Bjørnøya – Wegge

Etter at vi laget dokumentaren og web-serien “Nordfor Sola” i 2011, var jeg mer enn klar for et nytt eventyr. Men denne gangen med mine brødre Markus og Håkon. Vi ville utforske nye bølger og natur, og derfor var det Bjørnøya (Svalbard, sør for Spitsbergen) som fristet oss mest.

Da denne ekspedisjonen viste seg å bli tøff og ekstrem, var det viktig for oss å fokusere på det gode liv man kan ha i harmoni med naturen. Vårt mål var å følge en drøm. Vi ville utforske øya sammen som brødre. Vi visste at det ville være bølger der ute, og at dette var et sted få eller ingen hadde surfet før.

Surfing var vår viktigste motivasjon for å dra nettopp hit, men vi ville også ha muligheten til å våkne opp hver morgen og gjøre akkurat hva vi følte for.

Vi ville gi noe tilbake til øya som takk for at vi fikk være der, så vi ryddet flere tonn søppel fra strendene vi bodde på. Men var bare en liten brøkdel av all plast og andre ting som flyter i land hvert år. Dette viser hvor mye søppel vi har i våre hav og hvordan det er blitt en trussel mot dyr og alle de vakre stedene vi har på jorden.

Før avreise samlet vi utgått og kastet mat som vi tørket hjemme. Vi fikk klær som skulle kastes fra butikker fordi de hadde småskader som ødelagte glidelåser eller lignende. Med dette ønsket vi å vise at utstyr og mat som ikke er bra nok for salg i en butikk, er godt nok for en to måneders ekspedisjon i Arktis.

Vi bodde på øya fra april til juni og vi prøvde å fange hvert øyeblikk som var viktige for oss og historien vi ville fortelle. Det ble mye sport og adrenalin på turen, men det viktigste for oss var å fange tankene, inntrykket av øya og vårt møte med naturen. Like før vi forlot fastlandet på vei til Bjørnøya, fant jeg ut at jeg skulle bli far. Det gjorde et sterkt inntrykk under turen vår, da det å være borte fra min kone, mine venner og familie ble enda vanskeligere enn jeg forventet.

– Inge Wegge