fbpx
 • Skiproduksjon ca. 1922

 • 1963: Tømmersaga på bildet ble satt opp i 1950 etter brannen. Den opprinelige sagen stod lenger opp på eiendommen. På bildet ser du blant annet (f.v) Lars Åsnes, ukjent, Leif Åsnes og ukjent.

 • 1967: Tjukkelsehøvelen ble brukt for å justere tykkelsen på matrialene før de skulle lamineres. På bildet ser dere Jon Åsnes.

 • 1948: Den selbyggde snekka til Lars Rivedal (far til Åsnes brødrene) ble brukt til transport av mangt. Her ser dere transport av tømmer.

 • I 1967 var fortsatt de fleste prosesser manuelle i produksjon. Det var ingen CNC freser som gjorde jobben.På bildet ser du Lars Åsnes som var 2. generasjon Åsnes

 • Karl Åsnes er i full sving med å lakkere treski (1967). De fleste treski ble både beiset og lakert. Beisen var i hovudsak design relatert og lakken for bedre holdbarhet og finish.

 • 1962: (f.v.) Magnus Åsnes og Leif Åsnes. Leif var en av de opprinnelige grunnlegerne. Fabrikken er den same som ble bygget i 1949-50.

 • I 1948 ble fabrikken totalskadet av brann og i løpet av 2 år hadde familien Åsnes reist en ny fabrikk på hele 250 kvm

 • 1967: Blokkpresse ble brukt til laminering av trevirke som senere skulle bli treski. På bilde ser dere (f.v.) Jon Leirpoll og ukjent Leirpoll.

 • Ingen tvil om at det var solide dimensjoner på en del av tømmeret som ble brukt i produksjon. På bildet ser du Jonas Åsnes, som var en av grunnleggerne

 • Arnulf Åsnes med et utvalg gamle Åsnes modeller. Bildet er fra slutten av 70 tallet

Åsnes i dag

I over 100år år har Åsnes produsert robuste ski til tur og fjell og i dag er produktene til Åsnes ofte forbundet med tøffe ekspedisjoner i arktisk miljø. I dag produserer Åsnes i hovedsak fjellski og markaski, men satser også offensivt på topptursegmentet. I tillegg til ski, produserer Åsnes også turstaver og har spesialisert seg på tur-og eksepdisjonssegmentet innen skistaver. Åsnes er i tillegg til kvalitet kjent for den patenterte fellelåsen som ble introdusert i 2003 og stadig flere oppdager fordelen med fellelås på fjell og markaski. Åsnes er i dag også distributør av de verdenskjente fellemerkene Colltex og Pomoca, og fører et variert sortiment av både smale og brede feller.

Åsnes historien

I 100 år (2022) har Åsnes produsert robuste ski til tur og fjell. Historien starter i 1910, da den eldste av Åsnes brødrene fikk jobb hos Hagen Skifabrikk i Christiania. Der lærte han skimakerfaget, og allerede i 1913 jobbet fire av totalt seks Åsnes brødre hos Hagen. I 1922 startet fire av brødrene skiproduksjon på Straumsnes under navnet Brødrene Åsnes Skifabrikk AS. Produksjonen startet først i den gamle sperrestova fra 1696, men etter 11 år ble den for liten og ny fabrikk ble reist på gården. I starten hadde de ikke mye midler og de jobbet hardt for å få det til å gå rundt. De kjøpte trevirke på andre siden av fjorden mot betaling i fisk som de fisket på vei over fjorden, og på vei tilbake hadde guttene med seg tømmer som de hadde kjøpt på rot. Det var flere grunner til at de kjøpte trevirke på rot: Det var rimeligere og de kunne selv velge det beste tømmeret for skiproduksjon. Ut av tømmeret kom de flotteste ski som noen gang har blitt sett på Vestlandet og kanskje i Norge. Åsnes har en lang og rik historie som bærer preg av hardt arbeid og jernvilje. Familien Åsnes bygde den første fabrikken i 1933 og i 1937 fikk brødrene sin første ordre fra forsvaret. For første gang måtte de ansette folk som ikke var i familien. Strøm fikk de først til bygda i 1947, og selv om Åsnes brødrene hadde fått tak i et brukt kraftverk allerede i 1934, så ble alt lettere da bygda og fabrikken fikk innlagt strøm. Høsten 1948 ble fabrikken totalskadet i en brann, men i løpet av 2 år reiste familien en ny fabrikk på dugnad. Den nye fabrikken var på hele 250 kvm i grunnflate og i 2 1/2 etasje. Fabrikken ble senere utvidet flere ganger og var på slutten mer en 2600 kvm. i grunnflate. Åsnes hadde sin absolutte storhetstid i 1977 med over 70 ansatte på det meste. Det ble produsert 137.000 par ski i fabrikken, og 45% av volumet ble eksportert til USA og Canada.

Begynnelsen av 80-tallet var preget av mye motgang og et tøft marked. Det hjalp lite at Åsnes var først ute med glassfiberski med hel stålkant. I 1982 var antall ansatte nede i 40 årsverk, men Åsnes fikk igjen en oppsving i 1984/85 grunnet den voksende telemarkstrenden. Mange gamle telemarkere husker sikkert både A-skien og Comp skien. I 1998 gikk Brødrene Åsnes Ski AS konkurs og et nytt selskap ble etablert med regionale investorer. Åsnes var ikke lenger et familieselskap. Det nye selskapet fikk navnet Åsnes Ski AS og ble driftet frem til 2006. Da var det to Vossingar som hadde «ein draum om å eige eigen skifabrikk».

 

De skiglade guttene Øyvind Lauritzen og Hans Engelsen Eide hadde lyst å drive egen skifabrikk. Mange grep ble gjort på design, markedsføring og produkt. Det ble gjort investeringer i maskiner og innen utvikling, men etter to års drift med lav lønnsomhet og rekrutteringsutfordringer, ble det besluttet å legge ned fabrikken på Straumsnes. All produksjon ble flyttet til Åre Skifabrikk som på den tiden var eid av Skigutane og Åsnes. Fra 2009 og frem til i dag har stadig mer produksjon blitt flyttet til Tsjekkia og i dag produseres det mellom 40-50.000 par årlig hos Kästle Factory i Nova Mesto.

I 2010 ble Skigutane og Åsnes en del av Active Brands AS, som fortsatt eier og driver Åsnes.

Selv om produksjonen er flytte ut av landet gjøres fortsatt design og konstruksjon på Voss og Åsnes har fortsatt eirskap til både former og konstruksjon av skiene. Vår «alt mulig mann» Asbjørn Åsnes er 3. generasjon Åsnes familie og en viktig grunn til at vi fortsatt kan være ledende aktør innen kategorien. Vi er i dag markedsleder innen fjellski og leder ann utvikling innen kategorien. En viktig årsak til dette er opplagt våre muligheter til å være tett på naturen. Du skal lete lenge etter et bedre sted å teste enn på Voss med varierte føreforhold og terreng.

 

Kontakt oss

Active Brands AS, avd. Åsnes
Regimentsvegen 158 5705 VOSS
E-post: post@asnes.com