Sesongen som var 18/19 – Sondre Folkedal

I vår har vi gjort en rekke intervju med våre ambassadører for å høre litt hvordan deres skisesong var, hvilke utfordinger de møtte og for å få en liten oppsummering.
Her har du frikjøreren Sondre Folkedal sin omfattende oppsummering av sesongen!

 

«Et av sesongens høydepunkt var å få bli med å utvikle den nye skia – Voss, som er en spennende ski for neste sesong. To dager med filming, leken skikjøring, appelsinshots i slow-motion og smaking av hjemmelaget spekeskinke i godt lag var absolutt noe man trengte på tampen av sesongen. Når det nå for første gang på lenge er noget vanskeligere å finne snø på våren, er det bedre å ta fram sykkelen om det er på vei eller sti, og få litt vind i sveisen. Eksamener skal gjøres unna, en kort sommerferie, før man begynner på alle studenters store strekk, nemlig masteroppgaven. 19 års gange i skoleverket kulminerer i et dokument på rundt 100 sider, hvor man skal prøve å komme med noe samfunnsnyttig nyskaping.»

 

Først – fortell litt om deg selv, hvilke planer og hvilke forventninger du hadde til skisesongen?

Jeg hadde store forventninger til vinteren ettersom fjoråret var ekstremt bra. Planen var å starte i november å få noen lette fine turer for å få ut de verste abstinensene i beina. Deretter skulle jeg bare “dunke på” i desember, få unnagjort en eksamen og to, for så å komme seg til fjells. Dette viste seg å være noe vanskelig  med dårlige snøforhold, et par nedbørsfattige vinterstormer, og perioder med milde temperaturer. Jula gikk nesten uten en eneste god sving med unntak av to fine svinger ned fra Stavsnuten på Haukeli, og én god i Voss Resort åpningshelgen. Dermed var forventningene skyhøye når turen gikk til Sveits 03.01.19 og at vi skulle få oppleve det beste området Verbier hadde å by på i to uker.

Hverdagen som lærerstudent er egentlig ganske grei. Med første av to år på master så man for seg at det skulle enkelt la seg gjøre med en god del skikjøring. Bergen er hjemstedetet, og klimaet her får man ikke gjort noe med, og valget var derfor enkelt om å kjøpe sesongkort i Voss Resort for å kunne melke sesongen for det beste den skulle komme med. Gjør man dette har man også en fin mulighet til å legge igjen litt mindre utslipp og gasser når man kommer seg på ski. Med bybanen og toget er hverdagen nokså enkel, og det er nokså rimelig for en student å ta seg til fjells om kalenderen skulle vise onsdag, fredag eller søndag.

Som aktiv deltaker i Norway Freeride gjaldt det å prikke formen til mars/april når konkurransene starter. Planen var å delta på fire av fem renn av Sogndal, Fjellsetra, X2, Sauda og Røldal. Etter endt sesong står man igjen med deltakelse i Sauda, og Røldal. Sogndal ble avlyst grunnet lite snø, stedet som skryter av eget mikroklima, og norges beste laussnø. Fjellsetra slet med milde temperaturer og nedbør av den kjipe sorten, og gjennomførte konkurransen én dag tidligere med litt kort frist for oss tilreisende. X2 regnet vekk og skredfaren var altfor høy. Sauda har slitt med dårlig vær de siste sesongene, men klinket til så til de grader i 2019. Man glemmer ikke når deltakerne sitter på 1200 meters høyde ved startpunkt i bar overkropp, buksa dratt opp over kneet, tyggende på en kvikk-lunsj. Ordet “solkrem” var brukt mange flere ganger enn “gore-tex” eller uttrykk for kulde. De fleste av oss fikk både åpnet badesesongen, og grillet nok for hele våren. For ordens skyld: Røldal foregikk som vanlig siste helgen i april, men denne gang i en eneste lang regnbyge – resultatene uteble med solskinnet.

Ellers er livet fint. Et av sesongens høydepunkt var å få bli med å utvikle den nye skia – Voss, som er en spennende ski for neste sesong. To dager med filming, leken skikjøring, appelsinshots i slow-motion og smaking av hjemmelaget spekeskinke i godt lag var absolutt noe man trengte på tampen av sesongen. Når det nå for første gang på lenge er noget vanskeligere å finne snø på våren, er det bedre å ta fram sykkelen om det er på vei eller sti, og få litt vind i sveisen. Eksamener skal gjøres unna, en kort sommerferie, før man begynner på alle studenters store strekk, nemlig masteroppgaven. 19 års gange i skoleverket kulminerer i et dokument på rundt 100 sider, hvor man skal prøve å komme med noe samfunnsnyttig nyskaping.

 

Fortell oss litt om vintersesongen så langt, hvordan har skisesongen din vært i år?

Vinteren var fin. Den vil ikke huskes for å være den beste, ingen tvil. Men det var gode øyeblikk, enkelte dager som skilte seg ut og som gav den nødvendige energien til å fortsette å oppdatere yr.no i håp om lysere tider. Vinteren har stort sett vært brukt i Voss Resort, litt i de utvidede Vossafjellene, Røldalsfjellene, og enkelte korte turer i Bergensfjellene. Av lengre turer ble det en uke i Romsdalen og to uker i alpene, det var det man rakk i år.

 

Hva har vært sesongens høydepunkt, og hvorfor?

To uker i alpene (se reisebrev fra januar). Helga i Sauda under BCC. To dager på Voss i april med filming og gode folk. Tre høydepunkt det er vanskelig å komme unna. (Holde seg skadefri, nokså i hvert fall..)

 

Hva kunne vært bedre, eller hva kunne du vært foruten i vinter?

Snøen og mengden kunne vært bedre. Jeg kunne forsåvidt også vært foruten en trippel tomahawk (les:kraftig solid trynings) i Myrkdalen i februar. Den sitter fortsatt litt i kroppen hver mandags morgen.


Er det noe annet du vil fortelle, eller noe annet som har engasjert deg i vinter?

Hadde egentlig veldig lyst å bruke toget mer for å komme seg på ski. Det å legge igjen minst mulig avtrykk og samtidig kjøre best mulig ski er en inspirerende tanke. Dette skal videreutvikles neste år, og forhåpentligvis vil snøforholdene gjøre at det kan la seg gjøre i større grad også.


Og til slutt, vi må jo selvsagt spørre hvorfor du velger Åsnes ski!?

De funker bra. Har blitt utrolig glad i å kjøre ski som føles lette på foten, og samtidig tåler en solid landing. I tillegg er det veldig hyggelige og engasjerte folk som man får jobbe med, og det er svært gøy å se at tilbakemeldingene man gir blir tatt seriøst og brukt der det passer seg.