De gikk på ski tvers over Polhavet til Kanadas nordkyst. Boken «100 døgn over polhavet» av Per Einar Bakke beskriver ferden i detalj.

1993:

 • Rune Gjeldnes – 93 dager alene I antarktis.
 • American Women’s Antarctic Expedition (AWE) – Ann Bancroft, Sunniva Sorby, Anne DelVera, Sue Giller.
  Lagde historie som det første kvinnelige teamet til å nå Sydpolen uten hunder eller motoriserte kjøretøy. (67 dager).

1994:

 • Liv Arnesen – lager internasjonale overskrifter ved å bli den første kvinne i verden som går alene uten støtte eller forsyninger til Sydpolen. 50 dager. 1200 km.

1996:

1997:

McVitie’s Penguin Polar Relay to the North Pole – Caroline Hamilton.
Første ekspedisjon bestående av kun kvinner (22 kvinner) til Nordpolen fra Ward Hunt Island, Canada.

1999:

 • Caroline Hamilton m/flere – de første 5 kvinnene som kom til Sydpolen.
 • Otto Sverdrup Centennial Expedition (1999-2000). Norsk-kanadisk overvintringsekspedisjon ledet av canadiske Graeme Magor til Ellesmere Island for å lete etter spor fra Otto Sverdrups andre Fram ekspedisjon.

2000:

2001:

 • Mount Mathieson Expedition – Craig Mathieson‘s expedition to the summit of unclimbed peaks in Greenland, naming one Mount Mathieson.

2003:

 • The Omega Foundation Solo North Pole – Pen Hadow.
  770 km fra Ward Hunt Island, Canada til den geografiske Nordpolen på 64 dager, og ble den første personen til å fullføre reisen alene og uten etterforsyning. Hans bok Solo: Alone & Unsupported to the North Pole (av Michael Joseph) forteller mye om reisen.

2004:

 • Cecilie Skog – Krysset Grønland.
 • Tetley South Pole Mission in Support of the Royal Geographical Society – Pen Hadow og Simon Murray (2003-2004).
  Gikk til den geografiske sydpolen, 1200km fra Zumberge-kysten, 120km øst for det tradisjonelle Hercules Inlet-startpunktet. Murray (63) ble den eldste personen til å nå Sydpolen fra den kontinentale kysten. Ekspedisjonen samlet inn 450.000 dollar til Royal Geographical Society (London).
 • Manhauling expedition to eastern Greenland – Craig Mathieson
 • First dedicated Scottish Expedition to the South Pole – Craig Mathieson, 1175km.

2005:

2006:

 • Cecilie Skog og Rolf Bae – Nordpolen.
 • Ekspedisjon til den geografiske Nord Polen – Craig Mathieson, tok også med deg en 16 år gammel gutt på teamet.

2009:

 • Baffin Babes – Baffin Island (80 dager på ski i Arktis, 1200km).
  Det ble laget en NRK dokumentar og boken «Baffin Babes – 80 dager på ski i Arktis» ble produsert etter turen. Boken ble nominert til mange priser og dokumentaren vist på filmfestivaler over hele verden.
 • Ann Bancroft- krysset Grønland på ski.

2010:

 • Cecilie Skog og Ryan Waters – Første til å krysse Antarktis uten etterforsyninger og assistanse fra Brekner Island, til Sydpolen og så til Ross Sea.

2011:

 • Nordpolen på sommeren – Cecilie Skog.
 • Aleksander Gamme Antarktis for å gå Hercules Inlet-ruten fra kysten av Antarktis til Sydpolen og tilbake alene, en tur som tok 57 dager til polpunktet og 87 dager til han var tilbake ved kysten (2270 km).
 • Expedition Thule 2011 – Weisse Konturen (hvite konturer). Tysk ekspedisjon til Thule, Grønland.

2013/14:

 • Prosjekt Dronning Maud Land Aleksander Gamme, Espen Fadnes, Kjersti Eide, Ingeborg Jakobsen, Jonas Langseth, Andy Kirkpartick.
  50 dagers multisport-ekspedisjon til Antarktis, NRK-produksjon.

2015:

 • Oppdrag Nansen – Aleksander Gamme, Børge Ousland, Erika Gjelsvik (13), Johanne Jerijærvi (13), Elias Damli (13) og Johannes Beivik (12).
  Treningsleir på Svalbard, ekspedisjon til Nordpolen, og klimaopplysning. NRK-produksjon.

2016/2017:

2018:

 • Ekspedisjon Astrup 2018 – Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Ronny Finsås.
  40 dager, 3000 km, 15 kiter og skiseil og 15 kg sjokolade.
 • I Amundsens fotspor til Sydpolen – Astrid Furholt, støttet av Jan Sverre Sivertsen. Gikk på ski den lengste delen av den originale ruten Roald Amundsen tok, fra Bay of Whales til Sydpolen.

2019:

Første uassisterte solokryssing av Balkhash innsjøen i Kazakhstan William Byholt.  23 dager og 545 km.