fbpx
Foto: Åsnes, ALFA og Rottefella

Hva er Xplore?


Xplore er et system fra Rottefella som er både binding, men også yttersåle med patentert Springpin™ teknologi. Enkelt forklart, en ny binding og en ny såle. Litt mer komplisert forklart, en ny og bedre totalopplevelse av turer med fjellski!

Konseptet, som innbefatter både sko og bindinger, har i utgangspunktet mulighet til å ytterligere tilpasses og kan bli videreutviklet etter hva markedet ønsker. Dette kan være både forbrukere, kunder eller andre leverandører.

Selve bindingen kan kanskje minne litt opp en av toppturbindingene du allerede har sett på markedet, men den er litt annerledes. I motsetning til en toppturbinding (tech-norm), så sitter pinnene i skoene i stedenfor i bindingen. Såkalt Springpin™. For den obeservante, så kan man se at dette er tilsvarende teknologi som Dynafits Pintech, som finne i deres P49 rando-race binding og skosamarbeid med Pierre Gignoux. Bindingen består altså av en bred klo, med hull i sidene som piggene fra skoen går inn i.

Akkurat som på en NNN binding i dag, sitter det en gummi- kloss foran foten, som gir deg motstand når du løfter helen og foten skyves fremover. Denne kan tas bort eller man kan sette inn en som er stivere enn standard for mer motstand. (Mer motstand betyr mer kraft ned i skiene. Man kan tenke at det vil oppleves enklere å kjøre nedover, men tyngre å gå oppover.)

Utsiftbare motstandsklosser og deler, til Xplore bindingen.
Foto: Rottefella.
Foto: ALFA og Rottefella
https://www.youtube.com/watch?v=ELPidpdmcwo
Rottefella Xplore™ is a new back country binding system giving skiers increased joy and a whole new skiing experience. Rottefella Xplore™ for improved moveability and stability when walking — generally giving a better skiing experience while walking, climbing uphill and skiing down a hill or even out in the woods off tracks. Rottefella Xplore™ Off-Track is the first binding within the Rottefella Xplore™ system with the integrated SpringPin™ technology. It’s the SpringPin™ location in the binding that’s the key to more stability and mobility and for a safer and more comfortable exploration off tracks. Enjoy your neighbourhood in a whole new way. Discover more, and more often, with Rottefella Xplore™.

Video: Rottefella

Skoene?


Xplore er et tett samarbeid mellom skoprodusenten ALFA og bindingsprodusenten Rottefella.

Samarbeidet startet for 4-5år siden og har gjennom lengre tids utvikling ført til at både bindingsdesignet og utvikling av sko har resultert i et veldig gjennomført konsept. ALFA og Rottefella vant også Scandinavian Outdoor Award med Xplore™.

Foto: ALFA/Rottefella

Tanken var å fornye hvordan man brukte fjellskibindinger på, og med det nye Xplore systemet skal man ha kommet fram til et system som kan brukes både på lengre turer med pulk, så vel som på kortere «toppturer». Og best av alt, både skoene og bindingene tillater langt morsommere og tryggere nedkjøring.

Resultatet av skoutviklingen?


Skistøvelen ALFA har laget er designet for å gi optimale muligheter og for full utnyttelse av Rottefella Xplore™ systemet.

Xplore systemet gir en litt annerledes måte å feste bindinger sammen med sko på enn det man er vant til. Men resultatet er i hvert fall en mer stabil og trygg platform, med flere muligheter for tilpasninger – både til de som ønsker mer kjøreegenskaper og de som ønsker en mer effektiv løsning å gå med.

I første omgang kommer ALFA med 3stk skomodeller.

Her i Åsnes har vi gjennom de to siste sesongen kjørt en god del på ALFA Free A/P/S GTX, og gleder oss til å teste de andre skoene enda mer. Vår opplevelse er at Free A/P/S er en ganske stor nyvinning, og en skistøvel med god ankelstøtte og veldig sterk motstand mot vridning. Dessuten klarer man å gå med den som en vanlig langrennsko, og for de som kan litt om sko og ski så vet man at det er et lite kunst-stykke å kombinere disse egenskapene.

Foto: ALFA/Rottefella

Sålekonstruksjonen gir god torsjonsstabilitet samtidig som den har et flekspunkt under tåballen som tillater en naturlig og effektiv skiteknikk.

Foto: ALFA

Skiene


Det er nye tider i vente. Med introduksjonen av den nye Rottefella Xplore- bindingen har man endelig en god binding som kan hente ut det fulle potensiale i våre bredere fjellski. Dette konseptet åpner for et helt nytt perspektiv på ”hybridski”, som et marked og segment mellom de klassiske fjellskiene og toppturski.

Dette er virkelig et konsept som i enda større grad vil gi muligheter til å utforske fjellet, og som garanterer ordentlig skiglede! Vi tør påstå at dette kanskje er en av de største utviklingene på skifronten gjennom tidene.

Torsjonsstivheten man får gjennom kombinasjonen av binding og sko, samt økt ankelstøtte, gjør deg til en bedre og tryggere skikjører. Stabiliteten til bindingen og støvlene vil gjøre det mulig å kjøre mer agressivt og mer krevende nedkjøringer.

Når den første Xplore-bindingen er klar til høsten, kommer selvsagt også vi i Åsnes med ski tilpasset bindingen. Vi introduserer to nye modeller, som er Falketind 62 Xplore og Rabb 68, skiene har fått et design og en konstruksjon som er spesielt tilpasset den nye Xplore bindingen til Rottefella, målet er å skape et helhetlig konsept, som gir mulighet for mer lek i fjellet.

Med et felles uttrykk på skisko, binding og ski, vil det i tillegg være mye enklere for de ulike butikkene å stille ut varene og å forklare det nye konseptet for kundene.

Falketind 62 Xplore

Rabb 68

Nosi 76

Hvem passer dette for?


Med Rottefella Xplore™ har Rottefella endelig kommet med et system som lar oss hente ut det fulle potensialet i fjellski, og da kanskje spesielt i de litt breiere og mer kjøreorienterte «hybridskiene» som plasserer seg midt mellom fjellski og toppturski.

Den breie og stabile platformen gjør at man utvikler mer torsjonsstive og kjøresterke støvler enn tidligere, som igjen betyr mer kjøreglede. Systemet tillater også utskiftbare delere og personlig tilpasning.

Dette er virkelig et konsept og en «pakke» som i enda større grad vil gi muligheter til å utforske og få ordentlig skiglede! Xplore-systemet omdefinerer topptur, skiturer og fjellskimarkedet, ved å gi enda mer skiglede! Bindingen og bøyepunktet i sålen lar deg gå på ski naturlig og effektivt, slik at du kan tilbakelegge lengre avstander, klatre med mindre anstrengelse og forbedrer grepet. Stabiliteten i systemet og den integrerte ankelstøtten forbedrer skihåndteringen og gjør deg til en bedre skiløper. Stabiliteten til bindingen og støvlene vil gjøre det mulig å kjøre selv krevende nedkjøringer.

Dette er en binding som kan sammenlignes med dagens BC, BC- magnum og dagens 75mm, men som vil kunne tilby betydelig mindre motstand i motbakkene og en vesentlig bedre kjørestyrke nedover.