PROSJEKT DRONNING MAUD LAND
Turen skal dokumenteres gjennom fotografen Ingeborg Jakobsen og vil bli en underholdene, varm og portretterende programmserie på NRK neste høst.
Seks utøvere reiste i midten av desember avgårde til Dronning Maud Land, Norges sektor i Antarktis.
I 50 dager skal de utforske fjellområder og øde vidder, på søken etter den perfekte arena for en rekke aktiviteter. Teamet har med seg hele 900 kilo utstyr, som skal brukes til lek i fjellet. De har blant annet med seg avansert klatreutstyr, en kilometer tau, baserigger, vingedrakter, speedridere, toppturski, fjellski, pulk, telt, varme klær og en Fatt Bike.
Prosjektet har som mål å formidle det glemte og bortgjemte norske land, blant det mest spektakulære av norsk norsk natur, vist fram på en moderne måte med erfarne og reflekterte utøvere. Og ikke minst, å gjennomføre et eventyrlig ekspedisjonsprosjekt med spenningsfylte aktiviteter på en trygg og representabel måte, med minimal innvirkning på det sårbare miljøet. Tidspunktet er ikke tilfeldig, i året med 200-års jubileum for grunnloven, og 75 års jubileum for norges annektering av Dronning Maud Land.
Programserien planlegges vist høst 2014 eller vinter 2015 i fire programmer på NRK1. Utøverne er spesialisert i en eller flere av aktivitetene, men er fullstendig ferske på andre elementer, og begge deler vil være i fokus. TV-serien vil portrettere utøverne, og trekke fram deres historier og motivasjon bak deres hverdag som ekstremsportutøvere.
DELTAKERE
Espen Fadnes (34) – Molde
Moldegutten har dyrket risikosport som hobbyer gjennom hele sitt voksne liv, og er bosatt i Chamonix, Frankrike. De siste årene har han gjort sine hobbyer til arbeid, og har vingedraktflyging som spesialfelt. Han har uttalt at ingen fjelltur er fullført før pilsen på kvelden er åpnet, og kulde er det eneste problemet med vinteren. Espen er svært spent på hvordan han vil takle det lange oppholdet som på mange måter er veldig langt unna hans vanlige liv i et skiheisbasert miljø. Espen drømmer om å finne god snø til skikkelig frikjøring på turen. www.espenfadnes.com
– Jeg gleder meg mest til øyeblikket når lyden av flyet er borte og vi står helt alene i Dronning Maud Land med en helt ny verden å oppdage.
Kjersti Eide (33) – Bergen
Kjersti Eide (Voss) er sykepleier på intensivavdeling og akuttmottak, flyr speedrider og basehopper. Hun er en av Norges ytterst få kvinnelige basehoppere som hopper med vingedrakt, men hun har enda ikke ligget en eneste natt i telt om vinteren. Det er først og fremst å henge høyt i fjellveggen og kulden som Kjersti mener blir hennes største utfordringer. Kjersti er ei sjarmerende, livsglad, varm og omtenksom deltaker som skaper et friskt pust til en mannsdominert verden. Hun gleder seg også veldig til femti dagers teltliv – uten dusj.. http://www.kjerstieide.com/
– Jeg er utrolig spent på hvordan jeg takler å krype ut av en (forhåpentligvis) varm sovepose i et iskaldt telt!
Aleksander Gamme (37) – Hamar
Ekspedisjonsleder, programleder og foredragsholder. Blant landets mest aktive og profilerte eventyrere. Har gjort ekspedisjoner til sitt levebrød og brenner for de store og kreative eventyrene. Har ledet flere Himalayaekspedisjoner bla Mt Everest. Sahara på tandemsykkel, flere Grønlandskryssinger, utdannet safariguide i Sør-Afrika. Gikk verdens lengste skitur 2011/2012 i Antarktis, og gleder seg til å komme tilbake til samme kontinent for en smule mer variert hverdag. www.gamme.no
– Dette er det ultimate eventyret. Jeg er stolt over å ha bygget dette prosjektet, men underveis vil jeg nok kjenne på ansvaret jeg har om å få alle trygt hjem igjen!
Ingeborg Jakobsen (38) – Askøy
Turens TV-fotograf liker å jobbe på prosjekt der en får mange utfordringer og flotte opplevelser. Med andre ord er dette drømmeprosjektet! Som hun sier selv – «Eg grugleder meg til denne jobben. Det er en god følelse». Ingeborg har mange års erfaring med å fange krevende bilder og har blant annet filma 11 sesonger på 71 grader nord, Ingen grenser, Den store reisen, Amazing race og mange andre spennende tv-programmer. Ingeborg har årevis med naturerfaring, men aldri vært lange ekspedisjoner. Hun er spesielt spent på hvordan det blir å jobbe i – 30 grader, hengende i fjellveggen og leve på Real Turmat i 50 dager.
– Dette blir nok mitt tøffeste/morsomste TV-opptak til nå!
Jonas Langseth (34) –
Bakgrunn fra flere år som befal i forsvaret, utdannet som sykepleier og jobbet som ambulansesjåfør. Videreutdanning innen fjellmedisin og frivillig medlem Langfjella Alpine Redningsgruppe og er medisinsk ansvarlig på turen. Blant norges mest erfarne allround fjellklatrere og kursinstruktører. Lang erfaring med isklatring, sportsklatring og storveggsklatring med meritter fra Kjeragmassivene, Trollveggen og Yosemite.
Andy Kirkpatrick (42) – England
Engelskmann i den internasjonale eliten i storveggsklatring. Prisvinnende forfatter, foredragsholder, standupkomiker og familiefar som er kjent for å oppsøke spektakulære ruter over hele verden, gjerne vinterstid. Har i oppgave å komme seg opp de bratteste partiene og se den norske kulturen utenfra. www.andy-kirkpatrick.com
PLAN for turen
– 1. Etablere basecamp med telt og igloo, for deretter legge ut på pulktur med bestigning av norges høyeste fjell Jøkulkyrkja (3148 m) og evt finne linjer ned på ski/speedrider .
– 2. Bestige Holstind (2577 m) – en spektakulær høy topp som ruver 7-800 meter opp fra isen, og evt hoppe fra den med vingedrakt.
– 3. Legge ut på en 14-16 dagers oppdagelsesferd med pulk, ski, telt for å sette nye fotspor og utforske områder utenfor Orvinfjellene.
– 4. Avslutte med bestigning og hopping av Ulvetanna. Ingen har hoppet tidligere lykkes med å hoppe fra toppen av Ulvetanna.
Utover dette vil det bli en lang rekke mer kortvarig moro og aktiviteter mellom de store «stolpene» i turen.
Vi i Åsnes gleder oss til å følge gjengen de neste månedene og du vil få oppdateringer på Facebook.